Végre kiderült: ezért nézünk ki olyan csúnyán a fotókon

Lássuk be: szelfimánia ide, családi fotók oda, a legtöbben elégedetlenek vagyunk önmagunkkal a fotókon. Nézzük, miért!

Természetesen ez nem azért van, mert tényleg csúnyán nézünk ki, csak ezt a tükörben nem látjuk – bár vannak olyanok, akik tényleg jóval többre értékelik a külalakjukat, mint azt kéne. Több oka van, amiért noha a tükörképünkkel elégedettek vagyunk, egy fotóval nem feltétlenül – ezeket a ZME Science segítségével szedtük össze.

Az egyik – talán legismertebb ok – hogy az ember két szemen keresztül nézi a világot. Mindkét szemünk picikét mást lát – és az agyunk végül ennek a két látványnak a képéből alakítja ki azt a végleges látképet, amit felfogunk. (Ennek egyik ékes példája: ha befogjuk egy szemünket, látjuk a saját orrunkat – mégsem kell ezzel a látvánnyal leélnünk az életünket.) A kamera ezzel szemben „egyszemű” – ezáltal sokkal laposabb képet lát a világból.

Egy szemmel nézve egész más a kép

Az sem mindegy, milyen módon fotózunk portrét: ha valakinek az arcát széles látószögű objektívvel fotózzuk (mint amilyen a mobiltelefonokban van), akkor a kész képen az arc torz lesz: az orr és a homlok nagyobbnak látszik, mint ha teleobjektívvel készül a kép (amit profi fotósok használnak portréfotózásra).

A másik probléma, hogy valójában saját látványunk fordítottját, tükörképét szoktuk meg, míg a fényképeken ennek ellenkezőjét látjuk. Persze ha valakinek teljesen szimmetrikus az arca, akkor nincs gond, de lássuk be, ez elég ritka…

Bal oldalon: ezt látta Lincoln, ha megnézte a magáról készült fotót. Jobb képen: ezt látta, ha a tükörbe nézett. Noha nem gyökeresen más a látvány, mégis zavaró.

Arról nem is beszélve, hogy ha tükörben nézzük magunkat, folyamatosan mozgunk, hogy megtaláljuk a tökéletes szöget, ahonnan a legjobban nézünk ki – míg ez egy fotó esetében nem biztos, hogy sikerül. Persze aki 500 szelfit lő percenként, annak nem gond…

Persze ennél több probléma van: fotózáskor hajlamosak vagyunk valamilyen természetellenes arckifejezésbe merevíteni arcunkat és testünket (persze a profi „pózolás” tanulható) – és az sem segít, ha vakut használunk. A profik szerint a rosszul használt vaku 6-7 évet öregít – aminek senki sem örül!

betöltés...