21 pszichológiai trükk, melyekkel úgy olvashatsz mások gondolataiban, mint egy nyitott könyvben

Valószínűleg te is tűnődtél már azon, mi lenne, ha tudnál olvasni mások gondolataiban. Egyes embereknek ehhez van érzékük, de ha te nem tartozol közéjük, csak egy esélyed maradt: megtanulni értelmezni a testbeszédet.
Köztudott, hogy az információk több mint 55\%-ához nonverbális kommunikáción keresztül jutunk hozzá. A mimika, a gesztusok, a testhelyzet teljesen leleplezhetnek egy embert, és elárulhatják, mit gondol és mit érez valójában.
Most megtanulhatsz olvasni azokból a jelekből, amiket mások küldenek feléd anélkül, hogy tudnának róla.

1. Csukott szemek

Ha valaki becsukja a szemét, miközben beszél hozzád, valamit megpróbál elrejteni a külvilág elől. Fontos tudnod, hogy ez nem jelenti, hogy az illető fél tőled. Éppen ellenkezőleg, próbál tőled megszabadulni, mert valószínűleg fárasztod. Ha pedig becsukja a szemét, már el is tűntél!

2. Kézzel eltakarni a szájat

Emlékszel, hogy gyermekkorodban befogtad a kezeddel a saját szádat, ha nem akartál elmondani valamit? Ez a felnőttekkel is ugyanígy van. Néhány ujjal, a teljes tenyérrel vagy ökölbe szorított kézzel eltakarni a szájat azt jelenti, hogy valamit nagyon magunkban akarunk tartani. Néha ezt a mozdulatot direkt köhögéssel is próbálják palástolni.

3. A szemüveg szárának rágcsálása

Ha azt látod, hogy valaki a szemüvegének szárát rágcsálja, próbálj neki támogatást nyújtani vagy felvidítani. Ez többnyire az aggodalom jele, az illető próbálja magát biztonságban érezni, mint ahogyan a csecsemő szoptatás közben biztonságban érzi magát és megnyugszik. A szájban lévő ceruza, toll, rágógumi, cigaretta is ugyanezt a célt szolgálja.

4. Az arc kiemelése

Ez többnyire az ellenkező nem figyelmének felhívására irányul. Ha az állunkat a két kezünkben tartjuk, teljes egészében megmutatjuk az arcunkat, mintha azt akarnánk közölni: “Ez vagyok én. Nézhetsz, ameddig csak szeretnél.” A férfiak felfigyelnek erre a gesztusra, mint megfelelő pillanatra, mikor bókolhatnak a nőnek.

5. Az áll dörzsölése

Ezt azok csinálják, akik próbálnak meghozni valamilyen döntést. Közben nézhetnek lefelé, felfelé, oldalra is, de gyakorlatilag nem is tudják, merre néznek, olyan mélyen el vannak merülve a gondolataikban.

6. Keresztbe font karok

Az egyik leggyakoribb gesztus. Nem csoda, hogy nagyon sokan kényelmesnek érzik ezt a pózt, mivel így úgy érezhetik, elzárkóznak a többi ember elől. Gyakran teszünk így, ha valami irritál minket. A keresztbe font kar tisztán jelzi, hogy valamitől nem érezzük jól magunkat.

7. A megjelenés javítása

Ha egy nő tetszeni szeretne egy férfinak, próbál a lehető legjobban kinézni. Kihúzza a hátát, előre tolja a melleit, és keresztbe teszi a lábait. Az összekulcsolt vagy test mellé leengedett karok azt jelzik, az illető erősen érdeklődik a másik mondanivalója iránt.

8. Előredőlés

Amikor az embernek tetszik valami, és közelebb akar kerülni hozzá, általában előredől. Ebben a testhelyzetben a lábak mozdulatlanok lehetnek, de a test ösztönösen dől előre.

9. Hátradőlés

Ha valaki teljesen hátradől a székben, azt jelzi, elege van a beszélgetésből. Lehet, hogy kényelmetlennek érzi a másik ember jelenlétét.

