10 ravasz filmes trükk, amiről eddig sejtelmed sem volt

Mi nem vettük észre, hogy bizonyos dolgok csak trükkök.

1. Örökké nedves aszfalt

Észrevetted, hogy a filmek éjszakai jeleneteiben az aszfalt mintha mindig nedves lenne? Úgy fest, mintha hőseink állandóan egy kiadós eső után száguldoznának az utakon. Azért van szükség erre a trükkre (amelynek kivitelezéséhez egyébként prózai módon slagot vagy más locsolóeszközt használnak), mert a vizes sztráda sokkal esztétikusabban néz ki, erősebbé teszi a kontrasztokat és a fényeket is jobban kihozza.

2. Tömeg

Manapság szinte már nem is gyártanak olyan filmet, amiben nincs legalább egy tömegjelenet. Ennyi statisztát azonban nagyon költséges lenne összeszedni, így a készítők egy trükkhöz folyamodnak: lefotóznak egy kis csoport embert a megfelelő szögben, majd számítógépes technológiával megsokszorozzák őket. Így egy valós tömeg benyomását keltik. Van egyébként egy másik módszer is, amit például A király beszéde című filmben (képünkön) alkalmaztak: ott próbababákkal hozták létre a megfelelő illúziót.

3. Drog

Ugye nem gondoltátok, hogy a filmekben tényleg drogot szippantanak fel? Na azért. Mert nem is teszik! Normális színész ugyanis ilyet soha nem vállalna be. A kábítószert tejporral, vitaminkészítményekkel, esetleg cukorral helyettesítik. Al Pacino is a három közül valamelyikkel bódította el magát A sebhelyesarcú című mesterműben (képünkön).

4. Vér

Ugyanez a helyzet a filmekben – például a Ponyvaregényben (képünkön) – olyan bőven folyó vérrel is. Az nem igazi vér, sokkal inkább kukoricaszirup, amelyet ételfestékkel színeztek megfelelő árnyalatúra. Érdekesség, hogy régen a fekete-fehér filmekben olvasztott csokoládét használtak hasonló célokra.

5. Erotikus jelenetek

Ahogy a tömegjelenetek, úgy az erotikus pillanatok sem hiányozhatnak a filmekből. Mivel az ilyen jelenetek forgatása nem éppen kellemes a színészeknek, a készítők okos kis trükkökkel igyekeznek megkönnyíteni az ellazulást. A szeretkezést mímelő hírességek közé gyakran tesznek párnákat, a nőkre pedig testszínű fehérneműt adnak, hogy anélkül keltsék a meztelenség illúzióját, hogy valóban le kellene vetkőzni.

6. Cigaretta

Ne lepődj meg, ha a köztudottan egészségtudatos celebek simán dohányoznak a filmjeikben. Úgynevezett nikotinmentes, gyógynövényes cigarettát szívnak, ami sokkal kevésbé károsítja a szervezetet, mint az eredeti változat. Szükség is van erre az egészséges cigire, mert az ilyen jeleneteket sokszor 10-nél többször is felveszik, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

7. Akciójelenetek

Hogy csökkentsék az akciójelenetek forgatásának büdzséjét, a filmkészítőknek az évek során többféle trükköt is ki kellett fejleszteniük. Az egyik legjobb módszer, hogy a valódi épületek, tárgyak stb. helyett csak a mini másolataikat használják. Nyilvánvalóan nem robbantanak fel egy igazi felhőkarcolót, hanem számítógépes technológiával létrehozzák a kicsinyített mását, és azt teszik a földdel egyenlővé.

8. Betört üveg

Ismerős a kép, amikor a főszereplő áttör az ablakon, a cserepek pedig csak úgy repülnek szanaszét? Ha valóban igazi üvegbe csapódna bele, akkor a készítőknek hamar másik színészt kellene keresniük. Így inkább egy trükkhöz folyamodnak: cukorból, esetleg vékony műanyagból készült üveggel helyettesítik a valódit. Mi személy szerint az előbbire szavaznánk, mert nem csak biztonságos, de nagyon finom is.

9. Beszélgetés az autóban

A filmes hősök rengeteget beszélgetnek az autóikban (remek példa erre az Agymenők című sorozat – képünkön), és úgy tűnik, a diskurzus közben a vezetésre is hibátlanul tudnak figyelni. Persze, hogy tudnak, hiszen valójában a jármű nem magától mozog, hanem hozzá van erősítve egy másik autóhoz, ami húzza maga után.

10. Hangok

Ahhoz, hogy a filmekben, sorozatokban olyan élethű hangokat tudjanak kreálni, a szakembereknek minden leleményességüket be kell vetniük. A lövések hangjait tűzijátékkal, a madárszárnyak suhogását a könyvek lapozásával helyettesítik. De a java még csak most jön: görögdinnyét is előszeretettel használnak, méghozzá azért, mert a hang, ahogy széttörik, kiválóan imitálja egy koponya reccsenését, vagy éppen egy repedő tojás hangját. Amiből egy sárkány kel ki, mondjuk a Trónok harcában (képünkön).

betöltés...