Rejtélyes objektumokat találtak Tutanhamon sírjának rejtett kamráiban

betöltés...

Újabb bizonyítékot találtak arra, hogy Tutanhamon sírjában valóban található két rejtett kamra, amelyek akár Nofertitihez is köthetőek.

Radarvizsgálatok feltárták, hogy Tutanhamon 3300 éves sírjában valóban áll két rejtett kamra is, ráadásul ezek szerves anyagot és fémet is tartalmaznak – jelentette be az egyiptomi antikvitásokért felelős miniszter, Mamdouh al-Damaty.

Szinte már biztos, hogy sírokat rejtenek

A radarszkennelést japán tudósok végezték Hirokatsu Watanabu vezetésével, és megállapították, hogy a sír északi és keleti falánál található rejtett kamráknak valószínűleg ajtajuk is megvan még, ezeket a földradar-vizsgálatok segítségével fedezték fel.

A szerves és fémes anyagok jelenléte a minsizter szerint arra utal, hogy valóban sírhelyekről lehet szó, ahogyan korábban a vizsgálatokat elindító brit egyiptológus, Nicholas Reeves is állította. Véleménye szerint valószínűleg Nofertiti sírját is rejthetik a kamrák.

Nofertiti sírját találhatjuk meg

Nofertiti Ehnaton fáraónak, a XVIII. dinasztia tizedik uralkodójának a főfelesége volt. Sírjának holléte az egyiptológia mindmáig talán legnagyobb megoldatlan rejtélye. Tudósok egy része feltételezi, hogy a férje által alapított fővárosban, Amarnában helyezték nyugalomra, míg mások úgy vélik, holtteste egyike annak a két múmiának, amelyeket korábban a Királyok völgyében találtak.

Tutanhamon anyja lehetett

Nofertiti Berlinben lévő híres mészkőmellszobrát 1912-ben Amarnában találták meg. A királynéról DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja. Tutanhamon Kr.e. 1323 körül halt meg. Érintetlen sírját pompás arany halotti maszkjával a Királyok völgyében fedezte fel és tárta fel Howard Carter brit egyiptológus 1922-ben.

Hirtelen temették el a fáraót

“A radarvizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy Tutanhamon sírja egy folyosósír, amely további sírkamrákhoz vezet” – mondta el még novemberben egy sajtótájékoztatón Reeves. Tutanhamon sírja valószínűleg még nem volt kész akkor, amikor 19 évesen hirtelen meghalt, Kr. e. 1323-ban. Feltételezhető, hogy ezért a Nofertitinek szánt kamrában temették el sietősen.

Mamdouh al-Damaty azonban nem Nofertiti sírjára, hanem Tutanhamon családjának egy másik tagjára számít – egyelőre azonban nem nevezte meg, hogy pontosan kire. A vizsgálatok tovább folytatódnak, hogy kiderüljön, kit is rejtenek a titokzatos sírok.

betöltés...