15 japán szokás, ami számunkra elképzelhetetlen

Japán különleges ország, ősi hagyományokkal, melyek nemzedékről nemzedékre szállnak. Ez az ország úgy képes modern lenni, hogy közben őrzi identitását. Sokszor gondoljuk, hogy a japánok egy másik bolygóról vagy egyenesen a jövőből érkeztek közénk. Hozzáállásuk az egészen hétköznapi dolgokhoz is elképesztő és egyben lenyűgöző számunkra.
Ismerj meg most olyan japán szokásokat, melyek miatt te is irigykedni fogsz a japánok életére.

15. Az esztétikum rendkívül fontos számukra

Ezt a vasútállomást úgy tervezték, hogy a vonatra várakozók tudjanak gyönyörködni a tájban.

Az esztétikum szerves része a japánok életének. A hagyományos japán kultúrában több alapvető szabály is meghatározza a szépség lényegét. Az egyszerűségen, a természettel való összeolvadáson és az élet tudatos megközelítésén van a hangsúly.

14. Nincs szavuk a fosztogatásra

Japánban sok természeti katasztrófa történik, de ilyenkor soha nincs fosztogatás az országban. A japán szótárakban nem is találunk erre szót. Ha rákeresel, sok cikket fogsz találni arról, hogy Japánban senki sem tör be házakba, nem fosztogat üzleteket. Ennek valószínűleg a fegyelem és az udvariasság az oka. A japán társadalom egy olyan rendszert épített ki, amelyik képes biztosítani a szabályok betartását még szélsőséges körülmények között is.

13. A japán nyelvben megtalálható az udvariasság többféle fokozata

A japán nyelvben 4 udvariassági szintet különböztetünk meg: a tiszteletteljeset, a köznyelvit, az alázatost és az udvariast. Vannak megfelelő szabályok, melyek megmutatják, hogy melyiket kell választani. Egy fiatal az udvariasat használja egy idősebbel szemben. Ez a szabály a testvérekre is vonatkozik. Szinte minden párbeszéd a “sumimaesen”, azaz “elnézést” szóval indul, tehát az illető bocsánatot kér azért, hogy megszólít téged.

12. Japánban gyakorlatilag nincsenek vendégmunkások

Japán egyedülálló kultúrával rendelkezik. Japánban szinte egyáltalán nem voltak vendégmunkások, mert a minimálbérük nagyobb volt, mint a helyiek átlagkeresete. Csakis szakemberek dolgozhattak az országban. Ám 2018-ban a japán parlament engedélyezte a vállalkozásoknak a külföldiek foglalkoztatását. A dolgozói vízum megszerzéséhez nyelvi és szakmai alkalmassági teszteken kell átmennie. Ráadásul az alacsony képzettségű munkavállalók nem vihetik magukkal a családjukat Japánba.

11. Örökbe fogadni egy felnőtt férfit megszokott dolog Japánban

Ez a hagyomány a 13. századra nyúlik vissza. A japán társadalomban a családnak nagyon fontos szerepe van. Szabály, hogy a fiúk állnak a család és a családi üzlet élén. De mit tehet az a család, ahol csak lányok vannak? Örökbe fogad egy felnőtt férfit, hogy a családfa tovább növekedjen és legyenek örökösök, akik tovább viszik a családi üzletet. Például Osamu Suzuki, a Suzuki Motor Corporation elnöke a 4. örökbe fogadott férfi a vállalatnál.

10. A japán kertek művészi szintet képviselnek

A japán kert megalkotásának alapszabályait a 13. században fektették le. A föld japánban igen értékes erőforrás, az emberek minden négyzetcentiméterét igyekeznek kihasználni. A japánok harmóniában akarnak élni a természettel, ezért hoznak létre gyönyörű kerteket kis tavakkal, bennük színes halakkal és teknősökkel. Ezek a kertek jelképezik a természet tökéletes világát.

9. Lenyűgöző állatok

Japán a neked való ország, ha imádod az állatokat. Ebben az országban rengeteg kávézó van, ahova beviheted a kutyádat, macskádat, de még a madaradat is. Hokkaidoban, az ország északi részén pedig igen szokatlan lakókat is találsz: repülő mókusokat, síró nyulakat, vörös pandákat és még sorolhatnánk.