10. Lábujjhegyen hintázás

Nemcsak a gyerekek csinálják ezt. Ha valaki ideges vagy feszült, gyakran előfordul, hogy a sarkáról a lábujjhegyére hintáztatja magát.

11. Kezek összedörzsölése

Azt jelzi, hogy valaki éppen gondolkodik vagy nagyon jó érzései vannak valamivel kapcsolatban. Kifejezhet reménykedést is. Általában akkor csináljuk, ha tudjuk, a jövőben valami jó fog történni velünk.

12. Kétkezes kézfogás

Politikusok gyakran alkalmazzák ezt a fajta kézfogást, mikor az illető mindkét kezével megfogja a másik ember kezét. Ezzel azt akarják kifejezni, hogy maximálisan meg lehet bennük bízni.

13. Kézfogás felfelé néző tenyérrel

Ha valaki így nyújt kezet, azzal a szimpátiáját fejezi ki. De ez csak akkor igaz, ha az illető azonnal így tartja a kezét és nem egy idő után fordítja ebbe a helyzetbe.

14. Kézfogás lefelé néző tenyérrel

Ha alulról fogod meg valakinek a kezét, azt sugallod, hogy kész vagy segíteni neki.

15. Kézfogás érintéssel

Sokan úgy fognak kezet, hogy közben a szabad kezükkel megérintik a másikat az alkarján, a könyökénél vagy vállánál. A személyes térbe való ilyen szintű behatolás azt jelenti, hogy az illetőnek hiányzik a kommunikáció. Az érintés minél közelebb esik a törzshöz, az illetőnek annál inkább szüksége van a társaságra.

16. Nyakkendő megigazítása

Ennek a mozdulatnak a jelentése a helyzettől függ. Ha egy férfi ezt egy csinos nő mellett teszi, valószínűleg tetszik neki a nő. De a mozdulat azt is mutathatja, hogy az illető kényelmetlenül érzi magát. Lehet, hogy hazudott, vagy csak el akarja hagyni a helyszínt.

17. Nem létező hajszálak szedegetése

Ez egy pótcselekvés. Az emberek gyakran így fejezik ki, hogy nem értenek egyet valamivel, de szavakkal ezt nem akarja közölni. Más szóval, a véleményüket nem fejezik ki egyértelműen, de mégis nyilvánvaló, hogy valamivel nem értenek egyet.

18. Lábak az asztalon

Ez a cselekedet sok mindent kifejezhet: rossz modort, tiszteletlenséget, a dominancia kifejezését, de akár azt is, hogy az illető törődik az egészségével. Pszichológusok szerint, ha ezt a pózt kényelmesnek érzed, akkor is csak otthon vedd fel.

19. Fordítva ülni a széken

Sokakat irritál, ha valaki fordítva ül le a székre, és kezeivel a háttámlájára támaszkodik, mert az agresszió kifejezését látják benne. A domináns személyiséggel rendelkező emberek gyakran teszik ezt. Ha nem akarsz gyengének tűnni mellettük, maradj állva, míg ők “fordítva ülik meg a lovat”.

20. Cipővel játszani

A lábak keresztezése az egyik legvonzóbb póz egy nőnél. Ha a nő a cipőjével játszik, próbálja a lábára irányítani a figyelmet. Ez a gesztus azt jelzi, hogy a nő nyugodt és laza, zöld jelzést ad a férfinak.

21. Szemkontaktus

A szem a lélek tükre, amin keresztül nagyon jól lehet kommunikálni. Az ember összes érzését ki lehet olvasni a szemeiből. A szerelmesek is egymás szemébe néznek azt remélve, hogy a másik pupillái kitágulnak. Hogy ez így történik-e, azt nagyon könnyű észrevenni, mert a pupillák akár négyszeresükre is tudnak nőni. Ha valaki ideges, akkor viszont nagyon kicsire húzódnak össze.

betöltés...