Hogyan irányíthatod az álmaidat, hogy csökkentsd a stresszt és a szorongást

Ha láttad az Eredet című filmet, tudod, mit jelent a tudatos álmodás. Ilyenkor álmodás közben is éberek vagyunk. Ez egy átmeneti állapot az alvás és az ébrenlét között. A tudósok pedig megtalálták a módját annak, hogy ezt az állapotot a hasznunkra fordítsuk. Rájöttek arra, hogy a tudatos alvás hogyan segíthet megbirkózni a stresszel, a szorongással és más pszichés problémákkal.

Az agy aktivitását tekintve vannak hasonlóságok a tudatos álmodás és a pszichózis között. Amikor álmodsz, ugyanúgy érzed magad, mint egy pszichológiai betegséggel küzdő ember. Különösnek tűnik, igaz? A tudósok ebből kiindulva jöttek rá arra, hogy a tudatos álmodásnak terápiás hatásai lehetnek.

A tudósok állítják:

  • A rémálmoktól szenvedők elsajátíthatják a tudatos alvást, hogy fel tudjanak ébredni.
  • Irányíthatod, hogy arról álmodj, amiről akarsz. Csak képzelj el csodás pillanatokat, mintha azok valóságosak lennének! A tudatos álmodás a fizikai testre is hatással van, pozitív érzelmek keletkeznek, melyekkel csökkenthető a stressz és a szorongás.
  • A művészek még inspirálódáshoz is felhasználhatják az álmaikat. Emlékszünk Mengyelejevre, aki álmában látott egy táblázatot, benne a kémiai elemekkel, aminek alapján megalkotta a periódusos rendszert.

Gondolatban lehetsz egy szigeten, unikornisok között, vagy repülhetsz, mint egy szuperhős. A te kezedben van az álmaid irányítása! Tudatosnak lenni álmodás közben is, boldogabbá, kevésbé stresszessé és feszültté tesz.

Ha kíváncsi vagy, hogyan kell tudatosan álmodni, a módszert álom-inkubációnak hívják. Napközben többször kell előhívnod magadban egy képet, ami aztán éjjel vissza fog köszönni az álmodban.

Ha álmodban egy bizonyos problémát akarsz megoldani, gondolj rá, mielőtt lefekszel. Legyen ez az utolsó dolog, amire gondolsz, mielőtt elalszol. Például, ha személyes problémád van valakivel, gondolj arra a személyre, akivel ellentéteid vannak. Ha művész vagy, aki elvesztette múzsáját, képzelje el egy üres vásznat. Alvás közben a tudatalattid megpróbál megoldást találni.

Szintén jó dolog álomnaplót írni. Írd le az álmaidat azonnal, miután felébredtél, így később nem felejted el őket.

Minden éjszaka, mielőtt elalszol, ismételd: “Tudatában leszek, hogy álmodom.”

A technológiák nagyon gyorsan fejlődnek, és a kutatók még egy tudatos álmodó eszközt is létrehoztak számunkra. Elektromos stimuláció révén fejti ki hatását a fejen, és azt mondják, hogy 100\%-ban biztonságos.

A kutatások bebizonyították, hogy az álmok segítenek érzelmeink és félelmeink feldolgozásában. Miután megnyílt a tudatalattid, békét találhatsz magadban, gyógyíthatsz pszichológiai traumát, ezáltal csökkentheted a stresszt és a szorongást.

betöltés...