Ez a gasztroenterológus elárulja, hogy vegyük észre időben a vastagbélrák jeleit!

Egy gasztroenterológus most elárulja, hogy miként tudjuk észrevenni magunkon a vastagbélrák első tüneteit!

A vastagbélrák nem vicc, hiszen ha nem veszik időben észre az orvosok, könnyen a beteg életébe kerülhet a késő diagnózis. Éppen ezért fontos odafigyelni a tünetekre, hogy még a nagyobb baj kialakulása előtt szembe lehessen nézni a rettegett kórral, ami így sokkal hatékonyabban kezelhető, és a túlélési esélyek is nagyobbak lesznek.

Eric Vaillant francia gasztroenterológus oszt meg pár hasznos tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mire kell odafigyelni, ha netán a vastagbelünkben rákos sejtek kezdenek tevékenykedni.

Melyek a tünetek?

A specialista szerint aggodalomra adhat okot, ha gyakran fáj a hasunk, ha emésztési problémáink vannak, ha véres széklet keletkezik, és ha elmúltunk 50 évesek.

Ha ezek a panaszok valamelyike egy hét múlva sem szűnik meg, és kizárt valamilyen kórokozó általi fertőzés, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor leggyakrabban vastagbéltükrözést hajtanak végre.

Ezt a korosztályt érinti leginkább a betegség

A legfenyegetettebb korosztály az 50 és 70 év közötti emberek. Nagyobb az esélye, hogy valakinél kialakul a rosszindulatú daganat, ha a családban már fordult elő hasonló betegség. Így ebben az esetben a tükrözést már 10 évvel azelőtt javasolt elvégezni, mielőtt a rokonnál megállapították a kórt.

Azoknál, akiknél már kialakult a betegség, de meggyógyultak, 3-5 évente kell visszamenjenek felülvizsgálatra. A Crohn-betegség, valamint a gyomorfekély is növelheti a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

Az életmód befolyásolhatja a betegség kialakulását?

Dr. Vaillant szerint egy 68 éves férfi, aki ülő életmódot folytat, sok feldolgozott húskészítményt eszik, kevés rostot visz be a szervezetébe, és még 15-20 kg fölösleg is van rajta, jelentős esélyekkel indul el a betegség felé vezető úton.

Főként, ha rendszeresen fogyaszt alkoholt, dohányzik, valamint cukorbeteg. A statisztikák szerint a férfiakat inkább veszélyezteti a betegség, mint a nőket.

betöltés...