1970 óta az emberiség az állatvilág 60\%-át pusztította el. A tudósok elmondják, mi következik most

Az elmúlt 20 évben a tudósok nyomon követték a különböző fajokban bekövetkezett változásokat. Sajnos minden évben egyre több faj pusztul ki. Komoly lépéseket kell tennünk, hogy ennek véget vessünk.
Az embernek óriási hatása van a környezetre és a bolygón élő állatokra. Rá kell jönnünk, és meg kell tanulnunk, hogyan segítsünk a természetnek megőrizni azt a sokszínűséget, amivel jelenleg még rendelkezik.

Ami most történik

Az embernek sokkal nagyobb hatása van a Földre, mint bármely más fajnak. Erdőket vágunk ki, mert mezőgazdasági területekre van szükségünk ahhoz, hogy etetni tudjuk a disznókat és a csirkéket, amik aztán a mi táplálékaink lesznek. A folyóinkból túl sok vizet használunk el, túl sok műanyagot szórunk az óceánokba, és sok állat kihalását okozzuk.

A legújabb tanulmányok szerint az emberiség az összes állat 83\%-át és az összes növény 50\%-át pusztította ki a civilizáció kezdete óta. Ha most rögtön abbahagyjuk a pusztítást, a világnak akkor is 5-7 millió évre van szüksége a regenerálódáshoz.

A vadvilág és az ökoszisztéma nélkülözhetetlenek az ember számára, nem vigyázni rájuk éppen annyira veszélyes, mint a klímaváltozás.

Az okok

Az embereken kívül számos más oka is van a fajok kihalásának, de mind közül a mi hatásunk a legjelentősebb.

  • A természetes élőhelyek megsemmisítése a fő oka az állatok és rovarok kihalásának. Erdőket törlünk el a Föld színéről, hogy a szabaddá vált területeket mezőgazdasági művelés alá vonhassuk.
  • A táplálékért való gyilkolás a második legfontosabb ok. 300 állatfajt pusztítunk azért, hogy megegyük, ez ugyanúgy érvényes a halakra és a tengergyümölcseire.
  • A kémiai szennyezés szintén súlyos probléma. A gyilkos bálnák mintegy fele emiatt halt ki.
  • A gátak építése csökkentette a halak és vízi élőlények számát.

Mi jön ezután?

A legfontosabb dolog, hogy az emberek informáltak legyenek. Sokaknak ugyanis fogalmuk sincs arról, hogy mi történik az állatokkal. 2018-ban a Lacoste piacra dobott egy póló kollekciót, melyeken a klasszikus krokodil márkajelzés helyett veszélyeztetett fajok voltak láthatók, hogy felhívja a figyelmet rájuk, és segítse a megmentésüket.

Hogy megállítsuk a bioszféra pusztulását, ami az ember életben maradásához is elengedhetetlen, globális változásokra van szükség.

Sok ország kormányzata folyamatosan dolgozik azon, hogy olyan törvények legyenek, melyek fokozottan védik a környezetet.

Sok ország pedig nemcsak azért tesz, hogy megőrizze az egyes fajokat, de azért is, hogy növelje a populációjukat. Indiának például az elmúlt 100 évben először 20\%-kal sikerült növelnie a tigrisek számát. Kína pedig elkötelezetten óvja a panda populációt.

Ezek a példák is bizonyítják, hogy az állatokért igenis sokat tehetünk.

betöltés...