12 gyakran megjelenő álomkép és ezek jelentése!

„Az álom rejtett kis ajtó a lélek legmeghittebb zugában: arra a kozmikus őséjszakára nyílik, amely lélek volt jóval azelőtt, hogy én-tudat létezett volna, és lélek lesz jóval azon túl, amit egy én-tudat valaha is elérhet.” – Carl Jung.

Az álmokon keresztül lehetőségünk nyílik betekintést nyerni a tudatalattinkba, lehetővé teszik az ébrenléti állapot pszichológiai változásainak egy mélyebb megértését. Az álmok hordozta üzenetek értelmezéséről szóló tudományos kutatások nagy hányada a nagy tekintélyű pszichológus és pszichiáter, Carl Jung munkásságán alapszik, aki szerint az álmok olyan szimbólumokkal vannak tele, amelyek a tudatalattiban gyökereznek.

Álmaink elemzésével érdekes bepillantást kaphatunk az elménk mélyebb szintjeire. Ha készen állsz egy kis álommustrára, tarts egy jegyzetfüzetet az ágyad mellett, hogy lejegyezhesd álmaidat nyomban az után, hogy felébredtél (máskülönben pár perc ébrenlét után elfelejted az álmaidat). Hogy még jobban emlékezz álmaidra, minden este jelentsd ki: emlékezni fogok álmaimra! Mindemellett pedig célszerű elkerülni az alkohol és tudatmódosító szerek fogyasztását, valamint korlátozni a lefekvés előtti étkezést is.

Alább 12, álmokban gyakran visszatérő szimbólumot találtok, valamint egy rövid leírást mindenikről. Az álmok elemzése az ön-elemzés és tudatos fejlődés érdekes és szórakoztató módja, de emlékezzünk arra, hogy minden álom természetében igen személyes és misztikus. Carl Jung így vélekedik:

„Egyszerűen butaság hinni az előre elkészített, szisztematikus álomfejtő útmutatókban. Egyetlen álomszimbólum sem választható szét annak álmodójától, és egyetlen álomnak sincs egy jól meghatározott, biztos magyarázata.” – Az ember és szimbólumai.

1. Üldözés – valami figyelmet kíván

Gyakran emlékszünk azokra az álmokra, ahol üldöznek minket, mert nyugtalanná tesz és félelmet kelt bennünk. Az ilyen álmoknak általában az az üzenete, hogy menekülünk valami elől. Az elme arra próbál figyelmeztetni/azt jelzi/azt érzi, hogy valamire jobban oda kell figyelnünk, vagy nem veszünk tudomásul valamit, amit pedig fel kellene ismernünk.

2. Emberek – önmagunk jellemzői

Az álmokban felbukkanó emberek az Én különböző aspektusainak a megnyilvánulásai. Ezek tippeket adhatnak az álmodónak, hogy mely személyes jellemzői kívánnak több figyelmet, hogy milyen jellemzőket hanyagol el. Ha konkrét emberek jelennek meg álmainkban, az az adott személyekkel való interperszonális problémák megoldására világít rá.

3. Ház – az álmodó elméje

Elménkben számos tudatréteg van. A ház ezeknek egyik szemléltető eszközeként jelenik meg álmainkban, a különböző emeletek és szobák a psziché különböző aspektusait jelzik. Például, a pince elhanyagolt vagy nem egészen tudatosított érzelmeket jelezhet; a hálószoba bensőséges érzelmek, emlékek és gondolatok jelzője. A házban való tevékenység arra világít rá, hogy az álmodó hogyan használja elméje szerkezetét az információszerzésben és azok értelmezésében.

4. Étel – tudás

Fizikai világunkban az étel táplálja és energiával látja el testünket. Az álmok világában az étel a lelki táplálékot, az elme táplálékát jelenti – egyszóval a tudást. Ételről álmodni tudásvágyat jelenthet, hogy az elménk „éhes” és új ismeretekre vágyik.

5. Iskola – tanulás

Ha iskola vagy tanterem jelenik meg álmunkban, vagy különböző iskolai szituációkról álmodunk – mint a tesztírás – , az egy tanulási folyamatot jelez. Úgy értelmezhető, hogy valamit tanulnunk kell egy adott helyzetből, múltbeli vagy jelen eseményekből. Azt is jelentheti, hogy önvizsgálatra, önértékelésre van szükségünk.

6. Meztelenség – őszinteség és nyitottság

Ha valaki meztelenül jelenik meg álmában, azt jelenti, hogy az álmodó egy bizonyos érzelmét vagy megnyilvánulási formáját nyíltan, korlátozások nélkül fejezi ki, még ha ettől kiszolgáltatottnak és sebezhetőnek érzi is magát.

7. Szeretkezés – nemi kifejeződés, egyesülés és alkotás

Amikor valaki nemi közösülésről álmodik, az a tudattalan vágyak és érzelmek egyesülését jelenti a tudatos felismeréssel. A légyottról való álmodás egy új, másokkal vagy önmagunkkal való intim kapcsolat létrehozásáról is tanúskodhat. Sok esetben viszont ezek az álmok egyszerűen csak a nemi kifejeződés megnyilvánulásai.

8. Járművek – tapasztalat szerzése vagy megosztása

A járművek a tudatos életben történő dolgok megtapasztalásainak eszközeit szimbolizálják, hogy mennyire tudjuk kézben tartani és irányítani az eseményeket és milyen akadályokba ütközünk. A járművek típusának és méretének is különböző mondanivalója van. Például a nagyméretű járművek nagy szervezettséget szimbolizálnak, ami jelentős események megtapasztalását teszik lehetővé; egy mentőautó a gyógyulás szükségét, egy rendőrautó pedig a fegyelem szükségességét jelölheti.

9. Csecsemő – valami új

Újszülöttről álmodni gyakran új ötleteket, új fejlesztéseket jelent, vagy a tudatos életed valamely területén elérhető lehetséges növekedést és fejlődést jelzi.

10. Halál – változás

Az elme szótárában a halál általában az egyik létformából a másikba való étmenetet jelenti. Noha sokan ijesztőnek és negatívnak fogják fel az álomban megjelenő halálesetet, ez általában drasztikus változásokkal vagy átalakulásokkal van összefüggésben, amelyek az álmodó életében mennek végbe.

11. Állatok – szokások

Tekintve, hogy az álltok ösztönlények, jelenlétük az álomban nem más, mint az illető szokásainak megnyilvánulásai. Állatokról álmodni azért nagyon hasznos, mert jobban megérthetjük mindennapi tevékenységeink értelmét, valamint legbensőbb vágyaink is körvonalazódhatnak. Az állatok. Az állat milyensége, jellemzői és életstílusa sok információt közölhet a tudatos elme működéséről.

12. Zuhanás – visszatérés az éber állapotba; kontroll

Ha zuhanunk álmunkban, akkor általában úton vagyunk a felébredés felé, és – szerencsére – leggyakrabban már a „becsapódás” előtt felébredünk. Néhány értelmezés szerint az irányíthatatlan zuhanás azt is jelenti, hogy tudatos életünkben bizonyos dolgokat nem tudunk irányítani, avagy félünk elengedni valamit.

betöltés...