Tekintete miatt vált világhírűvé a 12 éves lány – Most 44 éves, menekültként nyomorog és börtön vár rá

Sharbat Gulát, illetve szemeit az égvilágon mindenki ismeri, amióta szerepelt az 1984-es National Geographic címlapján. A nő sorsa nem alakult olyan fényesen, mint gondoltuk volna, nemrég le is tartóztatták.

Az asszony 1984-ben még csak 12 éves volt, amikor Steve McCurry lefotózta a Nasir Bagh menekülttáborban, ahol családjával a szovjet megszállás elől menekült el.

Miközben a róla készült fénykép rengeteg ember szemét nyitotta fel a menekülő afgánok szörnyű helyzetére, maga Gula nem tudott kilépni saját árnyékából. Húszévesen visszatért Afganisztánba, nem messze attól a pakisztáni oldalon lévő tábortól, ahol egykor lefotózták, és ott kezdett régi-új életet – az őt folyamatosan kereső fotós ott is talált rá 2002-ben.

McCurry a híres fotóval

Valamiért aztán ismét átment a pakisztáni oldalra két fiával (a becslések szerint 2,5 millió afganisztáni ember él ott menekültként), csakhogy illegálisan, hamis papírokkal, és a pakisztáni rendőrök végül elkapták.

A hír hallatán McCurry azonnal bejelentette, hogy minden segítséget megad Gulának és családjának –  ami nem csoda, hiszen hiszen miatta lett világhírű.

“A leghatározottabban fogunk tiltakozni a pakisztáni hatóságok fellépése ellen. Ő egész életében szenvedett és hiszem, hogy letartóztatása az emberi jogok legsúlyosabb megsértése,” – mondta a fotós.

McCurry egyébként 2002-ben újra lefotózta Gulát, aki akkor 30 éves volt, és így nézett ki:

Most pedig egy rendőrségi fotó készült az immár 44 éves, két gyermekes nőről:

Gulát akár 14 év börtönre is ítélhetik.

Pakisztánban 2,5 millió afgán menekült él, ami egyre nagyobb terhet jelent az országnak – írta meg a 444.hu. A pakisztáni kormány a múlt évben rendelte el, hogy fel kell kutatni azokat az afgán menekülteket, akik hamis dokumentumokat használva szereztek pakisztáni állampolgárságot, hogy visszatoloncolják őket Afganisztánba.

Forrás: Telegraph

via 444

betöltés...