8. A tokiói Disneyland az egyik legjobb a világon

Az Egyesült Államokon kívül először Japánban nyílt Disneyland. A kaliforniaira hasonlít, de nagyobb, és a világ összes Disneylandje közül az egyik legszebbnek tartják. A közelében található a DisneySea vízipark. Az egész szórakoztatóközpont a Tokiói-öböl partján foglal helyet, ezt Disney Resortnak nevezik. Ez a legdrágább hasonló jellegű park a világon.

7. Az élethosszig tartó munka gyakori Japánban

A nagyvállalatoknál és a közintézményekben az alkalmazottak élethosszig tartó szerződést írnak alá. A munkavállaló egészen addig dolgozhat, míg egészségi állapota engedi, hogy ellássa a feladatait. Az egyetem befejezése után a japánok munkába állnak, és arról a munkahelyről mennek nyugdíjba is. Az egyik legfontosabb dolog, hogy az alkalmazott szorosan kötődjön a vállalatához, és értse meg azt, hogy a saját jóléte a vállalat sikerétől függ.

6. Nagyon fontos elismerni, ha hibáztál

Busidó a gyűjtőneve annak a szigorú rendszernek, ami a szamurájok életmódját meghatározza. A japán emberek életében rendkívül fontos elismerni a hibákat. Japán történetében már többször előfordult, hogy politikusok azért mondtak le a pozíciójukról, mert nem tudták megvalósítani, amit a kampányaikban ígértek. Yukio Hatoyama 8 hónapig volt miniszterelnök, mielőtt lemondott.

5. A gyerekek fizikai büntetését törvény tiltja

A japán kormány nemrégiben elfogadta azt a törvényt, ami megtiltja a gyerekek testi fenyítését. Ez mind a szülőkre, mind a szociális munkásokra vonatkozik.

4. Japánban rendezhetsz pokémonos esküvőt

Japán igazi szakértője a furcsa ceremóniáknak. Gyakran tartanak itt olyan esküvőket, melyek anime vagy videojátékok témáira épülnek. Mostanában a pokémonos esküvők nagyon népszerűek, melyeken óriási Pikachu figurák is szerepelnek.

3. Tokiót a világ egyik legjobb városaként tartják számon

2015-ben Tokió lett a világ legbiztonságosabb városa a személyes, a cyber-, az infrastrukturális és egészségügyi biztonság tekintetében. 2018-ban pedig Tokiót választották a világ egyik legjobb nagyvárosának a Monocle magazinban. A szakértők ennek megállapításához 60 különböző szempontból vizsgálták meg a várost, kezdve az alapvetőktől (mint a biztonság vagy a környezettudatosság) egészen a speciális tényezőkig. Például figyelembe vették azt is, hogy mennyibe kerül egy pohár bor, vagy hogy milyen mértékben igyekeznek újjáéleszteni az elhagyott ipari területeket.

2. Japánban rengeteg a 100 éves ember

Japánban a legmagasabb a várható élettartam, átlagosan 84 év. Napjainkban több mint 30.000 olyan ember él Japánban, aki elmúlt már 100 éves. Ennek több oka is van. Az elmúlt 60 évben nagyon sokat fejlődött az egészségügyi ellátás, de javult az emberek jóléte is. De az is szerepet játszik benne, hogy a japánok kiemelten gondoskodnak az idősekről. Különböző gerontológiai központok vannak, ahol különböző szempontok alapján tanulmányozzák az öregedést, és megpróbálnak ellene hatékony módszereket kitalálni.

1. Vendégszeretet

Az Redditen posztolta valaki ezt a fotót, és ezt írta hozzá: “Egy kedves ember ragaszkodott hozzá, hogy vegyen egy omlettet az idős apámnak, mikor a tokiói piacon voltunk. Valaki meg tudja mondani, hogy miért?” Rengeteg komment érkezett, melyekben azt írták, hogy Japánban ez teljesen normális, megszokott dolognak számít. “Látták az apádat, tudták, hogy külföldiként van itt, és akartak neki adni valamit, aminek örül és ami miatt majd szép emlékeket fog őrizni az országról.”

betöltés...