A tudomány szerint az alacsony emberek indulatosabbak, mint a magas emberek

A néphagyomány szerint Napóleon a magassága hiányát azzal kompenzálta, hogy hatalmat keresett és háborúzott. És egy újabb tanulmány azt állítja, hogy az alacsony férfiak agresszívabbak, mint a magasabb társaik.

Mélyen belemerültünk a tanulmányba, és megvizsgáltunk más ellentmondásos tanulmányokat is, hogy megtaláljuk az ügy lényegét.

Egy új tanulmány szerint, amelyet az atlantai Betegségellenőrző Központ kutatói végeztek, az alacsonyabb emberek általában dühösebbek és erőszakosabbak, mint a magasak.

A tudósok 600, 18 és 50 éves kor közötti férfit figyeltek meg, és megállapították, hogy azok, akik kevésbé férfiasnak érezték magukat, 3-szor nagyobb valószínűséggel követtek el erőszakos támadásokat vagy bűncselekményeket. A tudósok azt mondják, hogy ez a „férfi eltérések stresszének” eredménye, ami agresszívabbá teszi őket.

A társadalmi sztereotípiák miatt az egyik módja annak, hogy a férfiak kevésbé érezték férfiasnak magukat, amikor úgy érezték, hogy a magasságuk az átlagosnál kisebb. A tudósok szerint az alacsonyabb férfiak agresszívabban cselekednek, hogy pótolják a magasságuk hiányát. Ez a szindróma népszerű nevén a „Napóleon komplexus”. Ezt először 1926-ban az osztrák pszichoanalitikus Alfred Adler azonosította.

2018-ban Mark van Vugt evolúciós pszichológus és az amszterdami Vrije Egyetem kutatócsoportja bizonyította a Napóleon komplexust a férfiaknál. Arra a következtetésre jutottak, hogy az alacsony férfiak agresszívabban viselkednek a magasabb férfiakkal való interakcióban. A szakértők szerint az alacsonyabb embereknél erősebb a sebezhetőség érzése és magasabb szintű a paranoia.

Mindazonáltal nagyon valószínű, hogy a tanulmány egy olyan vizsgálati csoportot foglalt magában, amely túl kicsi ahhoz, hogy megjósolja az összefüggést a magasság és az agresszió között. De vannak más tanulmányok is, amelyek egymásnak ellentmondó megállapításokhoz vezetnek. 2007-ben a Közép-Lancashire Egyetem kutatása azt sugallta, hogy a Napóleon komplexum valószínűleg mítosz.

Ez a tanulmány felfedezte, hogy az alacsony férfiak kevésbé valószínű, hogy kijönnek a sodrukból, mint az átlagos magasságú férfiak. A kísérlet során az alanyoknak párbajozniuk kellett egymással, és a pulzusukat monitorozták. A szívmonitorok rámutattak, hogy a magasabb férfiak nagyobb valószínűséggel veszítik el türelmüket, és ütnek vissza.

Az Egyesült Királyságban végzett Wessex-növekedési tanulmány, amely a gyerekek pszichológiai fejlődését kísérte figyelemmel az iskolába való belépéstől a felnőttkorig, azt állapította meg, hogy „nincs jelentős különbség a személyiség működését és a mindennapi életszemléletet illetően, ami a magasságnak lehetne tulajdonítható”.

Tehát mit gondolsz? Agresszívebbek az alacsonyabb emberek, vagy a magasabb emberek nagyobb valószínűséggel előbb elveszítik a türelmüket? Vagy úgy gondolod, hogy a magasságnak nincs kapcsolata az ember temperamentumával? Írd meg nekünk kommentben.

betöltés...