Mik azok a fura foltok az olimpiai sportolókon?

Rióban a vírust terjesztő szúnyogpopuláció 90 százalékkal csökkent az elmúlt időszakban a helyszínen.

De nem is a Zika járvány okozza a fura bőrtüneteket. Ma már se szeri, se száma a méregtelenítő és fogyasztó kezeléseknek. Ezek közül az egyik legősibb módszer a köpölyözés (pohárvetés), ami újra előtérbe került az olimpia kapcsán.

A köpölyözés során vákuummal méregtelenítik a szervezetet. A köpölyt harang alakú buraként vagy üvegcsészeként kell elképzelnünk. A régi időkben köpölyként az állatok felmelegített szarvát vagy bambusznádat használtak később az úgynevezett tüzes csészét. 1945-ig Hazánkban is elterjedt volt, és a hagyományos orvosi gyakorlatban is előszeretettel használták.

Az eszközöket a testünket behálózó meridiánok különböző pontjain helyezik el. Az ezeréves technikában a hagyományos bambusz-, kerámia- vagy üvegköpöly belsejét alkoholos kendővel törölték át, majd láng felett elhúzták, és egy hirtelen mozdulattal a bőrre helyezték. A fellobbanó tűz azonnal elaludt, és vákuumos szívó hatás keletkezett. A köpöly 10-15 percig maradt a bőrön.

A köpölyözésnek több változata létezik:

– Általános száraz köpöly: Kínában betegségek megelőzésére alkalmazzák. Az alkohollal megtisztított borfelületre helyezik az üvegburákat, és maximum 15 percig hagyják rajta, hogy ne maradjanak foltok a kezelés után.

– Villám köpöly: Cuppogó köpölyözésként is ismerik, a lényege ugyanis az, hogy a száraz bőr ugyanazon pontján gyors egymásutánban felemelik, majd újra visszahelyezik a köpölyt, és a mozdulatsor a vákuum hatására cuppogó hangot ad ki. Ez a kíméletes módszer a legyengült szervezet megerősítésére, valamint izomlázra is hatásos lehet.

– Csúsztatós köpöly (népi nyelven „nyúvasztás”): Ezzel a változattal a nagyobb bőrfelületeket lehet kezelni. A bekrémezett bőrre nagyobb méretű köpölycsészét helyeznek, majd azt a meridián irányával megegyezően húzogatják. A szívó hatás miatt a bőr kipirosodik, a kötőszövet érzékenysége miatt kicsit fájhat is a kezelés. Izomfájdalmak, reumatikus betegségek enyhítésére alkalmazzák. Használható diagnosztikai célra is: ahol pl. a háton, a gerinc mellett jobban kipirosodik a bőr, ott a beteg szervnek megfelelő háti reflexpont.

– Köpöly masszázs: A csúsztatós köpölyözéshez hasonlít. A váltakozó erősségű szívó hatás feszessé teszi a kötőszöveteket, széttöri a zsírsejteket, melyek a méreganyagokkal együtt távoznak a szervezetből, így a fogyás nem kilókban, hanem centiméterekben mérhető. A narancsbőr ellen is hatékony, ám korántsem fájdalommentes módszer, és előfordulhat, hogy kisebb véraláfutások is keletkeznek a bőrön, ezek szerencsére néhány napon belül felszívódnak.

betöltés...