14 fantasztikus épület, ami egy párhuzamos univerzumba repít

Mindenki hallott már az ókori világ 7 csodájáról. Hiszed vagy nem, a világon számtalan olyan épület van még, melyek teljes joggal nyűgöznek le. A következőkben olyanokat láthatsz, melyek szintén érdemesek lennének bekerülni a világ csodái közé. Rájuk az egész emberiség büszke lehet!

14. Lotus Building – Wujin, Kína

Egy mesterséges tóból nő ki, mint egy virág. Ez a gyönyörű épület a nevét a virágzó lótuszt másoló formájáról kapta. Az építészek egy olyan atmoszférájú helyet szerettek volna létrehozni vele, ami időjárástól és évszaktól függetlenül is kellemes hangulatot áraszt. Az épület ad otthont a város építészeti tervezőirodájának.

13. Egy hihetetlen hotel az Alpokban

Bár ez még csak egy koncepció, nem lehet szó nélkül elmenni mellette. A hotelt az Alpokban tervezik megépíteni. Az építészt, Andrii Rozhkót a hihetetlen hegyvidéki táj inspirálta. A hotel egy meredek sziklafalon kapaszkodik ragyogó üveges homlokzatával.

12. A Lotus templom – Bahapur, India

Egy másik nagyszerű építmény, ami a lótuszvirágot formázza. A bahái hit templom, aminek ajtaja bárki előtt nyitva áll, tekintet nélkül a vallására. 9 ajtón át lehet bejutni a központjába, ez a megoldás a vallások egységét szimbolizálja.

11. Kockaházak – Rotterdam, Hollandia

Rotterdamban, az Overblaak utcában van egy 40 házból álló épületegyüttes, ami az egész világot lenyűgözte. A házakat az építész Piet Blom tervezte, minden ablakuk és faluk 45 fokos szögben áll. A házakat csak kívülről lehet megnézni, mivel laknak bennük. Vajon milyen lehet az élet egy ilyen fejtetőn álló lakásban?

10. Atomium – Brüsszel, Belgium

Ránézésre hihetnénk, hogy ez egy hatalmas, fémből készült szobor. Valójában azonban egy mindennel felszerelt épület. A csöveken keresztül közlekedhetünk a gömbök között, melyekben étterem és múzeum is van. Az Atomium a 9 vasatomot ábrázolja, valamint a vas kristályrácsát.

9. Művészetek Városa – Valencia, Spanyolország

Az egyik legkiemelkedőbb példája a modern építészetnek. Közvetlenül a vízre épült egy parkban, Valenciában. Nagyon futurisztikus, leginkább egy fantasztikus szörnyeteg csontvázára emlékeztet. A komplexum 5 épületet foglal magába: egy fedett teret, egy IMAX mozit, egy tudományos múzeumot és egy oceanográfiai parkot.

8. Heydar Aliyev Center – Baku, Azerbajdzsán

Baku legérdekesebb és legfeltűnőbb épülete a briliáns női építész, Zaha Hadid munkája. Ő közismerten kedveli a földöntúlinak látszó formákat, ahogyan ezen az épületen is látszik. Belsejében irodák és kiállítótermek találhatók.

7. Emporia bevásárlóközpont – Malmö, Svédország

Skandinávia legnagyobb bevásárlóközpontja. A különös formájú üvegépület belsejében a látogatókat és vásárlókat színes liftek, padok helyett hinták és függőkertek fogadják.

6. La Muralla Roja – Calp, Spanyolország

Dél-Spanyolországban található ez az épületegyüttes, ahol mindenki szeretne élni. Neve lefordítva vörös falat jelent, az épület pedig egyértelműen utal az arab mediterrán térség építészetére. Belsejében a vörös szín lilára és kékre változik.

5. ArtScience Múzeum – Szingapúr

Szingapúr egyik legfőbb látványossága a nyitott tenyérre vagy lótuszvirágra emlékeztető épület. A háttérben a három felhőkarcoló a hajóval a tetejükön a Marina Bay Sands, egy luxushotel, ami egy másik építészeti látnivalója Szingapúrnak.

4. Capital Gate – Abu Dhabi, Egyesült Arab Emírségek

A 159 méter magas, 35 emeletes épület a legmagasabb Abu Dhabiban. A Guinness Rekordok könyvébe, mint a legmagasabb, ember által hajlított építménye. Az épület 18 fokos szögben hajlik, összehasonlításként a pisai torony hajlásának szöge csupán 4 fok. Abu Dhabi ferde tornyának is nevezik.

3. Markthal – Rotterdam, Hollandia

Ez a legszebb vásárcsarnok a világon. Még a holland királynő is eljött a megnyitó ünnepségére. A diadalív formájú vásárcsarnok egy lakóépületben található, belsejét Arno Coenen művészi munkái díszítik gyümölcsökről, halakról, zöldségekről és virágokról. Emiatt nevezik Rotterdam Sixtusi kápolnájának is.

2. Guggenheim Múzeum – Bilbao, Spanyolország

A világon az egyik legszebb épület a dekontstruktivizmus stílusában. Építője, Philip Johnson úgy jellemezte, mint minden idők legnagyszerűbb épületét. A múzeumban állandó és időszakos kiállítások is megtekinthetők. Az állandó kiállítás a 20. század művészetét mutatja be. Nem összetévesztendő a New York-i Guggenheim Múzeummal!

1. Kunsthaus – Graz, Ausztria

Ezt a modern építészeti alkotást egyesek a Kedves Földönkívülinek nevezik. Egyesek egy bálna szívét, mások egy léghajót vélnek felfedezni az épület formájában. A Kunsthaus a blob építészeti innovatív stílusában készült, ennek köszönhető amőba formája. Éjszakánként ez az amőba még világít is.

BÓNUSZ: Építészet szokatlan nézőpontból

Victor Enrich, a barcelonai építész elképesztő épületeket alkot már létező épületek átalakításával. Képzelőerejének és a fejlett technikának köszönhetően keze alatt az épületek csavarodnak, tekeregnek, dőlnek, hajlanak, fenekestül felfordulnak.

betöltés...