12 kemény igazság, amit hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni

A gyerekkor, amikor úgy bánnak velünk, mint a legtörékenyebb, legsebezhetőbb lényekkel, teljesen más, mint a felnőttkor. Felnőttként elkezdünk követni egy sor szabályt, és idővel rájövünk, hogy valójában csak a magunk számára vagyunk fontosak. Nincs senki, aki a sikerhez segítene minket, akinek a vállán kisírhatnánk magunkat, vagy megdicsérne, ha valamit jól csináltunk. És mindig vannak körülöttünk olyan emberek, akik okosabbak, szebbek, jobbak, mint mi.
Olyan egyszerű igazságokat gyűjtöttünk össze, melyeket életünk egy bizonyos pontján mindannyian megértünk.

1. Nincs értelme feláldozni magad másokért

Hallottad már valaha, hogy “Mindent, amit teszek, azt csakis érted teszem…”? Ezt rendszerint a rideg válasz követi: “Kértelek rá?”

Legyünk őszinték: a körülöttünk élő embereknek nincs szükségük a mi önfeláldozásunkra. Olyannyira, hogy a legtöbbször irritálja őket ez a tolakodó magatartás. Ez alól az egyetlen kivételt a társfüggőség képezi, amikor mindkét ember örömét leli egy ilyen kapcsolatban.

2. Senki sem fog kitüntetést kapni a munkahelyén

Azt mondják, az egész faluban a ló dolgozott a legkeményebben, mégsem ő lett a falu vezetője. Előbb vagy utóbb te is szembesülni fogsz ezzel a kíméletlen igazsággal. A főnököd és a kollégáid rá fognak jönni, hogy bármilyen munkát hajlandó vagy elvégezni. Miközben te ártasz az egészségednek azzal, hogy túl sok terhet vállalsz magadra, ők nyugodtan kávézgatnak, nyomkodják a telefonjukat és pletykálkodnak. De valóban azt várod, hogy a főnököd majd megdicsér a kemény munkáért, ahogy az óvónénid tenné az oviban?

3. Hogy elfogadod a külsődet, nem azt jelenti, hogy ezentúl nem kell odafigyelned rá

Borotválatlan hónaljjal, letöredezett körmökkel és a higiéniai termékek mellőzésével nem az önelfogadást fogod hirdetni, hanem egy igénytelen ember benyomását kelted. Az önelfogadás lényege, hogy tisztelettel bánj másokkal, és elfogadj minden olyan megjelenést, ami méltó az emberhez.

A szokványos mondat, hogy “szeretem a gömbölyű formáimat”, általában lustaságot, a motiváció hiányát rejti, és azt mutatja, hogy nem vagy felelősségteljes a saját egészséged iránt.

4. A megjelenés igenis számít

Vég nélkül ecsetelheted a belső értékeidet és a lelked szépségét, de a mondás, miszerint a könyveket is a borítójuk alapján ítélik meg, kőkemény igazságot fogalmaz meg. Egy állásinterjún nemcsak a szakmai tapasztalatodat és hozzáértésedet veszik figyelembe, de a megjelenésedet és azt is, hogyan tudsz kommunikálni másokkal. Egy magabiztos és igényes megjelenésű embernek nagyobb sikere lesz egy interjún és egy randevún is, mint egy rendezetlen külsejűnek.

5. Jó embernek lenni nem egy foglalkozás

Senki sem fog veled azért jobban bánni a munkahelyeden, mert van két szép szemed, egy jelzálogod, 3 gyereked, 4 hiteled és egy beteg anyád. A főnöködet elsősorban az elvégzett munkád minősége érdekli. Ha a munkáddal nem szolgálod a cég javát, készülj fel rá, hogy egy sokkal energikusabb és keményebben dolgozó emberre leszel lecserélve.

