8 természetes módon csökkentheted a vérnyomásodat 10 percen belül

Ha gyakran van komoly fejfájásod, sokszor érzed magad fáradtnak, rendszertelen a szívverésed és mellkasi fájdalmat is érzel, valószínűleg magas vérnyomásban szenvedsz. Ezt a betegséget okozhatja a stressz, az alváshiány, az elhízás, de más, háttérben megbújó betegség is. Az sem ritka, hogy teljesen egészséges embereknél alakul ki. Szerencsére azonban vannak olyan egyszerű technikák, melyek segítenek ellazítani az ereket és az izmokat, hogy egészséges szinten tartsák a vérnyomást.
Most hatékony módszereket mutatunk arra, hogyan csökkentsd a vérnyomásodat gyorsan és gyógyszerek nélkül.

8. Masszírozd a füleidet és a nyakadat

A fejen és a nyakon van 3 pont, melyek segítenek csökkenteni a vérnyomást már néhány perc alatt:

  • Az elsőt a fülcimpa mögött találod. Innen képzeletben húzz egy egyenes vonalat a kulcscsontod irányába, itt találod a második pontot. Az ujjaiddal finom mozdulatokkal masszírozd a nyakadat föl-le ezen a vonalon haladva. Ismételd 10-szer a nyakad mindkét oldalán.
  • A harmadik pont az arcon van, a fülcimpától kb. fél centire. Masszírozd az arcod mindkét felén az ujjaiddal kb. 1 percig, az óramutató járásával ellentétes irányban.

Ezen pontok masszírozásával csökkenthető a nyakban a feszültség, és visszaállítható a normál vérkeringés az agy felé.

7. Próbáld ki az akupresszúrát

A GB20 az egyik leghatékonyabb akupresszúrás pont a magas vérnyomás kezelésében. Ezt a pontot a tarkódnál találod a koponyád alatt, a nyakad két oldalán. Egyszerre masszírozd mindkét oldalán határozott, de nem durva mozdulatokkal. Gyakorolj nyomást a hüvelykujjaddal a pontokra. 1-2 perc múlva érezni fogod, hogy enyhült a fejfájásod.

6. Gyakorold a bal orrlyukadon való légzést

Ez a mély hasi légzés segít szabályozni a vérnyomást azáltal, hogy ellazítja a vérereket, és csökkenti a stresszhormon mennyiségét.

Hogyan csináld:

  • Ülj le a földre vagy egy székre kényelmesen, egyenes háttal.
  • A bal kezeddel fogd meg a hasadat.
  • A jobb hüvelykujjaddal fogd be a jobb orrlyukadat.
  • Végy mély levegőt a bal orrlyukadon keresztül, tartsd benn néhány másodpercig, majd fújd ki.
  • Lassan és mélyen lélegezz csakis a bal orrlyukadon keresztül 3-5 percig.

5. Próbáld ki a zümmögő méh légzést

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ashy (@ash_lee_jt) által megosztott bejegyzés,


A Bhramari pranayama, más néven a zümmögő méh légzés segít azonnal nyugodtabbá válni, megszabadulni a fejfájástól és a migréntől, amit a magas vérnyomás okoz.

Hogyan csináld:

  • Ülj le a földre kényelmesen, egyenes háttal.
  • A mutatóujjaiddal dugd be mindkét füledet.
  • Végy mély levegőt.
  • Miközben kifújod a levegőt, zümmögő hangot adj kiadni, mint egy méh, közben enyhén nyomd a fül porcokat.
  • 7-10-szer ismételd.

4. Hallgass klasszikus zenét

Kiderült, hogy a nyugtató hatású zenék – mint a klasszikus, a kelta vagy az indiai zene – hallgatása csökkenti a vérnyomást, főleg, ha légzéstechnikával vagy meditációval párosítod. Ennek oka, hogy az ilyen típusú zenék nyugtató hatást fejtenek ki a testben, csökkentik a kortizol nevű stresszhormon mennyiségét.

Kutatók szerint leginkább azok a zenék képesek a vérnyomás csökkentésére, melyeknek a hangereje és a ritmusa szinte alig változik, nincs bennük szöveg, és egyes szakaszaik bizonyos időközönként ismétlődnek.

3. Igyál egy pohár vizet

Egyes esetekben a magas vérnyomást dehidratáltság is okozhatja. Ha ki vagy száradva, csökken a testedben lévő vér mennyisége, ezzel ellentétben a perifériás ellenállásod pedig nő.

Hogy ezt elkerüld, mindig, amikor kezded érezni a magas vérnyomás tüneteit, igyál egy pohár vizet. Ezzel helyreállíthatod a vér mennyiségét, és csökkentheted a vérnyomást.

2. Relaxálj hullapózban

A savasana, azaz a hullapóz csökkenti a szívritmust, és jelentősen csökkentheti a vérnyomást. Feküdj a hátadra, csukd be a szemeidet, és próbáld ellazítani az összes izmodat. Pihenj ebben a pózban 10-15 percig. Utána sokkal jobban fogod érezni magad. Azonkívül, hogy a vérnyomásod visszatér a normál a szintre, az idegrendszered is kiegyensúlyozottabbá válik tőle.

1. Áztasd a lábad forró vízbe

Áztasd a lábad olyan forró vízbe, amit még el bírsz viselni. Ezzel hidegen tarthatod a fejedet és a nyakadat, és megakadályozhatod, hogy a vér az agyadba toluljon. Tölts meg egy lavórt forró vízzel, ülj le, és 10-15 percre tedd bele a lábad. A vér a fejedből a lábadba fog áramolni, a vérnyomásod pedig visszatér a normál szintre.

BÓNUSZ: Egy egyszerű gyakorlat az egészséges vérnyomásért

A maroklabda szorítása és elengedése javítja az erek rugalmasságát, az ellazulásra való képességüket. Hetente 3-szor 12-15 percig gyakorold ezt. Egy hónap után a vérnyomásod 10\%-kal alacsonyabb lesz.

betöltés...