Hogyan károsíthatja a cukor az egészségedet, és mit tehetsz, hogy megállítsd

Amerikai tudósok rájöttek, hogy a cukor nem olyan veszélyes az egészségünkre, mint gondoljuk. Sőt mi több, egy kis mennyiségű cukor még szükséges is ahhoz, hogy testünk megfelelően működjön. De gyakran túl sok jégkrémet, csokoládét, sajttortát, és más finom ételeket eszünk. Ennek eredményeként extra súlyt szedünk fel, korai ráncok- és pattanások alakulnak ki, és súlyosabb egészségügyi problémáink is lehetnek.

Ha tényleg meg kell vonnod magadtól a cukrot, megmondjuk, hogyan csináld. De először ismerd meg a cukor mítoszokat, amelyek gyakran összezavarnak bennünket.

1. mítosz: A cukor cukorbetegséget okoz

Valójában a cukorfogyasztás nem vezet cukorbetegséghez. Ez a betegség genetikailag öröklődik, vagy a hasnyálmirigy problémái okozzák. Az állítás, miszerint maga a cukor veszélyes az egészségre, nem igaz. Valójában egy személy napi 12 kanál cukrot ehet meg negatív következmények nélkül.

2. mítosz: A cukor függőséget okoz.

Ez a népszerű vélekedés, hogy a cukor sokszor addiktívabb, mint a kokain, abszurd, mert a tudósok megállapították, hogy ha egy ember abbahagyja az édességfogyasztást, nem lesznek ugyanolyan tünetei, mintha drogfüggő lenne. És az emberek nem élhetnek teljes mértékben cukor nélkül, mert ez a szénhidrát szükséges az élet fenntartásához.

3. mítosz: Abba kell hagynod a cukor fogyasztását, hogy fiatal maradj.

Ha túl sok cukrot eszel, a bőrödben lévő kollagén molekulák törékennyé és merevvé válnak, ami kevésbé rugalmasabbá teszi a bőrt. Azonban, ha teljesen abbahagyod a cukorfogyasztást, a bőröd száraz lesz.

Nézd meg a fenti fotókat a két hírességről, akik ugyanolyan idősek. Gwyneth Paltrow egészséges ételeket fogyaszt, és korlátozza a cukorfogyasztását, míg Sofía Vergara már többször elmondta, hogy szereti az édes ételeket. Mindkét színésznő 46 éves, a fotók 2018-ban készültek. Mondhatjuk, hogy egyikük idősebbnek tűnik a másiknál? A legfontosabb dolog az, hogy hallgass a testedre, és egyél olyan mennyiségű cukrot, amennyire szüksége van.

Mikor kell csökkenteni a cukorfogyasztást?

Vannak olyan helyzetek, amikor az embereknek ténylegesen csökkenteniük kell a cukorfogyasztást. A cukorbetegségtől és az inzulin termeléssel kapcsolatos egyéb körülményektől eltekintve az alábbi esetekben kell korlátozni:

Problémák a teherbe eséssel. A Harvard Egyetem tudósai szerint az édes ételek csökkentik a petesejtek minőségét és a fogamzás esélyeit.
Terhesség. A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál az anyáknál, akik sok cukrot fogyasztanak a terhesség alatt, nagyobb a kockázata az allergiás asztma kialakulásának.
Potencia problémák. A magas glükózszint a vérben csökkenti a tesztoszteron termelését.
Tiszta koncentráció. A nagy mennyiségű cukor a vérben tartós agykárosodást okozhat, az UCLA szerint.
Gyakori szomjúság érzés. A gyakoribb vízivás a magas cukorfogyasztás egyik jele.
Száraz, viszkető bőr. A magas vércukorszint a bőr kiszáradását és viszketését okozhatja.

1. Helyettesítsd az öröm forrását.

Az édes ételek fogyasztása serkenti az endorfinok termelését – a boldogság hormonjait. Azonban ez más tevékenységeken keresztül is elősegíthető, mint pl. a testmozgás.

Dr. Komarovskiy hasonló megközelítést javasol a gyermekek számára. Annak érdekében, hogy a gyermek figyelmét el lehessen terelni az édes ételekről valami másra, valami érdekeset kell kínálni nekik, mint pl. horgászni menni, kimenni egy vásárba, és így tovább. Minél fáradtabbak a gyermekek, amikor hazaérnek, annál alacsonyabb az esélye, hogy édességeket akarnak enni.

2. Ne felejtsd el a fehérjét.

Egyél több fehérjét: ettől az ételtől gyorsabban és hosszabb ideig érzed jóllakottnak magadat. Próbálj húst, halat és tenger gyümölcseit enni reggelire és ebédre. Christine Gerbstadt amerikai táplálkozási szakértő szerint a hideg pulyka különösen hatékonyan csökkenti az édes ételek iránti vágyat.

3. Helyettesítsd az édes ízt.

Helyettesítsd az édes ízt más, erősebb ízzel. Ehhez használhatsz például fahéjat. Rengeteg hasznos elemet tartalmaz, és szabályozhatja a vércukorszintet is.

4. Ne idegeskedj.

Gyakran a stressz az oka annak, hogy édességet akarunk fogyasztani. A szerotonin, a magnézium és a B-vitamin segít a stressz kezelésében. Ha azt tapasztalod, hogy evéssel vezeted le a feszültséget, akkor keress fel egy orvost, aki elmagyarázza, hogy mely elemekre van a szervezetednek szüksége, és felírja az összes szükséges vitamin- és ásványi anyag pótlást.

A bab és a hüvelyesek sok magnéziumot tartalmaznak (különösen a földimogyoró és szója). B-vitamin található a diófélékben (mogyoró, fenyőmag), a tenger gyümölcseiben és a borjúmájban. Megpróbálkozhatsz a relaxálással is, amilyen gyakran csak lehet.

5. Egyél vörös húsú halat.

Dr. Marilyn Glenville, egy vezető táplálkozási szakértő elmagyarázza, hogy ha tényleg csokoládét akarsz enni, ez lehet a tested jelzése, arról, hogy króm hiánya van. Annak ellenőrzése érdekében, hogy ez igaz-e, próbálj valami egészségeset fogyasztani, amely tartalmazza ezt az elemet, például a brokkolit vagy a vörös húsú halat.

És te mit csinálsz, ha valami édeset ennél? Mondd el nekünk kommentben.

betöltés...