10 dolog, amit ne tegyél, mielőtt orvoshoz mész

betöltés...

A téves diagnózisok több mint 30%-a vezet komoly problémához vagy akár halálhoz. Ennek egyik legfőbb oka pedig az, hogy a páciensek megtévesztik az orvosokat. Amikor orvoshoz mész, nagyon fontos, hogy tisztában legyél azzal, a vizsgálat sikere nemcsak az orvoson, de rajtad is múlik.
Listába szedtük, mit ne csinálj orvosi vizsgálat előtt, hogy elkerüld a téves diagnózist.

1. Ne manikűröztess bőrgyógyászati vizsgálat előtt.

A bőrgyógyászok több mint 3000 betegséget kezelnek. A vizsgálat során az orvos nemcsak a bőrödet fogja megnézni, de a körmeidet is. Itt ugyanis többféle gombás fertőzés kialakulhat. Nagyon fontos, hogy az orvos a kezedet és a körmeidet a maguk természetes formájában láthassa. A köröm elváltozásai komolyabb betegségekre is utalhatnak, ezért te is figyeld őket.

2. Koleszterin vizsgálat előtt ne fogyassz alkoholt.

Az alkoholban nincs koleszterin, de sok cukor és szénhidrát viszont igen. Ezek pedig a koleszterinszint hirtelen megemelkedését okozzák. A koleszterin szintje hamarosan visszatér a normál értékhez, de lehet, hogy az orvosnál pontatlan eredményt fogsz produkálni.

3. Ne légy szomjas vizeletvizsgálat előtt.

Az emberi vizeletnek 99%-a víz, és csupán 1%-át alkotják hormonok, elhalt vérsejtek, fehérjék, ammónia és egyéb anyagok, melyeket vizsgálnak. A koncentrációjuk tehát nagyon alacsony. Ha produkálsz 100 ml vizeletet, abból kb. 1 ml lesz alkalmas a vizsgálatra. Néhány órával a mintaadás előtt igyál sok vizet, hogy elég vizeleted legyen.

4. Mammográfia előtt ne használj izzadásgátlót.

A dezodorok apró fémes részecskéket tartalmaznak. A vizsgálat során ezeket a fémeket könnyű összetéveszteni a mészlerakódással, ami a rák kifejlődésének jele lehet. Az eredmény téves lesz, te pedig nagyon ideges.

5. Béltükrözés előtt ne fogyassz piros színű ételt.

A piros színű ételek megfestik a belet, ezzel befolyásolják a vizsgálat eredményét. Béltükrözés előtt legalább egy héttel már ne fogyassz céklát, áfonyát, vörös színű cukorkát, paradicsomot, paradicsomszószt. Ugyanígy más erős színű ételek fogyasztása sem ajánlott. A vizsgálat előtti napon csak folyékony, semleges színű élelmiszereket fogyassz.

6. Vérnyomás mérés előtt ne fogyassz sós ételt.

Naponta legfeljebb 2300 mg só fogyasztása ajánlott. Egyéb káros hatásai mellett ugyanis a só megemeli a vérnyomást. Mielőtt megmérik a vérnyomásodat, ne egyél gyorskaját, sós mogyorót és más olyan élelmiszert, ami sok sót tartalmaz, különben az eredményed tévesen magas lesz.

7. Vérvizsgálat előtt ne vegyél be gyógyszert.

Hogy pontosabb eredményt kaphass, néhány nappal a vérvizsgálat előtt már ne szedj be gyógyszert, hogy a vérnek legyen ideje megtisztulni a maradványoktól. Ha van olyan gyógyszer, amit mindennap muszáj beszedned, a vérvizsgálat napjának reggelén hagyd ki, és vedd be rögtön vizsgálat után.

8. Ne változtass a mindennapos rutinodon.

A szervezetünk egy stabil rendszerként működik, aminek bizonyos időre van szüksége a változásokhoz való alkalmazkodásra. Repülésnél például általános szabály, hogy egy időzóna átlépése után a szervezetnek 2 napra van szüksége az átálláshoz. Kiderült, hogy ha 1 órával a megszokott időpont után fekszel le, a szervezetet már stressz éri, ami számos ponton kihat az állapotára. Ugyanez érvényes a táplálkozásra, a stresszre és a vízfogyasztásra is.

9. Ne használj krémet, síkosítót, tampont, mielőtt kenetet vesznek tőled.

A kenetvétel az egyik legfontosabb nőgyógyászati vizsgálat. Az orvosok szerint 3 évente el kellene végeztetni. Mivel az adott terület nagyon érzékeny és a külső tényezők könnyen irritálhatják, fogadd meg a következő tanácsokat:

  • Kenetvétel előtt 48 órával ne használj tampont.
  • Kenetvétel előtt 48 órával ne használj krémet vagy síkosítót.
  • Kenetvétel előtt 48 órával ne használj spermicid hatású készítményt.
  • Kenetvétel előtt 72 órával ne alkalmazz hüvelyöblítést.

10. Szemészeti vizsgálat előtt ne bújd a telefonodat.

A szem folyamatos erőltetése komoly gondokat okozhat. Ha állandóan a telefonodat nézegeted, ideiglenesen is kialakulhatnak ilyen problémák. Néhány órán át, míg a szemed ki nem piheni magát, az eredményeid rosszabbak lehetnek a valódinál. Ha azért mész a szemészhez, mert a munkád vagy a jogosítványod miatt szükséged van tőle igazolásra, a lehető legjobb eredményt kell produkálnod. A szem túlerőltetésének a következők a tünetei, ha bármelyiket is tapasztalod magadon, inkább halaszd el az orvosi vizsgálatot:

  • Úgy érzed, nem tudod nyitva tartani a szemed.
  • Égő, viszkető szemek.
  • Homályos vagy kettős látás.
  • Fényérzékenység.
  • Fejfájás.
betöltés...