Egy fotós körbeutazta a világot, hogy olyan állatokat fotózzon, amik rövid időn belül kihalhatnak

Endangered című könyvében Tim Flach több éven át tartó projektjének eredményeit láthatjuk. A veszélyeztetett fajokról készített fotókat egy világ körüli utazás során, az erdőktől a szavannákig, a sarki tengerektől a korallzátonyokig. Nagyon hatásos összeállítást készített a figyelemre méltó állatokról és az ökoszisztémáról, melyeknek nagy kihívásokkal kell szembenézniük.
Olyan állatokról készült fotóit nézheted most meg, melyek a kihalás szélén állnak.

14. Fehérhasú tobzoska

Közép Afrika esőerdeiben őshonos, Szenegáltól Kenyáig és délen Zambiáig. 2008-ban nyilvánították védettnek, 2014-ben pedig kritikusan veszélyeztetett fajnak. Ez azt jelenti, hogy ha nem kerül sor különleges védelmi intézkedésekre, a következő 10-20 évben a fehérhasú tobzoskák száma 30-50\%-kal csökkenhet.

13. Gyűrűsfarkú maki

Madagaszkár kiterjedt, száraz területein és déli erdeiben élnek. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) azért nyilvánította veszélyeztetettnek ezt a fajt, mert számuk 2000-2400 közé csökkent. Ez sokkoló, 95\%-os csökkenés 2000 óta! Ami a számuk drasztikus csökkenését okozta, az az élőhelyeik rohamos visszaszorulása, a vadászat és az illegális állatkereskedelem.

12. Borneói nagyorrúmajom

Délkelet-Ázsiában, Borneó szigetén őshonos, megtalálható a szigeten osztozó mindhárom országban: Indonéziában, Bruneiben és Malajziában. A sziget folyóinál, a partokon, mangrove erdőkben és mocsarakban él.

Ez a faj fenyegetettnek minősül, mivel számuk az elmúlt 36-40 évben 50\%-kal esett vissza. A csökkenés fő oka a lakhelyeik elvesztése, a második legfőbb ok pedig a vadászat, mivel a majom húsát a kínai orvoslásban felhasználják. Csak védett, kijelölt területeken található meg.

11. Arany piszeorrú majom

Dél- és Közép-Kínában őshonos, jobban szeret 1600-3000 m magas hegyekben élni, ezért is nevezik havasi majomnak. Nagyon ritka, a veszélyeztetett fajok közé tartozik.

Ami elsősorban fenyegeti őket, az az élőhelyeik elvesztése. Legfőbb táplálékuk a zuzmó, amiket legnagyobb mennyiségben elpusztult fák törzsein találnak meg. Mivel ezeket a fákat összegyűjtik, az élőhellyel együtt egyre csökken a táplálék mennyisége is. Nagyon válogatós, ezért az, hogy nem jut elég zuzmóhoz, komolyan befolyásolja a fennmaradását. Legnagyobb populációja a Wanglang Nemzeti Természeti Rezervátumban él Kínában.

10. Vörös macskamedve

Ez a faj a Természetvédelmi Világszövetség vörös listájára került fel, mivel kevesebb mint 2500 példány él belőle a világon. A Himalája keleti részén élő vörös macskamedvék populációja 40\%-kal csökkent az elmúlt 50 évben.

A fő faktorok, amik veszélyeztetik a fennmaradását, az erdőirtás, az állattenyésztés, melyek miatt fokozatosan elveszíti élőhelyét. Ezenkívül vadásszák is őket Délkelet-Kínában.

9. Papucscsőrű madár

Közép- és Kelet-Ázsia trópusi mocsaraiban él, ahol megtalálható fő tápláléka, az etióp gőtehal. Papucs formájú csőre, amiről a nevét is kapta, nagyon ügyes halásszá teszi. Nagyon érzékeny az ember jelenlétére, ha ezt észleli, gyorsan elhagyja fészkét.

Ezek a madarak nagyon ritkák, számuk 5000-8000 közé tehető. Élőhelyeik elpusztítása, megzavarásuk és vadászatuk miatt számuk folyamatosan csökken.

8. Csupaszpofájú tamarin

A brazíliai Amazonas esőerdő védett területein él, Amazonas állam székhelye, Manaus környékén. Természetes élőhelyei lerombolása miatt a faj veszélyben van. Fennmaradását nehezíti az is, hogy az aranykezű tamarin mind inkább kiszorítja területéről.

7. Csuklyás keselyű

Közép- és Dél-Afrika az élőhelye. A szavannákon és az erdőkben él, emberi települések közelében a fákon fészkel. Leginkább elhullott állatokat eszik.

A csuklyás keselyűk száma annyira lecsökkent, hogy már a fokozottan védett fajok közé tartozik. Mérgezés, vadászat, az élőhelyek csökkenése mind fenyegeti.

6. Ibériai hiúz

Spanyolország délnyugati területein, a hegyekben él, legnagyobb populációja a Doñana Nemzeti Parkban található.

A világon ez a legveszélyeztetettebb macskaféle. 2002-ben már csak 100 példányt tartottak belőle számon, de az erőfeszítéseknek köszönhetően számuk azóta 404-re nőtt. A 20. század elején azonban 100.000 ibériai hiúz élt még, az 1960-as években pedig már csak 3000.

A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján szerepel. Számuk csökkenésének elsődleges oka a vadászat, amit a ‘70-es években tiltottak be.

5. Pompás királylepke

Észak-Amerikában található meg. Minden évben vándorol az északi és középső államokból, valamint Délkelet-Kanadából Floridába és Mexikóba. Itt tölti a telet, mivel az enyhébb időjárás miatt nagyobb az esélye a túlélésre.

A pompás királylepke a veszélyeztetett fajok közé tartozik, elsősorban a gyomirtók használata miatt. Mivel már védett, jó esély van a populáció fenntartására.

4. Jegesmedve

A Jeges-tenger jeges területein él, és a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján szerepel. 2015-ben számukat 22.000-31.000 közé becsülték.

Az elmúlt 35 évben drasztikusan lecsökkent a számuk a klímaváltozás, a szennyezettség, az olaj- és gázipar, valamint a lassú szaporodás miatt.

3. Viza

A Kaszpi-, az Azovi- és a Fekete-tenger medencéiben él, innen vándorol a folyókon felfelé lerakni az ikráit. Bár régen sok élt belőlük, ma már a veszélyeztetett állatok közé tartozik, elsősorban halászata miatt.

Ma már tiltják megölését és a vele való kereskedelmet, ikráját sem szabad árusítani.

2. Majomevő sas

Kizárólag a Fülöp-szigetek erdeiben található meg. Szárnyainak hosszát tekintve ez a legnagyobb sas a világon. Egy ilyen madár megölését 12 év börtönnel és nagy összegű pénzbírsággal büntetik.

1. Szajga

Kazahsztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Oroszország és Mongólia az élőhelyei. 2002-ben került fel a veszélyeztetett fajok listájára.

Mivel szarvai miatt vadásszák, számuk rohamosan csökken. A helyzetet súlyosbítja, hogy fertőző betegségek miatt is sok állat pusztul el. Az éghajlat változékonysága sem tesz jót neki, az erős szél és a nagy havazások miatt kemény teleken nehezen talál táplálékot.

betöltés...