Ha húgod van, nagyobb eséllyel fogsz elhízni

Egy lány számára egy lánytestvér nagy áldás lehet, hiszen mindig van kivel beszélgetni és ruhákat cserélgetni. De mit szólsz ahhoz, hogy nagyobb eséllyel hízol el, csak azért, mert előbb születtél, mint a húgod? Most megvizsgáljuk ennek a lehetséges okait.

Svédországban készítettek egy tanulmányt 13.406 lánytestvér-pár részvételével, akik 1991 és 2009 között születtek. Az eredmények szerint pedig az elsőszülöttek testtömeg-indexe (BMI) nagyobb volt, és sokkal gyakrabban voltak túlsúlyosak vagy elhízottak. A tanulmány szerint az idősebb lánytestvérek valamivel kisebb súllyal jöttek világra, mint húgaik, ám később, mikor már maguk is gyereket vállaltak, a BMI-jük átlagosan 2,4\%-kal volt magasabb.

Mindennek tetejébe még azt is kimutatták, hogy az elsőként született lánytestvérek a húgaiknál 29\%-kal nagyobb eséllyel voltak túlsúlyosak. Az elhízásra pedig 40\%-kal nagyobb esélyük volt.

Hogy mi lehet ennek az oka, arra több elmélet is született. Az egyik tudományos álláspont szerint az erek, melyeken keresztül a tápanyag a magzathoz jut, az első terhesség alkalmával még szűkebbek. A korlátozott tápanyag-utánpótlás miatt ezeknek a magzatoknak a szervezete a fokozott zsír raktározásra van beprogramozva, az inzulin a szervezetükben pedig később kisebb hatékonysággal működik.

A másik magyarázat szerint az anyák az elsőszülött gyereküket hajlamosabbak túletetni, míg az utánuk születőkre inkább jellemző az egészséges testsúly. Ezek a táplálkozási szokások pedig életük végéig megmaradnak.

A testvérek közötti rivalizálás egy másik lehetséges magyarázat. Lehet, hogy az elsőszülöttek versengenek otthon az ételért a testvérükkel. Talán az elsőszülöttre több pénzt költöttek a szülők. Ezt a teóriát a tudósok érdemesnek tartják alaposabb vizsgálatra.

betöltés...