A 10 legegészségesebb tea, amit minden nap inni kellene

A téli hidegben életmentő lehet egy bögre forró tea, de valójában egész évben teáznunk kellene, annyi fontos ásványi anyag van benne. Nem is beszélve arról, hogy a nyári melegben a folyadékpótlás a szokottnál is fontosabb, erre is kiváló a tea, hiszen hidegen önmagában vagy akár ízesítve, sőt, koktélként is fogyasztható.

A tealevélben számos fontos vegyület található. Az antioxidánsok közül flavonoidokat és polifenolokat tartalmaz, amelyek gátolják az oxidációs reakciókat és a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást. Emellett vitaminok (C-vitamin és karotin) és ásványi anyagok, valamint koffein is van benne. A teanövény egyik legfontosabb vegyülete az antioxidánsok és a koffein mellett a theanin. Ez az aminosav csökkenti a mentális és fizikai stresszt, növeli a dopaminszintet. A teában lévő koffeinnel együtt javítja a reakcióidőt és a numerikus munkamemóriát is.

De nem csak valódi teanövényből lehet forró vagy hűsítő italt készíteni, rengeteg gyógynövény alkalmas erre. Összegyűjtöttük azokat a teákat, amelyek a maguk területén a leginkább hatásosak.

1. Zöld

Amerikai kutatók vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak a zöld teának, ezzel együtt Ázsiában élénkítőként fogyasztják. A zöld teát a szépség megőrzőjének is tartják, fogyasztása jót tesz a bőrnek, amellett, hogy rengeteg antioxidáns van benne, amely gátolja a rákos sejtek kialakulását is.

2. Csipkebogyó

Magas a C-vitamin-tartalma, rugalmasan tartja az ereket, amivel jótékony hatással van a szív-érrendszerre. Kiváló zsírégető és gyulladáscsökkentő, remek A-, K- és B2-vitaminforrás.

3. Kamilla

Vagy nagyon szeretik, vagy nagyon nem. Pedig azoknak is érdemes legalább hetente egy bögrényit meginni a kamillából főzött teából, akik nem kedvelik, mert nagyon egészséges. Emésztést segítő, gyulladáscsökkentő hatása legendás, de stressz ellen is kiváló.

4. Maté

A Dél-Amerikában őshonos növény már az ősi kultúrák életében is fontos szerepet kapott, élénkítő hatása miatt mágikus szerként tekintettek rá. Valóban, igazi csodanövény, hiszen elképesztően magas az antioxidáns-tartalma. A-, B-, C-, E-vitaminban is gazdag, de kalcium, magnézium, vas és szelén is van benne. A matéteában matein található, ami a koffeinnél sokkal hatékonyabb élénkítő, mégsem okoz függőséget.

5. Borsmenta

Jótékony hatásait már az ókorban ismerték. Emésztés- és étvágyjavító, jó gyomor- és bélbántalmakra, szélhajtó, görcsoldó és fájdalomcsillapító is. Csökkenti a hányingert is, ezért állapotos nők számára vagy menstruáció idején is jó szolgálatot tesz.

6. Hibiszkusz

Ugyancsak csodanövény, a belőle főzött tea köhögéscsillapító, de torokgyulladásra is remekül alkalmazható. Emellett regenerálja a bőrt, az izmokat és az ízületeket, és jó magas vérnyomás ellen is.

7. Levendula

Stresszoldó és kedélyjavító hatása ismert. A nehezen elalvóknak szinte kötelező lefekvés előtt inni egy bögre levendulateát, a legtöbb esetben hatásos. Idegnyugtató hatásán túl görcsoldó, és reumás fájdalmakra is jól használható.

8. Rooibos

Afrikai vöröstea, amely a fokföldi rekettye hajtásaiból készül. Jellegzetes ízét valaki nagyon szereti, valaki nagyon nem. Ilyen szempontból kicsit hasonlít a kamillához. A rooibos koffeinmentes, viszont kalcium, fluor, cink, magnézium, mangán és réz is található benne. Jó pattanásos bőrre, hasnyálmirigy-bántalmakra és prosztatagyulladás ellen is.

9. Citromfű

Antibakteriális hatása legendás, de stresszes életmód esetén is érdemes rendszeresen fogyasztani nyugtató hatása miatt. Alvás előtt fogyasztva nyugodt a pihenés.

10. Csalán

A népi gyógyászat egyik legfontosabb növénye a csalán, a belőle főzött tea nagy klasszikus. Salaktalanító-méregtelenítő hatását nem kell különösebben magyarázni, fogyókúrázóknak kötelező fogyasztani. Fontos, hogy a napi másfél deciliternél többet nem ajánlatos fogyasztani belőle.

betöltés...