10 hiba, amit a legtöbb szülő megbán, hogy elkövette

Minden szülő azt szeretné, ha a gyermekének a lehető legjobb élete lenne. Sokan erőn felül dolgoznak, hogy meg tudják venni a legújabb játékokat, mások szigorral próbálják elérni, hogy a gyerek fegyelmezett és célorientált legyen, vannak, akik megadják a gyereknek a választás lehetőségét, és megtanítják önálló döntéseket hozni. Minden családnak megvan a maga sajátos nevelési módszere, de van valami, ami mindegyik szülőben közös: mikor visszatekintenek a múltra, azt kívánják, bárcsak helyrehozhatnák az elkövetett hibákat.

Egy gyermek életének első néhány éve maga a csoda, amit szülőként neked is ki kell élvezned, különben könnyen lehet, hogy a jövőben néhány dolgot meg fogsz bánni. Most megtudhatod, melyek azok a leggyakoribb hibák, melyeket a szülők elkövetnek, de mind azt kívánják, bárcsak meg nem történtté tehetnék őket.

1. Nem élvezték a gyerekkel való együttlétet

A babából villámgyorsan lesz egy viszonylag önálló kis ember, akinek szüksége van a felnőttekkel való folyamatos kontaktusra. Az igazság pedig az, hogy erre a kontaktusra a szülőknek is szükségük van. Persze, kevés a szabadidő, és teljesen rendben van, hogy anya a saját dolgával foglalkozik, miközben a gyerek játszik. De ha ez rendszeressé válik, egy ponton azt fogod észrevenni, hogy a gyereked már felnőtt, és a saját életét éli.

Az elveszett időt nem tudjuk visszahozni, ezért próbálj meg nem csak fizikailag közel lenni a gyerekedhez, de mentálisan is. Élvezd az együtt töltött időt!

2. Nem ölelték meg elég gyakran a gyereket

A tudósok bebizonyították, hogy az ölelésnek jótékony hatásai vannak az egészségre, úgy érzelmi, mint fizikai értelemben. Ettől függetlenül is nagyon jó dolog megölelni a gyermekedet! Sok szülő azonban mégsem teszi ezt elég gyakran, vagy mert helytelennek vagy régimódinak tartják.

A gyerek közben felnő, és már nem fogja hagyni, hogy megöleld. Addig ízleld meg ezeket az édes pillanatokat, amíg van rá lehetőséged!

3. Nem készítettek elég fotót és videót

Természetesen, semmi rossz nem fog történni, ha nem készül egy halom fénykép. Ez nem befolyásolja a gyerek mentális állapotát, az érzelmeit és az egészségét sem. De nagy a valószínűsége, hogy a jövőben szeretnéd visszaidézni a fontos pillanatokat, és megosztani a régmúlt történéseit a már felnőtt gyerekeddel. Sok szülő bánja, hogy nem fotózott annyit, amennyit lehetett volna.

Egy tűzijátékról készült videót soha nem fogsz újranézni, de azt biztosan többször is szeretnéd látni, hogyan tette meg a gyereked az első lépéseket. A fotóalbum még mindig a legjobb és legmegbízhatóbb módja a képek megőrzésének.

4. Nem írták le a gyermekük legelső szavait

Ezek nagyon szép emlékek. Persze, élhetsz nélkülük is, de azért velük mégiscsak jobb.

5. Kevés kreatív dolgot csináltak együtt a gyerekkel

Nem arról van szó, hogy ha kreatív játékot játszol a gyerekkel, akkor biztosan híres művész vagy zenész válik belőle. Persze, ennek is megvan az esélye. Vond be különböző tevékenységekbe, hogy kiderüljön, mi érdekli a legjobban, és mihez van érzéke. Később az erősségeit tovább fejleszthetitek. Bármilyen tevékenység, pl. ha hangosan olvasol neki vagy együtt gyurmáztok, játszotok, az fejleszti a gyerek intelligenciáját, képzelőerejét és bővíti a szókincsét. Nem utolsósorban pedig szorosabbá válik a kapcsolat köztetek, és ez már önmagában elég érv ahhoz, hogy minél több dolgot csináljatok együtt.

