Az ázsiai gyerekek a legegészségesebbek a világon, és itt van, hogy miért

Egy tanulmány szerint a Japán gyerekek a világon a legegészségesebbek közé tartoznak. Érdemes megnézni, hogy mitől azok, és átvenni a szokásaikat! Sok ázsiai országról kiderült, hogy a kulturális normák nagyban hozzájárulnak a gyerekek egészségéhez, gyakran a legkülönösebb módokon.
Most felfedjük az ázsiai gyerekek kirobbanó egészségének titkait, hogy minél több gyerek élhessen egészségesebb és boldogabb életet.

1. Nem engedik, hogy túl közelről olvassanak

Sok kínai iskolában vannak a padokra olyan korlátok szerelve, melyek megakadályozzák, hogy a gyerek túl közel tartsa a fejét a könyvhöz. Ha túl közelről olvasnak, gyengül a szemük, ezért a korlátokat úgy tervezték, hogy pont megfelelő távolságot tarthassanak a könyvtől. Ezenkívül a helyes testtartást is elősegítik.

2. Szemgyakorlatokat végeznek

Kínában az általános és középiskolákban a gyerekekkel szemgyakorlatokat végeztetnek, melyek javítják a szemben a vérkeringést, és ellazítják a szemizmokat. A gyakorlatok során a szem környékén különböző pontokat nyomnak és masszíroznak, általában naponta 2-szer végzik őket.

3. A szabadban írják a dolgozatokat

Az évek során kialakult az a gyakorlat, hogy a vizsgákat, dolgozatokat a diákok a szabadban írják meg. Kezdetben azért alkalmazták ezt a módszert, hogy megakadályozzák a csalást, mivel a padok kint jóval távolabb vannak egymástól, mint az osztálytermekben. De vannak a módszernek egészségre gyakorolt előnyei is, hiszen a diákok a friss levegőn vannak, és kevésbé stresszesek, mint a tantermekben.

4. Maszkot viselnek

A megfázás télen gyakoribb, mivel a hideg idő bekényszeríti az embereket, így a vírusok és kórokozók jobban tudnak terjedni. Japánban azok, akik betegnek érzik magukat vagy allergiásak, maszkot viselnek, hogy csökkentsék a fertőzésveszélyt. Influenza szezonban különösen sok maszkot és más egészségügyi kelléket adnak el.

5. Online órák

Ha az idő nem engedi meg, hogy iskolába menjenek, a diákok online is részt vehetnek az oktatásban. Egyes tanárok kreatívan élő online adások keretében tartják meg az órákat az üres osztályteremben ülve. Ez nem csak rossz időjárás esetén jön jól, de óriási segítség azoknak is, akik távoli vidékeken laknak, és másként nem tudnának részt venni az oktatásban.

6. Kisebb adagokat esznek

A japán menza programot annak érdekében hozták létre a II. világháború után, hogy segítsenek az éhező gyerekeken. Azóta pedig nem sokat változott. Az ételek kis adagokból állnak, általában rizs, zöldségek, miso, hal vagy hús kerül a tányérra. Ezenkívül pedig elsősorban a helyi alapanyagokat használják fel az ételek elkészítéséhez.

7. Minőségi időt töltenek a szabadban

Dél-Koreában különösen fontos, hogy a szabadban aktívan lehessen eltölteni az időt. Sokan túráznak, kempingeznek, még azok is, akik nagyvárosokban élnek. Ezek a programok kikapcsolnak és szellemileg is felfrissítenek.

8. Gyalog közlekednek

Sok ázsiai országban az emberek inkább a gyaloglást részesítik előnyben, mintsem a buszon való közlekedést. Dél-Koreában egyre nő a lépésszámlálók iránti kereslet. Sok ázsiai országban pedig természetes a gyerekek számára, hogy a városon belül gyalog, és nem busszal mennek iskolába.

9. Ellenőrzik az internetfüggőséget

Világszerte láthatjuk, hogy a gyerekek függőivé válnak a közösségi médiának. Dél-Koreában azonban ez igen ritkán fordul elő, mivel sokat tesznek azért, hogy az internetfüggőség ne jelentsen problémát az országban. Táborokat, rehabilitációs programokat hoztak létre azért, hogy segítsenek a gyerekeknek leszámolni ezzel a függőséggel. A kormány a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektet, 16 éven aluliakat nem enged belépni az internetre éjfél után.

10. Több felelősséget adnak a gyerekek kezébe

Japánban a gyerekek sok olyan dolgot csinálnak, amit más országban nem. Egyedül mennek iskolába, részt vesznek a családi feladatokban, az osztálytermeket pedig a takarítók helyett maguk takarítják ki. Így egyszerre tanulnak önállóságot és függetlenséget.

11. Az ételek a lehető legegészségesebbek

Az ázsiai országokban különböző módokon teszik egészségessé az ételeket a gyerekek számára. A zöldség a főszereplő, a húsra, tejtermékekre, cukorra jóval kisebb hangsúlyt fektetnek. Az ázsiai étrendnek elhagyhatatlan eleme a leves, amit a Kínaiak például olyan egészséges összetevőkkel gazdagítanak, mint a goji bogyó, a citromfű vagy a gyömbér.

Sok ázsiai országban, Japánban és Kínában is a gyerekek rendszeresen teáznak. A tea nemcsak egészségesebb alternatívája a cukros üdítőknek és gyümölcsleveknek, de olyan pozitív hatásai vannak, mint a gyerekek látásának javítása.

betöltés...