A világ 10 legkisebb országa, amiről azt sem tudtad, hogy létezik

A világon több mint 200 ország van, a legtöbbnek a nevét már te is hallottad legalább egyszer. Azonban vannak olyan apró államok is, melyekről eddig nem is sejtetted, hogy léteznek. Ezek kis területen fekszenek, és néhányukat csupán pár család alkotja.
Ismerd meg azokat az országokat, melyeknek népessége akkora, mint egy közepes méretű városé vagy egy kisebb falué!

Palau
Terület: 459 km2; Népesség: 21.347 fő

A Palaui Köztársaság egy 300 kisebb-nagyobb szigetből álló szigetcsoport egyik tagján található. Palau az egyik legkáprázatosabb hely a világon: esőerdői tele vannak különleges növényekkel és állatokkal, part menti vizeiben 130 veszélyeztetett cápafaj él. Legfőbb látnivalója a tó, melyben több mint 2 millió medúza él. Aggódni nem kell miattuk, az idők során ugyanis elvesztették a csípésre való képességüket.

Niue
Terület: 261.46 km2; Népesség: 1190 fő

Niue egy apró szigetállam Óceániában. Hihetetlen látványa ellenére turisták ritkán fordulnak itt elő. Az ország nagyrészt segélyekből tartja fenn magát, legfőbb támogatója Új-Zéland. Fővárosa egy apró falu, ahol kevesebb, mint 600-an élnek. A szigetnek mégis van saját reptere és egy igazi szupermarketje is – az egyetlen az egész országban.

Saint Kitts és Nevis
Terület: 261 km2; Népesség: 52.329 fő

Az országot két sziget alkotja: Saint Kitts és Nevis. Egyik legfőbb bevételi forrása egy állampolgársági program, ami lehetővé teszi, hogy aki 250.000 dollár értékben befektet a helyi cukoriparba, az állampolgárságot kapjon. Úgy is állampolgárrá lehet válni, ha valamelyik szigeten legalább 400.000 dollár értékben ingatlant vásárolunk.

Hutt River Hercegség
Terület: 75 km2; Népesség: 30 fő

Ez a mikronemzet az azonos nevű tartományban található Ausztráliában. Leonard Casley alapította, aki a farmját kikiáltotta önálló államnak. Bár az államot egyetlen más ország sem ismerte el, mégis van saját pénzneme, bélyege és útlevele. A hercegség egyes részein a turisták láthatják a királyi fenség, I. Hutti Leonard mellszobrait.

Tuvalu
Terület: 26 km2; Népesség: 10.959 fő

Tuvalu az egyik legkisebb és legszegényebb ország a világon. A gazdasági helyzete pedig még katasztrofálisabb lenne, ha Tuvalunak nem lenne internetes domain végződése (.tv), ami évente több millió dollárt hoz az állam kasszájába.

Nauru
Terület: 21 km2; Népesség: 9.591 fő

Nauru a legkisebb független köztársaság és a legkisebb szigetállam a bolygónkon. Nincs hivatalos főváros és tömegközlekedés sem. Összesen 40 km-es úthálózatán a helyiek közlekednek autóikkal. A környezetvédelmi problémák miatt nagyon népszerűtlen a turisták körében. Naurunak van egy negatív rekordja is: az elhízás aránya a lakosság körében több mint 70\%.

Seborga Hercegség
Terület: 4,91 km2; Népesség: 312 fő

Ez a mikronemzet Olaszország területén található, vezetője pedig I. Marcello herceg. Seborga gyakorlatilag egy falu a francia határ közelében. Az államnak 3 fős hadserege van, ennek tagjai a védelmi miniszter és két határőr.

Molossia
Terület: 0,055 km2; Népesség: 7 fő

Kevin Baugh alapította ezt az köztársaságot az amerikai Nevada államban. Népességét maga Mr. Baugh, az ő családja, a 3 kutyájuk, 1 macskájuk és 1 nyuluk alkotja. Molossiának saját nemzeti himnusza, nemzeti címere és lobogója is van. Még a halálbüntetés is érvényben van itt a súlyos bűncselekményekért. Saját útlevelet bocsátanak ki, és még űrprogramjuk is van. Az ország 2017-ben ünnepelte 40. születésnapját.

Máltai lovagrend
Terület: 0,012 km2; Népesség: 113.500 fő

A Vatikán mellett van egy másik apró állam Róma területén, a Máltai lovagrend. 3 épületet foglal magába, ezek közül 2 Rómában, 1 pedig Málta szigetén található. Az országnak saját pénzneme, bélyege, weboldala, rendszáma és útlevele van.

Sealand Hercegség
Terület: 0,004 km2; Népesség: 27 fő

Az egész ország egy erődítményen helyezkedik el az Északi-tengerben, Nagy-Britannia partjai közelében. Vezetője a magát önhatalmúlag kinevező Regent herceg, de bárki lehet itt báró, gróf vagy herceg. Néhány száz fontért ugyanis nemesi címet lehet vásárolni az ország weboldalán.

betöltés...