Így élj 35 évvel tovább!

Mindannyian szeretnénk örökké élni, s ha a halált elkerülni egyelőre nem is lehet, életünket – mint látni fogjuk – néhány egyszerű tanács megtartásával jelentősen meghosszabbíthatjuk.

Egy nemrégiben közzétett, a Gutenberg Egyetem által készített tanulmány arról számol be, hogy az életvitel fontosabb tényező a genetikánál. A Belgyógyászati Folyóiratban közzétett kutatás szerint amennyiben változtatunk az életstílusunkon, nemcsak hátralévő éveink számát tolhatjuk ki, de minőségét is nagymértékben javíthatjuk. Boldogabbak, energikusabbak, életigenlőbbek leszünk. Mutatjuk a tanácsokat!

Legyen több barátod: +7 év
Egy közel 1500 személy bevonásával készült felmérésben ausztrál kutatók azt mutatták ki, hogy átlagosan 7 évvel élnek többet azok az emberek, akiknek sok barátjuk van. „A barátságosan való viselkedés segíti az oxitocin termelést. Az oxitocin (a ragaszkodás hormonja) nyugtató hatással van az agyra, és a barátság azon képességének hátterében állhat, hogy képes javítani a vérnyomás-értékeket, csökkenteni a túlzott étvágyat és segíteni a mielőbbi gyógyulást”.

Állj a lábadon: +2 év
A California Health & Longevity Institute fitness központ vezetője rámutatott, hogy ülés közben a vérkeringés lelassul, kevesebb kalória ég el, a szénhidrátok metabolizmusa stagnál, a trigliceridek megoszlásáért felelős enzimek működése pedig leáll. Ezek elkerülése érdekében, ha csak teheted, inkább állj. Telefonálás közben állj fel a székből, ne a munkahelyeden egyél, hanem sétálj el a szemközti menzára, stb. Légy kreatív e téren!

Rendszeres fogmosás: +6 év
A nem megfelelő szájápolás növeli a szervezetben a gyulladásos faktorok elterjedését, ami pedig különböző szívbetegségek kialakulásához, agyvérzéshez, cukorbetegséghez vezethet. Nemcsak a csillogó fogak miatt fontos hát a száj higiéné, de segít elkerülni rengeteg betegséget is. 6 év elég nyomós érv a rendszeres és megfelelő fog- és szájápolás mellett.

Mozogj rendszeresen: +5 év
A rendszeres testmozgás jótékony hatásait talán nem is nagyon kell ecsetelnünk. Egy, a Nemzetközi Rák Intézet által folytatott, több mint 650.000 emberen elvégzett felmérés szerint 4 és fél évvel hosszabbítja és teszi minőségivé életünket a rendszeres mozgás. Még az egyszerű, akár otthon is elvégezhető gyakorlatok is jelentősen javítják a kedélyállapotot, javítják a memóriát, jótékony hatással vannak a hormonháztartásra.

Napi egy bögre nyers zöldség: +2 év
Egy, a Cancer Epidemiology Biomarkers Preview-ban közzétett dietetikai vizsgálat szerint a nyers zöldség rengeteg vitamint és antioxidánsokat tartalmaznak. Azok az emberek, akik napi átlag 60 gramm zöldséget esznek, 2 évvel tovább élhetnek azoknál, akik mellőzik a zöldségféléket az étrendjükből.

Gondolkodj pozitívan: +7 év
„A kutatások bebizonyították, amit már rég sejtettem: a nevetés és a pozitív életfelfogás meghosszabbítja életünket” – nyilatkozta Dr. Eudene Harry, a Yale Egyetemen végzett kutatásra reagálva. A tanulmány, amely idős emberek bevonásával készült, rámutatott, hogy a pozitívan gondolkodó emberek hozzávetőleg 7 évvel élnek tovább pesszimista társaiknál. Egy másik tanulmányban 100 év feletti időseket vizsgáltak, melyben arra derült fény, hogy az alanyokat jó humorérzék és optimizmus jellemzi.

Figyelj a testsúlyodra: +3 év
Figyelj a kilókra! Korunk betegsége – és sajnos nemcsak a felnőtteknél, de rengeteg gyermeknél is megfigyelhető – a túlsúlyosság. A fölösleges zsírszövet ugyanis kedvez a gyulladásoknak, melegágya a cukorbetegségnek, a szívproblémáknak, az agyvérzésnek, vastagbélráknak, sőt, alvási nehézlégzés kialakulásához is vezethet.

Fogyassz sok diót: +3 év
A végére hagytunk egy méltatlanul mellőzött kis csodaszert, a diót. A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően sokat tehetünk vérnyomásunk megfelelő szinten tartásáért. De ez a csonthéjas gyümölcs segít a stressz és álmatlanság ellen is, csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az agyműködést, javítja a memóriát, immunerősítő hatással bír, és segít megelőzni az érelmeszesedést is.

forrás

betöltés...