Meglepő tanmese – a fia tanította meg az apát egy nagyon fontos dologra!

A mindennapi hajtásban sokszor észre sem vesszük, miért is küzdünk nap mint nap. Ez a tanmese talán mindennél jobban elmagyarázza, mennyire másodlagos a pénz, és arra is figyelmeztet, sose feledkezzünk meg azokról, akik számunkra a legfontosabbak. Megható történet, meglepő befejezéssel!

FIÚ: Apa, kérdezhetek valamit?

APA: Persze, mi az?

FIÚ: Mennyit keresel óránként?

APA: Ez nem a te dolgod. Miért kérdezel ilyeneket?

FIÚ: Csak tudni szeretném. Mennyit?

APA: Ha ennyire tudni szeretnéd, 100 dollárt keresek óránként.

FIÚ: Oh! (Lehajtott fejjel) Apa, kérhetek kölcsön 50 dollárt?

Az apa dühös lett.

APA: Ha csak amiatt kérdeztél ilyet tőlem, mert akartál venni valamilyen játékot, akkor mars a szobádba, és feküdj le aludni. Gondolkodj el azon, miért vagy ilyen önző! Minden nap keményen dolgozom, és ezt kapom cserébe…

A fiú felment a szobájába, és becsukta az ajtót. A férfi leült, és egyre mérgesebb lett, amiért a fia így viselkedett. „Hogy kérdezhet ilyet, csak azért hogy pénzt kérjen” – mormogta magában. Körülbelül egy óra múlva a férfi már megnyugodott és elgondolkodott a dolgon: Talán volt valami, amiért igazán szüksége volt rá, és azért kellett neki a pénz. Hisz eddig még soha nem kért tőlem… Felment hát, és kinyitotta fia ajtaját.

APA: Alszol, fiam?

FIÚ: Nem apa, még ébren vagyok.

APA: Gondolkodtam, és azt hiszem, túl kemény voltam veled. Túl hosszú volt a nap, és rajtad vezettem le a feszültségem. Itt van az 50 dollár, amit kértél.

A kisfiú felült az ágyában, és elmosolyodott.

FIÚ: Ó! Köszönöm, apa! Ekkor benyúlt a párnája alá, és néhány bankjegyet húzott elő. Amikor a férfi látta, hogy már van pénze, ismét ideges lett. A fiú elkezdte lassan megszámolni a pénzt, majd felnézett az apjára.

APA: Miért akartál több pénzt, ha van már pénzed?

FIÚ: Mert eddig nem volt elég pénzem, de most már van. Apa, most már van 100 dollárom. Pont ennyi az órabéred. Most már végre vehetek egy órát az idődből? Kérlek, holnap gyere haza előbb. Veled szeretnék vacsorázni, veled szeretnék lenni egy órán keresztül.

Az apa teljesen összetört. Megölelte fiát, és könnyek között kért tőle bocsánatot.

betöltés...