Ha ezt elolvasod, SOHA többet nem rakod a tojást hűtőbe!

A leg­több áru­ház­ban egy­sze­rűen a pol­co­kon áll a tojás, nem te­szik a hű­tő­pultba. Ott­hon vi­szont szinte azon­nal a hű­tőbe rak­juk a do­bozt. De vajon tény­leg szük­ség van erre?

Ha kinyitod a hűtőt, és tojásokat látsz az ajtajában, akkor tudhatod, hogy Észak-Amerikában, Európában, Ausztráliában vagy Japánban vagy. A világ más tájain ugyanis nem szokás hűtőbe tenni a tojás. Egyszerűen kint áll a konyhapulton a tojástartó. De vajon kinek van igaza?

Miért hűtjük?

Ne tárold a hűtő ajtajában! (Fotó: Pinterest)

Az 1900-as évek előtt a tojásokat nem hűtötték, hiszen nem is igen volt hol – egyszerűen a hűvös kamrában, vagy a pincében tárolták, esetleg szobahőmérsékleten tartották. Ám 20. század elején egy tojásszállítmány tömeges fertőzést okozottAngliában. Ekkor elkezdték mosni a tojások héját, ez azonban nemcsak a baktériumokat, hanem a tojás természetes védőrétegét is eltávolította, így a baktériumok könnyebben keresztüljutottak a tojáshéjon. A megoldásnak a tojások hűtése látszott, hiszen a hideg lelassítja a kórokozók szaporodását.

Tényleg kell a hűtő?

A szakemberek megosztottak a kérdésben. Egy élelmiszerbiztonsági kutatás szerint, ha a tojásokat a laborban szalmonellával fertőzik meg, a kórokozók szaporodása lassabb a hűtőben tárolt tojásoknál. Egy másik, brit kutatócsoport viszont két hétig vizsgálta a szobahőmérsékleten, illetve 6 Celsius-fokon tárolt tojások esetleges E.coli, Saphylococcus auerus, szalmonella, lisztéria, monocytogenes és Campylobacter fertőzöttségét, és két hét után sem találtak különbséget a kétféle tojásban élő kórokozók számát illetően.

A legfontosabb az állandó hőmérséklet

A kutatók következtetése szerint élelmiszerbiztonsági szempontból a tojás esetében fontosabb az állandó hőmérséklet, mint a hűtés. A hőmérsékletváltozás a lehető legrosszabb, ami a tojással történhet.

Nem jó ötlet a forró kocsiban hazavinni, majd azonnal a hűtőbe rakni.

Az sem hasznos, ha a hűtő ajtajában tárolod, mert így minden nyitásnál felmelegszik egy kicsit, majd újra lehűl. Ilyenkor a hőmérséklet-különbségből eredő pára kicsapódik rajta, és a baktériumoknak máris könnyebb az útja a tojáshéjon át.

Mit kell tenni a tojással?

Először is próbáld állandó, nagyjából 20 Celsius-fok körüli hőmérsékleten tartani. Az áruházak többségében 20 fok alatti a hőmérséklet, ezért nem tartják a tojást a hűtőben. Ha van a lakásban légkondi, vagy van egyhűvös kamrád, pincéd, akkor semmi szükség a hűtésre. Ha viszont meleg van, akkor inkáb tartsd a hűtőben a felhasználásig.

Ha a hűtőbe teszed a tojásokat….

Akkor ne az ajtóban kialakított rekeszbe rakd őket, hanem a saját tartójukban a hűtő egyik polcára. Nem kell őket előre megmosni, elég, ha ezt felhasználás előtt teszed meg. A tojást mindig alaposan süsd vagy főzd meg, ügyelj, hogy a héjdarabok feltöréskor ne kerüljenek a tojásfehérjébe és –sárgájába, ha pedig kicsit is gyanús, inkább dobd el.

A frissességéről úgy is meggyőződhetsz, ha egy pohár vízbe teszed. A friss tojás vízszintesen a pohár alján marad, a kicsit kevésbé friss egyenesen áll. Ha viszont a víz felszínére emelkedik, akkor már állott, dobd ki nyugodtan. A nyers, ép tojást 3 hétig tarthatod a hűtőben, ha nem fogy el, akkor feltörve, és kissé felkeverve le is fagyaszthatod, így akár egy évig is friss marad.

betöltés...