Egy híres pszichiáter leírta a boldog és kiegyensúlyozott emberek 10 szabályát

betöltés...

A pszichológiai gátak, a negatív gondolkodásmód és a beszűkült tudat nem hagyja, hogy boldogan éljünk. Hogy ezt az ördögi kört megtörjék, sokan klasszikusokat, sci-fit vagy vallásos könyveket olvasnak. A híres pszichiáter, Mikhail Efimovich Litvak írt egy könyvet, melyben összefoglalja a véleménye szerint leggyakoribb akadályokat, melyek nem engedik, hogy boldog, egészséges életet éljünk.
Amit most olvasol majd, azt gondold át vezetés közben vagy bármikor, amikor éppen lehetőséged van szabadjára engedni a gondolataidat!

10. A boldogság a rendezett élet mellékhatása

Ahogy azt Viktor Frankl mondta: a boldogság, az öröm, a siker csupán mellékhatásai egy jól szervezett, rendezett életnek. Olyan dolgokat kell tennünk, melyeken keresztül megtapasztalhatjuk, elérhetjük ezeket az érzéseket, állapotokat.

Akinek az a célja, hogy elérje ezeket a “mellékhatásokat”, soha nem fogja elérni őket, mert ezek nem olyasmik, amiket megszerezhetünk és megtarthatunk.

9. Mikor beszélsz valakivel, ne feledd, hogy ő sokra tartja magát. Akárcsak te saját magadat

Soha ne feledkezz meg arról, hogy akivel beszélsz, az is ember, akinek megvannak a saját nézőpontjai és a maga okai, hogy miért gondolkodik úgy, ahogy.

Mindenki, akivel beszélsz, éppen vív egy olyan csatát, amiről te mit sem tudsz. Mindig tisztelned kell a másik embert.

8. Hogyan segíthetne rajtad bárki, ha te nem teszel semmit magadért?

A szavak megfoghatatlanok. Egy embert mindig a cselekedetei minősítenek. Senki sem fog segíteni neked, ha csak járkálsz körbe, és újságolod mindenkinek, hogy fogsz írni egy könyvet. Miben is lehetne segíteni, ha még bele sem vágtál a dologba?

Ha végre eldöntöd, hogy írsz egy könyvet, és elviszed azt egy kiadóhoz, lesznek, akik készen állnak segíteni neked, támogatni téged. A munkádból valóság lesz, így lesz lehetőségük a támogatásodra, és nem csak szavakkal.

7. Légy sikeres, és minden neheztelésed elszáll

A neheztelést és a haragot sokszor a saját magunkkal szembeni elégedetlenség generálja. Mikor valakire neheztelünk, azt hisszük, hogy csak az az ember tudja helyrehozni a dolgokat, akire haragszunk. Ez azonban másként működik. Mikhail Litvak egyik tanítványa egyszer azt mondta: “A siker túlragyogja a neheztelésemet.” Ez pontosan így van. Kezdd el azt csinálni, amit szeretsz, és légy benne sikeres. Észre sem fogod venni, hogy a neheztelés mikor száll el belőled.

6. Látni akarod a legnagyobb ellenségedet? Nézz a tükörbe!

Sokan harcolnak mások démonjaival, miközben a sajátjaikat kellene legyőzniük. Az egyetlen igazi ellenségünk mi magunk vagyunk. Ebből a helyzetből pedig nem tudsz másként kitörni, csak ha megszünteted azokat a gátakat, melyek nem hagynak fejlődni.

Alapvetően nagyon szigorú határok között létezünk, melyeket a társadalom gyártott a neveléssel, amiben gyerekként részesültünk. Ezeket a szabályokat biztosnak vettük, hittünk bennük, de rengeteg energiánkat felemésztették. A modern pszichológia valamennyi ága keresi az utat a legyőzésükhöz. Legtöbbször azonban még azt sem vesszük észre, hogy küzdünk velük.

Amikor szembesülsz saját magaddal, életed utolsó ellenségével fogsz szemben állni.

5. A helyes utat keresd az egyenes út helyett. A jó út nem mindig egyenes

Képzeld el, hogy a 30. emeleten vagy, és le kell menned. A leggyorsabb út az ablakon át vezet. Ha ezt választod, akkor viszont az utad itt véget is ér. Okosabb, ha megkeresed a liftet vagy a lépcsőt, még akkor is, ha az épületben sötét van, és nehéz bármit is megtalálni.

Aki a helyes út helyett az egyenes utat keresi, olyan, mint egy légy a szobában, amelyik folyton a zárt ablakon akar kimenni, pedig nyitva van az ajtó.

4. Mikor valakinek nincs célja, semmit sem lát. Egy cél élesíti a látást

Észrevetted már, hogy amikor venni akarsz valamit, pl. valamit a nagymamád kertjébe, mindenhol azt a dolgot kezded látni? Miután pedig már megvetted, még mindig azt keresed mindenhol.

Ugyanígy van a céljaiddal. A figyelmed korlátozott, és csak azokat a dolgokat veszed észre, amikre szükséged van. A cél hasonló a fényképezőgép fókuszához: ha rosszul állítod be, nem látod meg azt, amit kell.

3. Ha bizonyítani akarsz valakinek valamit, azt jelenti, hogy annak az embernek élsz

Ha boldog szeretnél lenni, hagyd abba, hogy másnak bizonygatod, hogy jól csinálod a dolgaidat. Gondolj bele, mi a bizonyítás lényege: az, hogy valakinek megváltoztasd valamiről a véleményét. De miért van erre szükséged? Azért, mert az ő véleményük sokkal fontosabb számodra, mint a sajátod. Ezért teszel erőfeszítéseket, hogy megváltoztasd azt. Ha magadnak élsz, nem lesz értelme bizonyítani semmit senkinek.

2. A szeretetre való képesség és a magány elfogadása az érett személyiség jellemzői. A legjobb dolgokat akkor tesszük, amikor egyedül vagyunk

Csak az az ember képtelen egyedül lenni, aki gyűlöli saját magát. Ők azok, akik próbálnak közösségek tagjai lenni, mert ettől érzik jobban magukat. Egy mentálisan érett ember az egyedüllétet az önfejlesztésre használja, és olyan információkat gyűjt össze, melyeket később megoszt majd másokkal. A másokkal való kommunikációnak nemcsak az a lényege, hogy kapjunk, hanem hogy adjunk is valamit, ami másoknak érdekes lehet. Mikhail Litvak megkérdezi mindenkitől, aki szereti a könyveit: “Hányan voltak velem, mikor írtam őket?”

1. A boldogság akkor következik be, amikor az, amit AKARSZ, amit TUDSZ és amit MUSZÁJ megtenned, ugyanaz a dolog

Az emberek gyakran szakadnak szét e között a három tényező között. Mert vagy akarják, de nem tudják, vagy muszáj megtenniük, de nem akarják, és így tovább. Az egyetlen dolog, amit az embernek valóban meg kell tennie, az önmaga fejlesztése. A maradék már csak ráadás. Azokat a dolgokat, amiket szeretnél megtenni, azok a dolgok szabályozzák, amiket muszáj megtenned, mint pl. az önfejlődés. Amit meg tudsz tenni, az pedig az az erő, ami az egész rendszert mozgatja. Mikhail Litvak azt javasolja, készíts listát ennek a 3 tényezőnek az alapján, hogy megfelelően rangsorolhasd a céljaidat és értékeidet.

betöltés...