Szívfacsaró: Az anya feldúlt, miután fiát holtan találták, mert nem engedhette meg magának az inzulint

Egy minnesotai anya erőteljesen támadja az inzulin és más cukorbeteg kellékek árát, miután fia 1. típusú diabéteszben halt meg.

A CBS News szerint Alec Raeshawn Smith elhunyt, miután diabéteszes kómába esett egyedül a lakásában. Most, édesanyja, Nicole Smith-Holdt, haláláért a szükséges gyógyszerek magas árát okolja, és kijelentette, hogy ha olcsóbb lenne, még mindig itt lehetne.

26 éves korában Alec-re, aki nemrég költözött el az anyja otthonából, családja egészségbiztosítása már nem terjedt ki. Ennek eredményeként kénytelen volt havonta 1300 dollárt fizetni az inzulinra és más cukorbetegséghez szükséges kellékekre.

Az anya, Nicole, most beszélt a fia tragikus haláláról, és azt mondja, bűnösnek érzi magát, hogy nem szólt neki, hogy anyagi terhekkel küzd.

“Senki sem volt ott vele, fogni a kezét, vagy segítséget hívni… és aztán azt hiszem, ha soha nem költözött volna el, ha otthon lakott volna, valaki látta volna a jeleket“ – mondta a CBS News-nak.

Magas ár fizetendő
Egy sajtóközleményben Lori Swanson, Minnesota főügyésze támogatta Nicole követelését. Azt mondta: „Az inzulin élet-halál gyógyszer a cukorbetegek számára. Sokan nem engedhetik meg maguknak az áremelkedéseket, de nem engedhetik meg maguknak azt sem, hogy abbahagyják a gyógyszert.”

Ezen túlmenően Swanson pert indított az Egyesült Államok három fő inzulingyártójával szemben, azért, mert az árak 2011 óta több mint kétszeresére nőttek. Az Eli Lilly és a Co., a Sanofi-Aventis US LLC és a Novo Nordisk, Inc. mind be lettek perelve.

A jelentések szerint a 100 egység/ml Levemir inzulin költsége (a Novo Nordisk márkanév alatt) 2012-ben 120,64 dollárról 293,75 dollárra emelkedett. Eközben a Humalog inzulin ára több mint kétszeresére nőtt a 2011-es 122.60 dolláros 100 egység/ml-es ampullához képest ugyanabban az időszakban.

A CBS News szerint az Eli Lilly és a Co. azt mondta, hogy a pert nem érdemelték meg, míg a Novo Nordisk azt mondja, hogy „elkötelezett az etika és a megfelelés iránt”.

Mi a véleményed a perről? Olcsóbbnak kellene lenniük az életmentő gyógyszereknek? Tudasd velünk kommentben.

Segíts nekünk tovább adni Alec történetét, úgy, hogy megosztod ezt a cikket a Facebookon!

betöltés...