Hölgyeim! Íme egy kellemes hangulatú, praktikus konyhasziget

Meglepő, de a hálószoba mellett a konyhában töltjük el szinte a legtöbb időt. De, ellentétben az előbbivel, itt többnyire nem alszunk (és khm…), hanem az ételt készítjük, esetleg étkezünk is. Ezért aztán nem teljesen mindegy, milyen az elrendezése, a berendezése, vagyis milyen környezetben tevékenykedünk.

Általános tévhit, hogy a legtöbb háztartás konyhájában alig van lehetőség a variációra, a logikus kialakításra. Sajnos egy ház, vagy lakás tervezése során gyakran az utolsó szempont a konyha kialakítása, így gyakran hosszú évtizedekre egy kényelmetlen, kellemetlen állapot fog rögzülni.

Elrendezés

Nagyon fontos, hogy tisztázzuk magunkban, milyen konyhát szeretnénk, illetve vett lakás esetén, milyen konyhára van lehetőségünk. Előbbi esetén könnyű a dolgunk, hiszen már a tervezés fázisában eldönthetjük, mekkorát és milyet szeretnénk, a többi már “csak” a tervezőn múlik. Viszont az utóbbi esetben már kész konyhába csöppenünk bele, ahol a falakat csak nagy nehézséggel tologathatnánk arrébb.

Minden esetben vegyük figyelembe, hogy a konyhában: dolgozunk. Ezért egyszerre kell kényelmesnek lennie és funkcionálisnak. A konyhabútorok közt el kell férni, ugyanakkor nem lehetnek egymástól távol. A bal- illetve jobbkezességnek fontos szerepe van, hiszen nem mindegy, hogy az egymást követő munkafolyamatok (mosogató, sütő, munkaasztal) logikusan legyenek kialakítva. Szerencsés, ha a három legfőbb eszköz közül legalább egy szemben van a másik kettővel. A munkalapok magasságát a család (főképp természetesen a háziasszony) magasságához állítsák be. Túl magas munkalap esetén “vállból” kell dolgoznunk, túl alacsony esetén pedig előrehajolva. Egyik sem túlságosan kényelmes.

Beépített szekrények esetén a fölső szerkények ne legyenek túl magasan, illetve alacsonyan (az állandó ütközésveszély miatt). Sarokelem esetén a már szinte mindenhol kapható, görgős, körbeforgó elemmel ellátott sarokszekrényt vegyünk, ezzel is csökkentve a holtteret. Állandó szempont, hogy a szekrények könnyen szétszerelhető, mobilizálhatóak legyenek, a konyhai nagytakarítás érdekében. A szekrények ne legyenek polcosak. A kihúzható, görgős modellek esetén nem veszít helyett, s ritkábban kell lehajolnia, térdelnie.

betöltés...