Íme a világ legtündéribb haszonállata – A wallisi feketeorrú

Bár az aranyos állatokról elsőre keveseknek jutna eszébe egy haszonállat, él a világon egy olyan állatfajta, ami közel sem házi kedvenc, mégis minden bizonnyal toplistás lenne bármilyen cukisági versenyen. A wallisi feketeorrú egy juhfajta, amit főleg Svájc délnyugati részén, Felső-Wallisban  tartanak a gazdák. A faj jellemzője, hogy az egész arcuk, az elülső lábuk és a nőstényeknél a farok vége is fekete, ami hihetetlen érdekesen mutat a bundájuk többi részével, ami szinte hófehér és bodros. Sokan kép alapján elsőre el sem hiszik, hogy igazi állatról van szó, és inkább gondolják valami jól sikerült plüssfigurának. A faj első írásos említése a 14. századból, a wallisi szabadságharcok idejéből maradt fenn. Valószínűleg a rá hasonlító vispertali juhból tenyésztették ki. 

A fekete arcú tüneményeket leginkább a gyapjújuk miatt tenyésztik. A kosok átlagos tömege 80–100 kilogramm, a nőstények 70–80 kilogrammosok.

 A kosok évente 3,5–4,5 kg, az anyajuhok 3–4 kg gyapjút adnak.

 

Bár a tündéri juhfajta nagyon barátságos, a nyugodt jellem és az aranyos külső megtévesztő az ő esetükben. Ezek az állatok ugyanis nagyon szívós és nagyon ügyes teremtmények, igazi hegyvidéki túlélők.

 Kiválóan alkalmazkodott a magashegyi körülményekhez.

Kis igényűek és jól másznak, így a meredek, köves lejtőkön is remekül lehet őket legeltetni.

betöltés...