Sokkoló kísérlet: hátborzongató dolgokat láthatsz, ha 10 percig valakinek a szemébe nézel!

Egy olasz pszichológus fedezte fel, mi is történik akkor, ha valakinek 10 percig a szemébe nézünk! Giovanni Caputo egy 20 fős csapaton kísérletezve fogalmazta meg a végkövetkeztetést, mely szerint furcsa dolgokat látunk meg a társunk szemében, ha 10 percig belenézünk.

Caputo megkérte az önkénteseket, hogy üljenek le egymással szemben, nagyjából 1 méter távolságra, és arra intette őket, hogy tekintsenek egymás szemében.

A kísérlet 10 percig tartott. Ezt követően a pszichológus megállapította, hogy a résztvevők tudatossága jelentősen megváltozott.

A kísérleti alanyok ugyanis furcsa dolgokat tapasztaltak meg, míg a partnerük szemébe néztek! Egyesek szörnyekről hallucináltak, mások a szeretteiket ismerték fel a szemben ülőben, de akadtak olyanok is, akik önmagukat látták a másikban.

„A résztvevők főként a partnerük arcának az eltorzulásáról beszéltek, de akadtak olyanok is, akik halott szüleiket látták benne viszont, vagy öreg nőket, gyerekeket, állati pofákat és fantasztikus lényeket ismertek fel a szemben ülő szemében.” – nyilatkozta Caputo.

A teremben a látási viszonyok olyanok voltak, hogy a felek könnyen kivehessék a velük szemben ülők arcvonásait, de a színfelismerésük a lehető legvisszafogottabb maradjon. A 10 perces kísérletet követően, az alanyoknak egy kérdőívet kellett kitölteniük a megfigyeléseikről.

Az eredményeket összesítve az olasz pszichológus rámutatott, a szembenézés is hasonló disszociatív tüneteket vált ki az emberben, mint például az alkoholfogyasztás, kábítószer vagy a ketamin.

Hihetetlen! Mi már kipróbáltuk. És te?

betöltés...