Ez történik, ha egy hétig minden nap zellert eszel

Valahol a káposzta és a spenót között elfelejtettünk egy másik egészséges zöldséget: a zellert!

A zeller egyike azoknak a teljesen alábecsült zöldségeknek, amelyeket az emberek hajlamosak mellőzni, mert úgy vélik, hogy csak víz, amelynek nincs valódi tápértéke. De ez egy nagy mítosz, amiről hamarosan lerántjuk a leplet.

Bár a zeller 95 százaléka víz, így is csodákat tehet az egészségeddel, a testeddel és az elméddel – különösen akkor, ha minden nap belecsempészed az étrendedbe. És ez nem túl nehéz, figyelembe véve, mennyire sokoldalú a zöldség. Hozzáadhatod smoothie-khoz, facsarj belőle juice-t, edd nasiként humusszal, tedd a levesedbe. Vagy csak egyszerűen rágcsálj el egy szárat.

Tehát mi történik, ha egy kis zellert fogyasztasz minden nap? Próbáld ki, és lehet, hogy megtapasztalhatod ezeket a bámulatos előnyöket.

Először is, a zeller a fitonutriensek jó forrása, amelyek bizonyos növényekben megtalálhatók. Számos különböző fitonutriens van, de legtöbbjüknek számos egészségügyi előnye van, beleértve az antioxidáns tulajdonságokat, gyulladáscsökkentő hatásúak, és jók a májnak.

Továbbá, mivel a zellernek olyan alacsony a kalóriatartalma (egy szár kb. 10-15 kalóriát tartalmaz), a mindennapos zeller fogyasztás segíthet a fogyásban. Természetesen ezt megfelelő táplálkozással és testmozgással kell kombinálnod, de a zeller kétségkívül segíthet a folyamatban.

Ha már itt tartunk, mivel a zellerben lévő rosttartalom magas, hosszabb ideig érzed tőle telítettnek magadat, különösen akkor, ha a zellert magas zsír- és fehérjetartalmú ételekkel párosítod. (Gondolj a guacamole-ra, amely jó-zsírtartalmú avokádóból készült, vagy magas fehérjetartalmú csirke levesre.)

Amellett, hogy eltelít, a rostok segítik az emésztést és a székrekedés megszüntetését is – egy másik előny számodra, ha ilyen jellegű problémákkal küzdesz. És még ha nem is, akkor egyszerűen csak segít szabályozni magadat, ha megérted a mondanivalónk lényegét.

A zeller fogyasztása remek módja annak is, hogy minden nap hidratált maradj, különösen akkor, ha nem vagy nagy víz rajongó. (Bűnös.) A szakértők azt javasolják, hogy naponta nyolc pohár vizet igyunk – körülbelül 2 litert! – és a legtöbbünk mindennap küzd ezzel. Bár a zeller nem helyettesítheti a vizet, jó módja annak, hogy megakadályozd a kiszáradást, ha nem ittál eleget azon a napon.

Még mindig nem győzött meg? Mit szólsz ahhoz, hogy a zeller csökkentheti a vérnyomást? A Chicagói Egyetem Orvosi Központja által végzett tanulmány kimutatta, hogy a zellerből kivont kémiai anyag képes volt ellazítani a laboratóriumi állatok izomzatát, és így csökkentette vérnyomásukat. A kísérletet még embereken is el kell elvégezni, de ez jó indikátor arra, hogy a zellernek hasonló előnyei lehetnek ránk nézve is.

A vérnyomás mellett a zeller más állapotok tüneteinél is segít – beleértve az ízületi gyulladást és köszvényt, az izomgörcsöket, a megfázást és influenzát és a víz-visszatartást – mondja a Maryland Egyetem Orvosi Központja.

Talán mind közül a legőrültebb előny: A zellerben megtalálható luteolin nevű flavonoid rákellenes hatású lehet, a Current Cancer Drug Targets orvosi folyóiratban publikált tanulmány szerint.

Csak egy módja van annak, hogy megtudd, képes-e a zeller mindezen dolgok elvégzésére – ha megpróbálod mindennap enni. Mit mondasz? Megpróbálsz több zellert belefoglalni az életedbe?

betöltés...