13 döntő fontosságú dolog, amit 30 éves korára minden embernek meg kell tanulnia

Az élet 30 után kezdődik. Ekkora már rendelkezünk a tudatosság és a függetlenség érzésével, és tisztában vagyunk törekvéseinkkel és valódi vágyainkkal. Azonban annak érdekében, hogy álmaink valóra válhassanak, és maximális sikereket érjünk el az élet minden területén, érdemes megtanulni néhány dolgot.

13 olyan dolgot választottunk, amit minden embernek 30 éves koráig meg kell tennie. Ne hagyd ki a bónuszunkat a végén – 4 egyszerű lépést mutat a boldogsághoz.

1. Találj olyan munkát, amit élvezel.

Miután egyetemi diplomát szerzel, kísérletezel a munkahelyváltással, munkahelyekkel, fizetésekkel és szakmákkal. De nagyon fontos, hogy 30 éves korodig megtaláld azt a munkát, amely elégedettséget nyújt neked, ahol fejlődésre törekszik, és építheted a karrieredet.

2. Tanuld meg elkészíteni a specialitásodat.

Mindegy, hogy utálsz főzni, vagy kívülről tudod Gordon Ramsey összes receptjét, de lennie kell egy olyan ételnek, amit jobban csinálsz, mint bárki más. Főételnek kell lennie – a desszert specialitás opcionális. Kísérletezz, és ne félj újítani az ételen, hogy elsajátítsd ezt a képességet. A saját specialitásodnak köszönhetően magabiztos leszel, ha fontos vendégek érkeznek az otthonodba.

3. Ismerd fel, kik az igazi barátaid.

Amikor fiatalok vagyunk, sok ember vesz körül, és könnyen szerzünk új ismeretségeket. Nagyon gyakran tévesen azt gondoljuk, hogy ők mind a barátaink. Azonban egy idő elteltével eltűnnek, és csak az igazi barátok maradnak mellettünk – azok, akik segítenek, ha rossz hangulatban vagyunk, és azok, akik együtt örülnek a sikereinknek. Értékeld azokat az embereket, akik kiállták az idő próbáját, és ne ragaszkodj mindenkihez körülötted.

4. Ne mondd el mindenkinek a magánéleted részleteit.

Ne feledd, hogy ha erős párkapcsolatot szeretnél, ne mondd el mindenkinek azokat a problémákat, amelyekkel te és partnered szembesülsz. Ha késztetést érzel, és meg szeretnéd osztani a gondjaidat valakivel, keress fel egy pszichoterapeutát. A szakember figyelmesen meghallgat és segíteni fog elemezni mind a te, mind a partnered tevékenységét. Mindezek a dolgok lehetőséget nyújtanak arra, hogy ne csak az áldozat szerepéből tekints magadra, hanem vedd észre a saját gyengeségeidet is, és ennek eredményeképpen megtalálod a helyes kiutat az adott helyzetből.

5. Rangsorolj helyesen.

Mindig rohanunk az életben, igyekszünk minél több dolgot megtenni. De egy idő után megértjük, hogy a kis dolgokra koncentrálunk, és elhanyagoljuk a fontosakat. Általában az utazások és a családdal töltött idő az, amire visszaemlékezünk; senki nem emlékszik arra, hogy túlóráznia kellett az irodában egy péntek este. Fontos, hogy megtanulj rangsorolni és csináld azt, amit igazán szeretsz, amilyen gyakran csak lehet.

6. Keress pénzt és időt a vakációra.

A pihenés hiánya szellemi és fizikai kimerültséghez vezet, és csökkenti a teljes hatékonyságodat. Éppen ezért jobb, ha a pénzt nem a legújabb okostelefon modellre költöd, hanem egy megérdemelt vakációra. Miután teljesen kipihented magadat, újra feltöltődsz, és többet tudsz megtenni. Alkoss egy szabályt, hogy a fizetésed 20\%-át mindig félreteszed egy jövőbeli vakációra.

7. Szerezd meg a járművezetői engedélyt.

Woman’s driver license. Female hands holding plastic id card.

A vezetői engedély megszerzése motivál majd további lépésekre. Miután megkapod, elkezdesz gondolkodni egy autó megvásárlásáról, és így növelni fogod a bevételeidet. Könnyebb utazni, ha van vezetői engedélyed – ha külföldre mész, bérelhetsz autót, és több látnivalót megnézhetsz.

