Mi történik a testeddel, ha naponta 2 szegfűszeget megeszel

A fűszerként mindenki által ismert szegfűszeg a ki nem nyílt, rózsaszín, illatos virága a szegfűszeg fának. Az Indonéziában őshonos fűszert a világon mindenütt használják. Az ételeknek édeskés, különleges ízt ad, de egyre inkább felfedezik egészségre gyakorolt hatásait is.
Ha naponta 2 szegfűszeget megeszel, a következő változások fognak történni a testedben.

1. Javul az immunrendszer működése

Az immunrendszer erősítéséhez az egyik legjobb fűszer a szegfűszeg. Növeli a fehérvérsejtek mennyiségét, amik segítenek legyőzni a fertőzéseket. Ez pedig a benne lévő C-vitaminnak köszönhető.

2. Javul az emésztés

A szegfűszeget emésztési problémákra is lehet használni, mivel fokozza az emésztőenzimek kiválasztását. Csökkenti a hányingert is. Mivel tele van rostokkal, nagyon jót tesz székrekedés ellen. Emésztési zavarokra a legjobb megőrölve vagy egészben mézben megpirítva fogyasztani.

3. Enyhíti a fogfájást

Érzéstelenítő hatása van, ezért ha fáj a fogunk, helyezzünk rá egy szegfűszeget, hogy csökkentsük a fájdalmat, míg el nem jutunk a fogorvoshoz.

4. Javul a máj egészsége

A máj felel szervezetünk méregtelenítéséért és a beszedett gyógyszerek feldolgozásáért. A szegfűszegben lévő eugenol javítja a májfunkciókat.

5. Csökkenti a fájdalmat és a gyulladást

Az eugenol érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő hatást is ad a szegfűszegnek. Érdemes fejfájás ellen is használni, ezt kétféleképpen is megtehetjük: vagy elfogyasztjuk vagy helyileg alkalmazzuk. Ha fogyasztanánk, akkor keverjünk össze őrölt szegfűszeget sóval egy pohár tejben, és igyuk meg. Helyileg úgy alkalmazhatjuk, hogy a szegfűszeget beáztatjuk kókuszolajba, és bedörzsöljük vele a halántékunkat.

6. Javul a csontok és az ízületek állapota

A szegfűszeg tartalmaz flavonoidokat, mangánt és eugenolt, melyek jót tesznek a csontoknak és az ízületeknek. Növelik a csontsűrűséget, segítik a csontszövet kialakulását és a fontos ásványi anyagok eljutását a csontokba.

7. Antibakteriális hatása van

Egy vizsgálatban szegfűszeget használtak olyan baktériumok ellen, mint az E.coli és a staphylococcus. Az eredmények bizonyították, hogy a szegfűszeg olaj képes semlegesíteni ezeket a kórokozókat. Készíthetünk belőle szájvizet teafaolaj és bazsalikom hozzáadásával. Ez a természetes szájvíz 21 nap használat után javítja az íny állapotát, csökkenti a baktériumok és lerakódások mennyiségét a szájban.

8. Tele van antioxidánsokkal

A szegfűszeg az egyik legjobb forrása a polifenoloknak. Ezek a nyomelemek a növények elfogyasztásával szívódnak fel szervezetünkben. Nagyon jót tesznek, hiszen csökkentik a magas koleszterinszintet és vérnyomást, javítják az artériák rugalmasságát és működését, valamint növelik az élettartamot.

9. Segíthet a vércukorszint szabályozásában

A szegfűszeg nagyon jó a cukorbetegeknek, mivel inzulinként működik a szervezetben. Segít a vérből a sejtekbe szállítani a felesleges cukrot, helyreállítja az egyensúlyt, és kordában tartja a vércukorszintet.

10. Lassul a vérrögképződés

A szegfűszegben lévő eugenol lassítja a vérrögképződést. Arra azonban figyelni kell, hogy ne alkalmazzuk vérhígító gyógyszerekkel együtt!

betöltés...