6. Az anyukádnak nincs mindig igaza

Idővel már nem úgy tekintünk szüleink viselkedésére és mondandójára, mint örök érvényű igazságokra. A gyermekkori ideológiát felváltja a megértés, hogy anyáink és apáink csupán átlagos emberek, akiknek vannak rossz szokásaik, rossz tulajdonságaik és olyan gondolataik, amik nem mindig igazak és bölcsek. És egy sor hibát elkövethetnek azzal kapcsolatban, ahogyan reagálnak a viselkedésünkre. Rosszul hangzik, de előbb-utóbb a saját gyerekeid is csalódni fognak benned.

7. Tanulnod kell a nyugdíjig vagy még tovább

A modern technológia olyan sebességgel fejlődik, hogy lehet, hogy a szakmád 10-15 év múlva már nem is fog létezni. Ezért mindig tanulnod kell és fejlesztened magad, hogy növeld a saját értékedet a munkaerőpiacon.

8. Ha nem fogadsz el semmilyen meghívást, egy idő után senki sem fog meghívni

A sértődöttet játszani és duzzogni, majd várni, hogy mások játszani hívjanak, legfeljebb az óvodában működik. Az ilyen játékokra a felnőttek már nem vevők. Előbb-utóbb szembe találod magad azzal, hogy a barátaid úgy fogják érezni, már nem érdekelnek téged, nem akarsz beszélni velük, ezért nem fognak keresni.

9. Gyúrni a magabiztosságra hiábavaló

Teljesen haszontalan palotákat, pálmafás tengerpartokat és luxusautókat vizualizálnod magad előtt. Ez még nem fog hozzásegíteni ahhoz, hogy elérd a célod, csak az, ha aktívan teszel is érte. Az ilyesmi ráadásul veszélyes is lehet, mivel megtanulhatsz vele manipulálni másokat.

Miután egy férfi leckéket vesz abból, hogyan kell nőkkel megismerkedni, elkezdi gyűjteni a skalpokat, de attól még ugyanolyan magányosnak érzi majd magát. A nők pedig járhatnak a kapcsolatukat javító előadásokra, ahol majd meggyőzik őket, hogy bizonyos praktikákkal rá tudják venni a párjukat, hogy felkeljen a kanapéról, elmenjen dolgozni, és milliókat vigyen haza.

10. Sajnáljuk, de nem te vagy a világegyetem középpontja

Jártál már úgy, hogy gyönyörűen megcsináltattad a körmeidet, aztán meg szomorkodtál, mert nem kaptál elég bókot a kollégáidtól? Vagy hogy a fél fizetésedet egy új kosztümre költötted, amit aztán még csak észre sem vettek rajtad? Ahelyett, hogy felkapnád a vizet, gondolj arra, mikor éreztél őszinte örömet amiatt, hogy megláttad egyik barátodat egy új ruhában. A jó hír viszont, hogy abban is biztos lehetsz, hogy a lyukas zoknidat sem fogja senki észrevenni!

11. Ami most vagy, az a te személyes választásod

Az egész nagyon egyszerű: az egyetlen ember, akit felelőssé tehetsz a cselekedeteidért, az te vagy. Azért nem tudsz spanyolul, mert te nem tanultad meg a nyelvet. Ha a főnököd folyamatosan üvöltözik veled, azért van, mert hagyod, hogy ezt tegye. Senki más nem hibás azért, hogy főiskola helyett te inkább férjhez mentél, csak mert “így szokás”.

12. Mindig lesz, aki okosabb, fiatalabb és jobb nálad

Valószínűleg a legnagyobb csapás az önbizalmadra nézve az a tény, hogy vannak a világon nálad sokkal jobb emberek. 18 évesen még ünnepelhetjük magunkat és kedvünkre flörtölhetünk, de ne feledjük, hogy évről évre öregebbek és ráncosabbak leszünk. A férfiak elkezdik takargatni a fejükön lévő kopasz foltot, a pocakjukat behúzzák, a nők pedig megtanulják, hogyan kössék meg a kendőt a nyakuk körül, hogy eltakarják a ráncaikat.

Annyit tehetünk, hogy elfogadjuk a tényt, hogy a világ nem rólunk szól. De nyugtasson mindenkit az a gondolat, hogy a maga módján mindenki egyedi és megismételhetetlen!

betöltés...