11 népszerű turisztikai látnivaló, ami már nem létezik, mert elpusztítottuk

Az egyes turisztikai látnivalók népszerűsége ma már nagyban függ a szociális hálóktól is. Az utazók 50\%-a vallja azt, hogy az interneten található hirdetések és vélemények alapján tájékozódik és tervezi meg az utazását. A legkedveltebb helyek azonban közel sem nevezhetők szerencsésnek, és nemcsak azért, mert a turisták szemetet és rongálást hagynak maguk után. Az emberek számtalan módon károsíthatják a látnivalókat, akár teljesen meg is semmisíthetik őket.
Most olyan helyeket láthatsz, amik a turisták miatt váltak semmivé.

1. Maya Bay – Phiphi-szigetek, Thaiföld

Ez a hely a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A part című film után lett nagyon népszerű. Akkoriban naponta 5000 turista látogatott el ide. 2018 júniusában helyreállítás miatt véglegesen bezárták.

2. Korall a Karácsony-szigeteken – Ausztrália

Csupán 10 hónap alatt ennek a korallzátonynak a 90\%-a elpusztult. Egyes korallok kifakultak, mások elpusztultak a klímaváltozás következtében megemelkedő hőmérséklet miatt.

3. Guaíra-vízesés – Brazília és Paraguay határán

Ezen a gyönyörű helyen lépcsőzetes vízesések voltak. 1982-ben az Itaipu-gát által létrehozott víztározóval elárasztották őket, a sziklákat pedig dinamittal rombolták le.

4. Altamira-barlang – Spanyolország

2002-ben zárták be a látogatók előtt. A nagy turistacsoportok már a lélegzetvételük által képződött párával és szén-dioxiddal is kárt okoztak a barlangfestményekben, egy részük penészes lett. 2001-ben helyette egy replika barlangot és múzeumot hoztak létre a közelben a turisták számára.

5. Chacaltaya-gleccser – Bolívia

A gleccser 18.000 évvel ezelőtt jött létre, Dél-Amerikában az egyik legnagyobb volt. 1980 óta a terület állapota rohamosan romlott, 2009-ben pedig a gleccser teljesen eltűnt a globális felmelegedés miatt.

6. Noh Mul-i piramis – Belize

A 2300 éves maja piramist 2013-ban rombolta le buldózerekkel a De-Mar’s társaság. A piramis mészköveit a közeli város útjainak feltöltéséhez használták fel. Vizsgálatot követően a kotrógép vezetőjére, a művezetőre és a vállalat két ügyvezető igazgatójára is bírságot szabtak ki.

7. Poopó-tó – Bolívia

2016-ban a tó teljesen kiszáradt a klímaváltozás és a közeli mezőgazdasági területek és bányák miatt. Ez már a második pusztulása volt a tónak. Először 1994-ben száradt ki, de az esőzések újra feltöltötték vízzel.

8. Esküvői torta szikla – Ausztrália

2015-ben lett nagyon népszerű ez a szikla, de instabilitása miatt le kellett zárni a látogatók elől. A lezárás, a büntetés, de még a rendőrök sem tudták megakadályozni a turistákat abban, hogy átugorják a kerítést egy fotó kedvéért. A szikla addig elzárva marad, míg természetes módon meg nem semmisül.

9. Korallzátony a Raja Ampat-szigeteken – Indonézia

1600 négyzetméternyi korallzátonyt romboltak le az utasszállító hajók 2017-ben. Az újjáépülésükhöz valószínűleg évtizedekre lesz szükség. Ezen a búvárok által is kedvelt helyen a kár értékét 18,6 millió dollárra becsülik.

10. Duckbill – Oregon

Ez a sziklaképződmény kedvelt látnivaló volt egészen 2016. augusztus 29-ig. Ekkor néhány ember átmászott a kerítésen és lerombolta a sziklát, csak mert korábban néhány barátjuk itt törte el a lábát.

11. Pont des Arts – Párizs

A híres híd tele volt szerelmesek lakatjaival, melyeknek súlya összesen kb. 45 tonnát nyomott. A kormány a Szajnába dobott rengeteg kulcs miatt és félve a híd összeomlásától úgy döntött, eltávolítják róla a több tízezer lakatot, és üvegpaneleket helyeznek a korlátokra, hogy többé ne lehessen egyet se feltenni rájuk.

BÓNUSZ: Veszélyben lévő népszerű turistalátványosságok

Talán meglepő, de a kínai Nagy Fal is szerepel azon látnivalók listáján, melyek hamarosan eltűnhetnek. A védelmi vonalként épített falon temérdek turista sétál végig, komoly károkat okozva ezzel. Ezzel együtt a Colosseum, a Holt-tenger, Velence és az Antarktisz is veszélyben vannak.

Az emberek rengeteg szemetet hagynak maguk után, graffitiket rajzolnak a falakra, megpróbálnak egy darabot hazavinni magukkal emlékbe a látnivalókból, és szennyezik a környezetet, mert nem gondolnak a jövőre. Utazni szabad és kell is, de átgondoltan, úgy, hogy mindenki odafigyel és tiszteletet mutat az adott hely iránt. Ki tudja, talán néhány évtized múlva már nem lesznek lerombolt turisztikai látnivalókról szóló listák.

betöltés...