Mire jó egy régi, szuvas forrázóteknő? Nézd milyen ötletes!

Sváb forrázóteknő, örökség. Szuvas, elöregedett, kerülgetjük jó tizenöt éve. Disznót nem vágunk, eladni minek, mit kapok érte? Eltüzelni? Bűn lenne!

Az interneten láttam sok képet a hordók kreatív újrahasznosításáról, tulajdonképp innen az ötlet a teknő újraélesztésére. Először normál vagy függő ágyat akartam készíteni belőle, de a mérete miatt legfeljebb gyereknek lett volna kényelmes. Aztán a sok nézegetés és forgatás után adta magát az ötlet, legyen belőle függőszék. Kettő!

Sok tervezést nem igényelt. Dekopír fűrésszel kettévágtam, az egyik feléből kivágtam a teknőre felrajzolt formát, amit a másikra átrajzoltam a kivágott darabokat sablonnak használva. Csiszolás, reszelés. Felületkezelésnek kipróbáltam az égetést (stílusosan disznó pörkölővel), ami kicsit védi a fát és szebb színt ad az öreg anyagnak. A kamrából lenyúltam két liter napraforgóolajat – költségkímélés címen- ez egyszeri átkenésre elég volt, utána jött a két liter lenolaj, másnap a felesleget letöröltem.

A függesztést láncokkal oldottam meg. Miért? Ez adott volt régebbről, ingyen és bérmentve, ill. így könnyen állítható a szék magassága és a dőlésszöge. A láncokat a rozsdától letisztítottam, majd bekentem egy kis maradék rozsdagátló festékkel. A láncok puhafa távtartó-rúdjait egy korábbi lomtalanításkor dobta ki valaki. Ebből két darab kilencven centis rúd kitellett. Mivel a vastagsága ellenére elég gyengének találtam, ezért a tehermentesítése miatt a végeitől hat centire megfúrtam, és egy- egy tízes kapupántcsavart tettem bele, aminek a fejére egy saját készítésű kampót hegesztettem. A kapupántcsavar anyáira szintén kampó került (hegesztéssel), így tulajdonképpen a súly a távtartó rudat nem terheli, egyenesen a központi függesztőre jut a láncokon keresztül.

Ezután már csak a helyükre, a terasz alá kellett akasztani az előre kialakított kampókra egy-egy rugó segítségével (egy régi hintaágy rugóit használtam fel, ami a komfortot fokozza.

A költségekben a “legnagyobb” tétel a két liter lenolaj kettőezer forintért, két liter napraforgó olaj hatszáz forint, 12 db kapupántcsavar alátéttel, anyával, 8 db. szemes anya, nyolc darab S kampó, összesen kétezer forint. A lényeg, hogy az alkoholmentes sörrel és a zsíros kenyérrel együtt, kb. 2500 Ft egy darab függőszék költsége.

Rasch László

betöltés...