Pokolian nehéz, de megéri – 5 ok, amiért tudnod kell megbocsátani

Amikor megbántanak, két út közül választhatsz. A harag, sértettség útja és a megbocsátás, felejtés között. A legtöbb ember az első mellett teszi le a voksát, mert könnyebb, egyszerűbb, és pár pillanatra elégtételt is adhat. Te cselekedj másként, és menj végig a második úton. Hogy miért? 5 érvünk is van a megbocsátás mellett – íme!

1. A megbocsátás az erő jelképe

Ha képes vagy megbocsátani, azzal nem azt sugallod a másik felé, hogy gyenge vagy haragot tartani, hanem azt, hogy van benned elég erő ahhoz, hogy felejts. Az őszinte megbocsátás ugyanis nem könnyű, sőt, a leglélekpróbálóbb feladatok közé tartozik, ezért sokaknak kényelmesebb, ha a végtelenségig játsszák a sértődöttet. Te ne tartozz közéjük: mutasd meg, milyen erős vagy!

„A gyenge nem tud megbocsátani. A megbocsátás az erősek tulajdonsága.” (Mahatma Gandhi)

2. A megbocsátással felszabadítod a lelked

Minél tovább tartod valakivel a haragot, annál nagyobb sebeket ütsz saját magadon. Hidd el, a sok idegeskedés, ellenségeskedés, harag és düh előbb-utóbb egy negatív rosszkedvű emberré fog tenni, olyan valakivé, aki nem tud rendesen működni a benne felgyülemlő fájdalomtól. Nem lenne jobb, ha megbocsátanál, és levennéd a lelkedről azt a terhet, amit eddig olyan nehezen tudott cipelni? Csak így találhatod meg a békéd.

„Ha tudsz megbocsátani, akkor azok közé tartozol, akik értenek a boldogsághoz.” (Szent-Gály Kata)

3. A megbocsátás megóvja az egészséged

A rengeteg pusztító gondolat és érzés nem csak a lelkedet betegítheti meg, hanem a testedet is. Az állandó stressz miatt olyan súlyos kórok is kialakulhatnak benned, amiknek végzetes következményei lehetnek – ne várd meg, hogy rossz vége legyen az ellenségeskedésnek, inkább bocsáss meg, felejts, engedd el a történteket! Sokkal gyorsabban meg fogsz gyógyulni, mint gondolnád.

„Ha nem bocsátunk meg, tulajdonképpen beleegyezünk, hogy az átélt sérelem emléke ránk telepedjen és uralkodjon felettünk.” (Dianne B. Collard)

4. A megbocsátás a legszebb bosszú

Bármilyen rosszul is hangzik, a megbocsátás bosszú – a legszebb bosszú, amivel visszaadhatod azokat a bántásokat, sértéseket, sérelmeket, amiket kaptál. Gondolj bele, milyen érzés lehet a másiknak, ha azt tapasztalja, hogy ahelyett, hogy emésztenéd magad és gyűlölködnél, egyszerűen békejobbot nyújtasz neki? Ne add meg neki azt az örömöt, hogy szenvedni lásson – tiszta szívből, őszintén mondd meg neki, hogy benned nincsen tüske.

„Nem szabad mindig harcolni. A továbblépés a legjobb bosszú.” (Sylvia Day)

5. A megbocsátás jobb emberré tesz

Amíg az ember eljut odáig, hogy megbocsát, jobb emberré válik. Hogy miért? Azért, mert szán arra időt, hogy átgondolja a helyzetet, mérlegeljen, megfontoljon, felismerjen bizonyos dolgokat, és az érzelmek egész skáláját tapasztalja meg. Olyan folyamaton megy keresztül, ami megtisztítja, átmossa, mint egy kiadós beszélgetés – de ezúttal nem mással, hanem önmagával. Ha te is hajlandó vagy végigmenni ezen az úton, akkor nagyon sokat teszel azért, hogy a jövőt már érettebben éld meg.

“Szívből szeretni az átlagember is tud, de szívből megbocsátani: csak az átlagfeletti képes.” (Aragóniai Erzsébet)

betöltés...