Mi történik a testeddel, ha nem eszel több kenyeret

Egyre többen szakítanak végleg a kenyérevéssel, és próbálnak olyan étrendet folytatni, amiben nincsenek gyorsan felszívódó szénhidrátok. Ezernyi blogger osztja meg tapasztalatait arról, hogyan változott meg az életük, mióta nem fogyasztanak lisztből készült élelmiszert. Az eredmények pedig eléggé figyelemreméltók: a bőrük egészségesebb lett, fogytak és megnőtt az energiájuk.
Most megtudhatod, hogy vajon minden kenyér ártalmas, vagy csak egyes fajtákat érdemes kerülnöd.

A fehér és a barna kenyér

A rozsból vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerekkel nincs semmi baj. Ezek egészséges kenyerek, ellentétben a fehér kenyérrel, ami egyáltalán nem tesz jót. A 20. században a liszt és az élesztő is sokat változott, adalékanyagokat tettek hozzájuk, hogy a tészta jobban megkeljen. Ez a fő oka annak, amiért nem szabadna fehér kenyeret enni, még prémium minőségűt sem. Hadd magyarázzuk el jobban!

8. érv: Haszontalan

A búzaszemek alapvetően tele vannak vitaminokkal. De belőlük minden hasznos anyag egész egyszerűen eltűnik a feldolgozási folyamat során. Még a prémium minőségű fehér lisztben is csak a hasznos anyagok 30\%-a található meg, és ezek is elveszítik hatásukat 2 héten belül. Márpedig egy liszt szavatossága kb. 12 hónap.

7. érv: Íztelen

Ismerjük el: a fehér lisztnek semmilyen íze nincs. De sokan éppen ezért szeretik. Nem rontja el sem a hús, sem a leves és semmilyen más étel ízét. De a teljes kiőrlésű lisztekkel összehasonlítva nem is javítja az ízt.

6. érv: Méreganyagokat tartalmaz

A modern világ annyi gabonát kíván meg, amennyit csak lehetséges megtermelni. Hogy minél rövidebb idő alatt minél többet termelhessenek, növényvédő szereket használnak, a gombák és rágcsálók ellen különböző kémiai anyagokkal kezelik őket. A fehér lisztet az előállítás során a gyártók fehérítik, ehhez pedig ugyanazokat az anyagokat használják, mint amiket mi a mosáshoz: benzoil-peroxidot, perszulfátokat és klór-dioxidot. Mielőtt megveszed a kenyeret, ellenőrizd, hogy bio lisztből készült-e, nem pedig finomítottból. A finomított liszt az imént említett kezeléseken megy át.

5. érv: Bőrproblémák

Az vagy, amit megeszel. És ha valaki sok lisztes élelmiszert fogyaszt, bőrproblémái lesznek. Az aknét általában a kenyérben lévő glutén okozza, amit a test nem tud feldolgozni, ezért károsítja a bélrendszert. Mielőtt kozmetológushoz vagy bőrgyógyászhoz fordulsz, előbb próbálj meg az étrendeden változtatni!

4. érv: Emésztési problémák

Ahogy már említettük, a glutén bélproblémákat okoz. A teljes kiőrlésű kenyerek azonban tartalmaznak egy fontos összetevőt, a rostot, ami a fehér kenyérben alig található meg. Napi 5-6 szelet teljes kiőrlésű kenyérrel biztosíthatjuk a napi rostszükségletet. Ha ezt a rostot gyümölcsökből vagy zöldségekből szeretnénk pótolni, naponta 14 almát, 21 sárgarépát, 25 paradicsomot és kb. 2,2 kg uborkát kellene megennünk.

3. érv: Gyorsabb öregedés

A fehér kenyér olyan élelmiszer, amiben nincs hasznos összetevő. Ha olyasmit eszünk, amiben nem található semmilyen vitamin, csak megnehezítjük a testünknek, hogy fiatal maradjon. Ezért néznek ki valós koruknál idősebbnek azok, akik szeretik finomított lisztből készült termékeket.

2. érv: Függőség

A kenyér olyan, mint a drog. A fehér liszt megemeli a vércukorszintet, ennek eredményeként pedig az inzulinszint is megnő. Ha eszel egy szelet kenyeret, a vércukorszint megnő, de gyorsan lezuhan, ekkor rosszabbul érzed magad, és még több gyorsan felszívódó szénhidrátra vágysz, hogy jobban érezd magad. Ez a drasztikus változás a vércukorszintben akár cukorbetegséghez is vezethet.

1. érv: Túlsúly és elhízás

Sok ember számára ez a legfőbb érv, ami miatt hajlandóak kiiktatni életükből a finomított lisztből készült élelmiszereket. Akik abbahagyják a kenyérevést, azoknak a 70\%-a veszít a súlyából a következő 2 hétben. Egy közepes méretű kenyérszeletben 0,6 g rostot tartalmaz, a többi összetevőjéből testzsír lesz. A glikémiás indexe a kenyérnek pedig nagyobb, mint a csokoládénak. A péksüteményekben található keményítő pedig lebomlik az emésztőrendszerben, és glükózzá válik, ami bekerül a véráramba, ami azt jelenti, hogy hamarosan megéhezünk.

Légy óvatos, és mindig olvasd el az összetevők listáját, mikor élelmiszert vásárolsz!

betöltés...