Egy ugandai nő, akinek 44 gyermeke született, feltárja, hogy milyen az élete

Néha nem tudjuk, hogyan kell kezelni egy vagy két gyermeket, a legtöbb fiatal család így érez időnként. Mit mondanál 38 gyermekről? Nem, ez nem vicc. Ennek a 39 éves ugandai nőnek 44 gyermeke született. Hatot közülük elveszített, így 38 gyermekkel él egy fedél alatt.

Azt gondoljuk, hogy ez a nő hihetetlen, és meg akartuk osztani veled a történetét.

Neve Mariam Nabatanzi, és az élet nem volt könnyű számára. Amikor még csak 13 éves volt, szülei eladták egy nála 27 évvel idősebb férfinak. Házasságnak nevezték, de Mariam még azt sem tudta, mi történik, amíg ott nem hagyták a férfi házában. Egy évvel később megszülettek az első babái, ikrek, a következő évben hármasikrek és egy újabb évvel később négyes ikrek.

Mivel csak egy tizenéves lány volt, Mariam a házasságot nehéznek találta. “A férjemnek sok gyermeke volt a múltbeli kapcsolataiból, és gondjukat kellett viselnem, mert az anyjaik szétszéledtek. Erőszakos is volt, és minden lehetséges alkalommal megütött, még akkor is, ha volt egy ötletem, ami neki nem tetszett.” – mondta.

Volt egy pont, amikor Mariamnak már 23 gyermeke volt, és amikor úgy döntött, hogy elég volt, és megkérdezte az orvosokat, hogy elvégezhető-e valamilyen eljárás, hogy ne legyen több gyermeke. De alapos vizsgálat után az orvosok azt mondták, hogy magas petesejt-száma van, és hogy bármely eljárás veszélybe sodorná az egészségét és az életét is. Mariam összesen 44 babát szült, 6 ikerpárt, 4-szer hármasikreket, 3-szor négyes ikreket, és csak 2 gyermeke született “másolat” nélkül. Volt még másik hat is, akik elhunytak. Mariam azt mondta, hogy nem bánt meg semmit, és hogy a gyerekek Isten áldásai.

Az egyetlen dolog, ami nyugtalanítja őt, hogy a gyermekei az apjuk nélkül nőnek fel. Férje gyakran hónapokra vagy néha évekre eltűnt, és végül teljesen elhagyta őket. Soha nem vett részt a gyerekek nevelésében, csak nevet adott nekik, néha az is csak telefonon keresztül történt. A legidősebb fia, aki 23 éves, azt mondja, hogy 13 éves kora óta nem látta az apját.

Mariamnak azonban nincs ideje panaszkodni vagy sajnálni magát. Egész életét annak szentelte, hogy sok szeretetet és gondoskodást nyújtson a gyermekeinek, és megadja nekik mindazt, amire szükségük van a jövőre nézve. Az élelmiszer a család egyik legnagyobb költsége, minden nap 10 kiló kukoricára vagy kukoricalisztre, 7 kg babra és 4 kiló cukorra van szükségük.

Minden gyermekét taníttatja. Az egyik elsőszülött ikergyermeke nővér lett, a másik pedig képzett építész. “Reményteljes vagyok, hogy a gyermekeim iskolába járnak, mert mindannyiuknak nagy az ambíciója, hogy orvosok, tanárok és ügyvédek legyenek. Azt akarom, hogy elérjék ezeket az álmokat, valamit, amit én nem tudtam megtenni.”- mondta Mariam.

Költségeinek fedezése érdekében Mariamnak számos különböző készséget kellett elsajátítania. Gyűjti a helyi gyógynövényeket, hogy eladja, süteményeket süt, téglákat pakol, hajfonatokat készít, eseményeket szervez és dekorál, sőt menyasszonyi frizurákat is készít. “Tudom, hogy ezek a gyerekek Isten ajándékai, akiket nagy becsben kell tartanom, ezért mindent megteszek, hogy gondoskodjak róluk.”

A korábbi BBC újságíró, Kassim Kayira hallott Mariamról és meglátogatta kiemelkedő családját. Neki, köszönhető, hogy most már mi is tudunk róla. Mariamnak üzenete van a saját kultúrájában minden szülőnek: “Ne adjátok el a lányaitokat a férfiaknak korai házasságokba. Túl sokat szenvednek, és a szülői szeretet elvesztése olyasmi, amiből soha nem tudnak teljesen felépülni.”

“Továbbra is harcolni fogok, hogy a gyermekeimnek mindig legyen mit ennie. Soha nem hagyom el őket, még akkor sem, ha mindennap a túlélésért fogunk küzdeni – mondta ez a csodálatos anya. A Kassimnak adott interjújában Mariam tanácsot adott minden embernek “Ne felejtsd el a felelősségedet, mert a házasság közös felelősséget jelent a gyermekeitek felnevelésében.”

Az asszony számára az élet nagyon kemény volt, és kívánjuk, hogy minden gyermeke csodálatos emberré váljon, és remélhetőleg egy nap lesz majd esélye arra, hogy leüljön, pihenjen és szagolja a rózsákat. Igazán megérdemli.

Mit gondolsz erről a történetről? Mondd el nekünk kommentben, és oszd meg barátaiddal és családoddal.

betöltés...