12 fontos dolog, amikre a kutyák tanítanak meg bennünket

Nem csak a kutyák tanulhatnak sokat az emberektől, az állítás fordítva is legalább ugyanannyira igaz. Legjobb barátunk ugyanis számos olyan erénnyel rendelkezik, amelyek – bár bennünk is megvannak – néha elfeledkezünk róluk.

1. Merj piszkos lenni! Annyi öröm és boldog pillanat van az életben, hogy ha nem használjuk ki őket, később nagyon bánatosak leszünk az elszalasztott lehetőségek miatt. Vegyünk példát a kutyusoktól, akik pontosan tudják, hogy egy jókora tócsába már csak úgy mókából is illik beleugrani – elvégre lezuhanyozni bármikor le lehet.

2. Fuss, ugrálj, játssz – mert megteheted! Az ebeknek nem kell különösebb ok arra, hogy szaladgálni kezdjenek a szabadban, és élvezzék a jó levegőt, a végtelenséget. Mi, emberek vajon nem tudnánk ezt megtenni? Ha legközelebb egy tágas mező mellett visz el az utad, ne szégyelld el körberohanni azt, és ha csak egy pillanatra is, de elfeledkezni a gondjaidról.

3. Pihenj! Annyi elintézendő dolog van az életben, hogy úgy tűnik, mintha a nap 24 órája semmire sem lenne elég. Ettől függetlenül nem árt néha pihenni – a kutyák a megmondhatói, hogy egy jó alvás csodákra képes.

4. Néha légy egy kicsit bolond! A kutyák nem félnek hülyéskedni, játszani a gazdájukkal és egymással, mert tudják, hogy hatalmas móka kerekedhet ki belőle. Jól jegyezd meg ezt, és emlékezz rá, amikor ki kell lépned a komfortzónádból, és valami szokatlant kell csinálnod!

5. Mindenkinek adj esélyt! Nézd meg azt a számtalan kutya-macska barátságot, ami az idők kezdete óta köttetett – mindegyik azt mutatja, hogy az ebek bizalommal fordultak egy olyan állathoz, akit tulajdonképpen esküdt ellenségnek kellene tekinteniük. Te se ítélj el előre senkit, inkább beszélgess, ismerkedj!

6. Élj meg minden napot egy új kihívásként! Láttál már valaha olyan kutyát, aki elvesztette az érdeklődést a séta iránt? Nehezen hisszük. A négylábúakban ugyanis megvan az a képesség, hogy nem unnak rá a jó dolgokra, inkább értékelik azok minden percét. Ha úgy érzed, nincs kedved a mai naphoz, gondolj a négylábúakra, akik hálával és izgalommal vágnak neki az új élményeknek.

7. Ne feledd: enni jó! Annyiféle finom étel közül választhatunk, hogy bűn lenne fogyókúrával, vagy bármilyen más divatos elhatározással megfosztanunk magunkat tőlük. Élvezzük ki az ízeket, élvezzük azt, hogy falatozhatunk, és örüljünk minden étkezés előtt úgy, mint egy kutya!

8. Vigyázz magadra! Könnyű hagyni, hogy eltemessen a temérdek feladat, és elfelejtkezni arról, hogy közben magadra is oda kellene figyelned. A kutyák tudják, hogy a feladat megvár, így nem bűn beiktatni néhány olyan percet, amikor kinyújtóztatod a tagjaidat, és kicsit befele figyelsz. Ezek az apró szokások szép lassan ráébresztenek arra, milyen fontos, hogy szeresd magad, és hogy szenvedéllyel éld az életed.

9. Kezelj egyenlően mindent és mindenkit. A kutyák ugyanolyan lelkesen harapdálják a cipődet, mint azt a márkás játékot, amit egy drága boltban vettél. Sőt, kisebb társaikra is odaadással figyelnek, nem csak a velük egy méretűeket részesítik előnyben. Tanuld meg tőlük, hogy nem a külső, hanem a belső számít igazán – hiába szép valaki, ha a lelke csúf, hideg és érzelem nélküli marad.

10. Légy lojális. A kutyák mindenkihez kedvesek és lojálisak, a természetükből fakad – mi, emberek miért ne lehetnénk ilyenek? Ha pozitívan viszonyulunk a körülöttünk lévőkhöz, bizalommal fordulunk hozzájuk, akkor sokkal több ismerősünkben fogunk maradandó nyomot hagyni.

11. Élvezd ki a legkisebb örömöket is. Észrevetted, milyen boldog tud lenni egy kutya egy eldobott faágtól, egy könnyű simogatástól vagy egy puha takarótól? Az ebek igazán ki tudják élvezni az élet apró örömeit, feltétel és aggódás nélkül hemperegnek a boldogságban. Légy te is ilyen, tanuld meg értékelni a kicsit is, ne csak a nagyot!

12. Ne félj kimutatni, mennyire szereted a másikat. A kutyák egyszerűen nem tudják elrejteni azt a szeretetet, amit a gazdájuk iránt éreznek – és nem is akarják. Őszintén rajonganak értünk, őszintén boldogok, ha velünk lehetnek és hálásak, amiért vagyunk nekik. Mi se féljük kitárulkozni és elmondani – szavakkal, tettekkel, érzelmekkel – mit is érzünk valójában.

betöltés...