12 tény a fitneszről, amit a személyi edződ aligha fog elmondani neked

Egyre többen térnek át az egészséges életmódra. Hogy jobban nézz ki és jobban is érezd magad, biztosan te is nekiláttál már az edzésnek. De mint minden mást, ezt is okosan kell csinálni!
Most olyan érdekes dolgokat tudhatsz meg az edzésről, melyek segítségével még hatékonyabb lehetsz, de több örömöd is fog telni a mozgásban.

1. A látható eredményekre sokat kell várnod

Mikor elkezdesz edzeni, ne számíts arra, hogy az eredményeket gyorsan látni fogod. Azok, akik január 1-jén elhatározzák, hogy nyárra jó formába hozzák magukat, valószínűleg csalódni fognak. Természetesen, sok múlik a kezdő testsúlyodon, a kondíciódon és az életkorodon is. De az első eredményekre akkor is várnod kell 2-3 hónapot. Van, akinek 6 hónapba telik, mire az első eredményeket tapasztalja. Azt is fontos figyelembe venni, hogy a rendszeresség, a gyakori edzés és a megfelelő étrend is kellenek a sikerhez. Ha hetente csak 2-szer végzel intenzív edzést, az nem lesz elég. Legalább heti 3 erősítő és 2 kardió edzésre van szükség hetente. Ez nem jelenti, hogy heti 5 napot kell az edzőteremben töltened, hiszen egy séta is kitűnő kardió edzés lehet.

2. Nem mindig tudod elérni a kitűzött célt

Ha van a fejedben egy kép, hogy milyen testet szeretnél elérni az edzéssel, készülj fel arra, hogy nem biztos, hogy sikerülni fog. Először is vedd figyelembe a genetikai adottságaidat és a testfelépítésedet. Egyeseknél az izmok gyorsabban gyarapodnak, míg másoknak az anyagcseréjük működik jobban. Sok profi sportoló és fitnesz edző is speciális étrendet követ, hogy elérje a kívánt eredményt. Ha olyan célt tűzöl ki magad elé, ami a tested számára teljesíthetetlen, nem csak a motivációdat veszted el, de az alakod is aránytalan lesz. Hogy elérd a célodat, objektívnek kell lenned magaddal szemben, vedd figyelembe a lehetőségeidet és a korlátaidat, és próbáld a testalkatodból a legtöbbet kihozni.

3. Elég, ha 5-7 alkalommal tréningezel a személyi edződdel

A személyi edzők szeretik azt mondani, hogy mindenkinek szüksége van személyre szabott edzéstervre, és önállóan ezt nem lehet kivitelezni. Ez azonban nem igaz. Szükséged van egy személyi edzőre ahhoz, hogy megtanuld a megfelelő technikákat, és ehhez 5-7 alkalom elegendő. Ezután már képes vagy önállóan is edzeni. Másfél hónap után kipróbálhatsz egy másik edzéstervet egy másik személyi edzővel, aki ellenőrizni tudja, hogy mindent jól csinálsz-e, és a kérdéseidre is tud válaszokat adni. Ezután azonban nincs szükséged már segítségre, hacsak nem olyan ember vagy, aki más segítsége nélkül nem képes önmagát motiválni.

4. Csak az alap gyakorlatokkal lehet szép testet kialakítani

A személyi edzők számára az a jövedelmező, ha minél tovább velük edzel, ezért gyakran kihagyják az edzésprogramból az alap gyakorlatokat, és olyanokat javasolnak helyettük, melyek csak egyes izmokat dolgoztatnak meg. Azzal viszont tisztában kell lenned, hogy a legjobb eredmény érdekében az alap gyakorlatokra kell koncentrálnod. Ilyenek a kitörés, a plank, a súlyemelés, a guggolás és a fekvőtámasz. Az alap gyakorlatok eltérő hatékonysággal rendelkeznek, ezért fontos, hogy megfigyeld, a te izmaid melyekre reagálnak a legjobban. Például van, akinek a guggolás formálja a legjobban a fenekét, míg másoknak a kitörés válik be leginkább. Természetesen, az izolációs gyakorlatok is fontosak, és érdekesebbé is tudják tenni az edzést, de ne csak ezeket végezd.

5. Nem kell sportos étrendet követned

Akik újonnan vágnak bele az edzésbe, sokszor azt hiszik, hogy az étrendjüket is sportossá kell tenniük. Valójában azonban erre semmi szükség, amíg változatos és egészséges a táplálkozásod, és nem az a célod, hogy egy bikiniverseny győztese legyél. Semmi ilyesmibe ne vágj bele, akkor sem, ha a személyi edződ azt javasolja, hogy több fehérjét és speciális zsírégetőket fogyassz. Lehet, hogy pénzt akarnak keresni rajtad azzal, hogy valami szuper terméket ajánl a szomszédos fitnesz büféből. Nincs szükséged zsírégetőre, mivel a mozgással fogod elégetni a zsírt. Az egészséges étrend mozgással kombinálva a jövőben meg fogja hozni az eredményt mindenféle egyéb kiegészítő nélkül.

