Sokan nem ismerik a jeleket: A mélyvénás trombózis 8 néma tünete

Életveszélyes betegség és az emberek fele nem is tudja, hogy érintett!

Duzzadt láb

Ha az egyik lábad vastagabb, mint a másik, gyanakodj! A láb duzzadását az is okozhatja, hogy egy vérrög keletkezett a vénában, ami megakadályozza, hogy a vér visszarámoljon a szívbe.

Görcs

Ha húzódik, görcsöl az izom a lábadban és nem múlik el, az is lehet mélyvénás trombózis jele, pláne ha az előző tünet is jelentkezik. A kellemetlenség jelentkezhet lüktető fájdalom vagy nyomásérzékenység formájában is.

Megváltozik a lábad színe

Ha vörös, vagy kékes-lilás színt vesz fel a bőr a lábadon, azonnal fordulj orvoshoz! A rossz keringés okozza az elszíneződést és nagy baj lehet belőle!

Forró a bőr

Ha egy bizonyos részen melegebb a bőr, mint máshol, az a trombózis egyik legbiztosabb jele! Ezt is a felgyülemlett vér okozza.

A trombózis jelei enyhék… vagy épp erősek

Ezeknek a tüneteknek az intenzitása változik! Mindenki más, így ha csak enyhe fokban érzed magadon, vagy csak néhány napig vannak jelen, akkor is fordulj orvoshoz!

Visszatérő vagy rosszabbodó tünet

Onnan tudod megkülönböztetni a trombózisos duzzanatot attól, ha például meghúztad a bokád, hogy az utóbbi elmúlik és nem tér vissza! Ha nem múlik, visszatér, vagy tovább terjed akkor bizony komolyabb ok áll a háttérben!

Nincs semmilyen tüneted

A mélyvénás trombózist azért is hívják néma betegségnek, mert az esetek majdnem felében nem mutat tüneteket csak már nagyon előrehaladott állapotban. Ha a rizikófaktorok közül valamelyik igaz rád, fokozottan figyelj oda a lábaid jelzéseire. Ilyen rizikófaktor a fogamzásgátló szedése, a menopauza alatti hormonpótlás, a daganatos betegségek és az arra alkalmazott kezelések, a jelentősebb műtétek illetve a szülés utáni 6-8 hét is.

Ha a rizikófaktorok alapján veszélyeztetett vagy

Akkor mindenképpen keresd fel az orvosodat már a legkisebb gyanú estén is! Pont a betegség tünetmentessége miatt nem fogod tudni egyedül diagnosztizálni magad, de ha időben észreveszik a betegséget és megkapod rá a megfelelő gyógyszert (például vérhígítót), az életveszélyes állapot elkerülhető.

betöltés...