A tapasztalt szülők gyakran megbánják, hogy nem fedezték fel a gyermekükben rejlő tehetséget. Add meg a lehetőséget a gyereknek, hogy minél több mindenben kipróbálhassa magát!

6. Túl szigorúak voltak

Teljesen más leszidni a gyereket valami rosszaságért, mint elkezdeni a szőrszálhasogatást. Gyakori tévhit, hogy minél magasabbak az elvárások a gyerekkel szemben, annál sikeresebb felnőtt válik belőle. A valóságban éppen az ellenkezőjét érheted el: viselkedési problémák, sőt még fejlődési rendellenességek is felléphetnek. A másik hátulütője pedig, hogy rossz lesz a kapcsolatod a gyerekkel a későbbiekben.

Rossz jegyekért büntetni ártalmas. Ez csak még inkább rontja az iskolai teljesítményt. Ami számít, hogy büntetés és jutalmazás egyaránt legyen. Egy egyestől és egy összetört bögrétől még sosem lett vége a világnak!

7. Nem vették figyelembe a gyerek véleményét

Sokszor hallottad már te magad is a következő mondatokat: “A felnőttek ezt jobban tudják”, “Túl kicsi vagy még ahhoz, hogy ebben dönthess.” Ezt hallani azonban sosem kellemes, de nemcsak az a baj, hogy megsérted vele a gyereket. Az a gyerek, akinek a véleményét túl sokszor hagyják figyelmen kívül, bizonytalanságban fog felnőni. Teljesen érthető, hiszen hogyan tudhatnád, mit akarsz az élettől, ha mindig volt valaki, aki döntéseket hozott helyetted?

Hagyd, hogy a gyerek kialakítsa és kinyilvánítsa a saját véleményét! Sokkal jobb a kívánságaikat megbeszélni és elmagyarázni nekik a dolgokat, mint egyszerűen csak nem tudomást venni róluk.

8. Nem tették elég boldoggá a gyereket

A gyermekkorban szerzett szép emlékek a legértékesebb kincseink, melyeket senki sem vehet el tőlünk. Ha egy gyerek egészséges környezetben nő fel, és sok élményt szerez, aktívan fog fejlődni. Egy boldog gyerek sokkal könnyebben boldogul majd felnőttként és létesít új kapcsolatokat.

A szülőknek is jó nosztalgiázni a régi időkről, amiket együtt töltöttek a gyerekkel. Élvezd és találd ki, hogyan tehetnéd még érdekesebbé a napokat! Adj annyi boldog pillanatot a gyerekednek, amennyit csak tudsz!

9. Túl sokszor követték mások tanácsait

Mindig lesznek olyanok, akik kéretlenül is tanácsokat osztogatnak, a fiatal anyák pedig hajlamosak hallgatni rájuk. Ezektől a “szakértőktől” nagyon sok okosságot hallhatsz arról, hogy hogyan etesd, öltöztesd és hogyan neveld a gyerekedet. Az igazság azonban az, hogy te vagy a szülő, ezért mindenkinél jobban tudod, hogy a gyerekednek mi a jó és mi a rossz. Természetesen, a tanácsokat meghallgathatod, de ne kövesd vakon őket.

Azt pedig sose hagyd, hogy idegenek leszidják a gyerekedet, ha rossz volt. Mindig állj ki a gyerek mellett, és éreztesd, hogy bármi is történik, te támogatod őt. Így tudni fogják, hogy hozzád bármikor fordulhatnak.

10. Nem voltak ott a legfontosabb pillanatokban

Vannak olyan dolgok, amik a szülőknek nem tűnnek fontosnak, de a gyereknek nagyon is azok. Mindegyik gyereknek szüksége van rá, hogy az ilyen pillanatokban a szülő mellette legyen. Lehet, hogy jó okod van kihagyni a gyerek szülinapi buliját, de próbálj meg mégis ott lenni! Később bánni fogod, hogy egy ilyen fontos eseményről lemaradtál.

Találj időt arra, hogy együtt díszítsétek fel a karácsonyfát, hogy együtt mehessetek színházba, vagy meglátogassátok a nagyit! Ezek a dolgok nagyon fontosak. Mikor a gyerek felnő, hiányozni fog, hogy kimaradtak.

betöltés...