6. Valószínűleg nem fogsz tudni megszabadulni az összes narancsbőrödtől rendszeres edzéssel sem

Azt valószínűleg már mindenki tudja a saját tapasztalatából, hogy hatékony narancsbőr elleni készítmény nem létezik. De sokan azt hiszik, hogy ha elkezdenek edzeni, akkor egyszer s mindenkorra megszabadulhatnak ettől a bőrproblémától. Ez azonban nem teljesen igaz. Nincs olyan edzés, ami eltüntetné a narancsbőrt, mindegy, hogy súlyt emelsz vagy kardiózol. Még ha jó az edzésterved és egészségesen étkezel, a narancsbőr akkor is veled marad. A jó hír viszont az, hogy ha rendszeresen edzel, és odafigyelsz a táplálkozásodra, a cellulitiszt kevésbé láthatóvá teheted.

7. Nem kell rendszeresen a hasadra edzened ahhoz, hogy szép legyen

Sokan minden alkalommal edzenek a hasukra, de erre semmi szükség. Egyes hasgyakorlatoktól pedig a derék kifejezetten szélesebb lesz. Hogy a hasad feszes legyen, nem kell folyamatosan edzened rá, mivel az egyéb edzések során is dolgoznak a hasizmok. A kitörés és a guggolás is jobb ebből a szempontból, mint például a törzsfordítás. Ezért heti 1 edzés a hasra több mint elég.

8. Csak pilátesszel, jógával és tánccal nem fogsz tudni izmot építeni

Hogy izmos és formás tested legyen, az izmokat keményen meg kell dolgoztatnod. Márpedig az izmok az erőedzés során dolgoznak leginkább. Az izmok általában több kalóriát égetnek el, mivel táplálni és megtartani őket sok energiát vesz igénybe. Az olyan csoportos edzések, mint a pilates, a tánc vagy a jóga ezeket az erőedzéseket nem képesek helyettesíteni. Ha a célod nem csak az, hogy néhány kilót leadj, és közben jól érezd magad, ne felejtsd ki az erőedzéseket.

9. A nőknek több ismétlést kell végezniük, és kevesebbet kell pihenniük két gyakorlat között

A fitnesz különböző a nők és a férfiak számára. A nők sikeres edzésének titka, hogy több ideig végezzék a gyakorlatokat, és közben kevesebbet pihenjenek. A nőknél ösztönösen működik az, hogy nem terhelik addig az izmaikat, míg a végpontjukat el nem érik, mert van egy belső szabályozójuk, ami meggátolja, hogy túledzék a testüket. A nők számára ezért fontos, hogy több ismétléssel és kevesebb pihenővel terheljék az izmaikat ahelyett, hogy nehéz súlyokkal dolgoznának. 30-40 másodperc pihenő két sorozat között elég a nőknek. A férfiaknak több idő kell az erejük és energiáik visszanyeréséhez, miután nehéz súlyokkal edzettek.

10. Nem jó, ha sokat edzel és keveset eszel

Kalóriahiányra szükség van, ha fogyni akarsz, de ebben sem kell a végletekig elmenned. Ha sokat edzel, de nagyon keveset eszel, a tested azzal fog erre reagálni, hogy lelassítja az anyagcserédet és energiatakarékos üzemmódba kapcsol. Ezért nem kell naponta edzened, közben pedig drasztikusan visszafognod a kalóriabevitelt. Ezzel teljesen kimerítenéd a testedet. Ilyenkor a tested stressz alá kerül, és még több súlyt fog felszedni, hogy raktározza az energiát. Ha fogyni akarsz, 1-2 órával edzés után ne egyél.

11. A kardió edzést megfelelően kell végezni

A kardió edzés során a keringési és a légzőrendszeredet is megdolgoztatod, növeled az állóképességedet, és zsírt égetsz. A zsírégetési folyamat a kardió edzés megkezdése után kb. 40 perccel indul be. Ez azt jelent, hogy több mint 1 órán át kell edzened. Ha rögtön erőedzés után állsz neki kardiózni, a zsírcsökkenés rögtön beindul, ami azt jelenti, hogy elég lesz 20 perc kardiózás.

Kardió edzés alatt folyamatosan figyeld a pulzusodat, melynek bizonyos határok között kell maradnia. Ha a pulzusod alacsony, nem jó eredménnyel dolgozol. Ha nagyon magasra emelkedik, akkor pedig még az egészségednek is árthatsz.

12. Edzőterem nélkül is lehetsz jó formában

Ha jó génjeid vannak, nem tömöd magad egészségtelen ételekkel, és nem iszol túl sok alkoholt, gyönyörű testet formálhatsz magadnak edzőterem nélkül is. A legfontosabb, hogy rendszeresen mozogj. A következetesség teszi ki a siker 90\%-át. Ha heti több alkalommal edzel otthon, mellette pedig egészségesen táplálkozol, a siker garantált!

BÓNUSZ

Edzés után endorfin és szerotonin termelődik a testedben. Kb. 30 perc mozgás során a boldogsághormon mennyisége megnő, akár 5-szörösére is. A hatása pedig 2 órán át tart.

betöltés...