8. Biztosíts magadnak extra jövedelmet.

Biztosítsd, hogy 30 éves korodra rendelkezz extra jövedelemforrással. Lehet ez szabadúszásból származó bevétel, passzív jövedelem vagy saját vállalkozás. Még ha a város egyik legstabilabb cégének dolgozol, az sem garantálhatja a stabil jövődet. Ezért szükséges extra bevételi forrást biztosítani magadnak ahhoz, hogy bármilyen kritikus helyzetet kezelhess.

9. Költözz ki a szüleid házából.

Nagyon kényelmes otthon élni a szüleiddel – az otthonod mindig tiszta és a tűzhelyen mindig vár valamilyen elkészített étel. Előbb vagy utóbb azonban el kell döntened, hogy kiköltözöl a szüleid otthonából, és jobb, ha ezt 30 éves korod előtt megteszed. Így megtanulhatod megtervezni a költségvetésedet, figyelembe véve azokat a kiadásokat, amelyekről valószínűleg nem is tudtad, hogy léteznek – például a kommunális szolgáltatások és egyéb apró dolgok, például mosószer stb.

10. Tanulj meg nyilvános beszédeket tartani.

Sokan kényelmetlenül érezzük magunkat, amikor nyilvános beszédet kell tartanunk, kiállni a saját nézőpontunk mellett, vagy egyszerűen csak egy idegennel kell beszélnünk. Tanulj meg felülkerekedni a félelmeiden. Az a személy, aki mindig nyugodt marad, és nem ismétli önmagát beszéd közben, tiszteletet és figyelmet kap. Ha jól tudsz beszélni, akkor megszabadulsz a bizonytalanságtól, sikeresen bemutathatod a projektedet, meggyőzheted a főnöködet a fizetésed növeléséről, és megállíthatsz bármilyen vitát vagy konfliktust.

11. Találd meg a stílusodat.

Egy felnőtt embernek saját stílussal kell rendelkeznie, amiben kényelmesen érzi magát. Miután megtalálod a személyes stílusodat, elfelejtheted azt az örök problémát, hogy mit vegyél fel, mert már tudni fogod, milyen ruhát válassz, hogy kiemeld a személyiségedet és az egyediségedet. Továbbá, a saját stílusod ismerete segít könnyen kiválasztani az új ruhákat, amelyek illenek a már meglévő ruhatáradhoz. Ne feledd, hogy a megjelenésed teszi az első benyomást rólad, ezért nagyon fontos, hogy kényelmesen érezd magadat a ruháidban.

12. Olvass klasszikus irodalmat.

Tanuljuk a klasszikus irodalmat az iskolában, de fiatal korunk miatt nem tudtuk felismerni a történetek igazi mélységét. Éppen ezért ne legyél lusta, és olvasd el újra az összes híres klasszikus regényt. Biztosak vagyunk benne, hogy másképp fogod látni őket – több részletet veszel majd észre, rejtett tanácsokat, sőt a mai világgal való kapcsolatokat is. Ráadásul növelni fogja a kulturális tudatosságodat, szókincsed gazdagodik, és képessé válsz érdekes beszélgetéseket folytatni.

13. Hozd magad jó formába

Egy bizonyos életkorig gond nélkül elvagyunk testmozgás nélkül. Még az sem befolyásolja az alakunkat, ha késő éjszaka chipset eszünk. Azonban a teljes izomfeszültség idővel csökken, és az anyagcsere lelassul. Ezért ha nem szeretnéd, hogy 50 éves korodban egy padon üldögélve töltsd a szabadidődet, akkor sportolj. A heti programodban kapjon helyet az edzés is, amely segít abban, hogy jó formában és egészséges állapotban maradj.

Bónusz: 4 egyszerű lépés a boldogsághoz

Egy érdekes tény: A statisztikák szerint nincs olyan hogy a “legboldogabb életkor”. Ugyanolyan boldogok lehetünk bármikor. Íme, néhány egyszerű lépés a boldogság maximális szintjének eléréséhez:

– Mindennap 10-15 percet tölts el csöndben – kapcsolj ki mindent: telefon, laptop, hagyd abba a munkát stb.
– Hagyj fel a rossz szokásaiddal és vágyaiddal – túl sok energiádat veszik el.
– Vedd körbe magad pozitív emberekkel.
– Élj tiszta otthonban – a rendetlen otthon rendetlen elmét szül.

Van valami, amit kifelejtettünk a listáról? Kérjük, mondd meg nekünk kommentben!

betöltés...