Hat hosszú hétvége lesz jövőre, és karácsonyra is van egy jó hírünk

Három négynapos és ugyanennyi háromnapos hosszú hétvégének örülhetünk.

Négynapos hétvégék újévkor, húsvét és augusztus 20-a környékén lesznek. Háromnaposak pedig március 15-höz, a pünkösdhöz és a mindenszentek ünnepéhez kapcsolódnak.

Karácsonykor összesen öt napig lehet együtt a család.

Ezek a pihenőnapok hivatalossá akkor válnak, amikor a pénzügyminiszter kiadja a 2019-re vonatkozó, a munkarendről szóló rendeletét, de a naptárra nézve máshogy nemigen jönne ki.

Egy kis előrelátással – ha a pihenőnapok előtt vagy után még szabadnapot is kiveszünk – egész sokat lehetünk távol a munkahelyünktől. Persze a szabadság kiadásába a munkáltatónak is van beleszólása.

Mit mond a törvény a szabadságról?A fő szabály az, hogy a szabadságot a munkáltató jogosult és köteles kiadni. A szabadság kiadásának időpontját a munkáltató határozza meg, előtte azonban meg kell hallgatnia a munkavállalót is, akit a szabadság kiadásának időpontjáról legalább 15 nappal korábban tájékoztatni kell. A munkavállalónak is vannak azért jogai: 7 nap szabadsággal ő rendelkezik, ennek kiadását 15 napos előzetes bejelentés mellett kérheti.

Az alábbi listára összeszedtük, melyek lesznek a pihenőnapok, illetve melyek azok a szombatok, amikor le kell dolgozni a plusz szabadnapokat:

Január

1.

Február

nincs

Március

15., 16., 17.

Április

19., 20., 21., 22.

Május

1.

Június

8., 9., 10.

Július

nincs

Augusztus

17., 18., 19., 20

munkanap: 10.

Szeptember

nincs

Október

23.

November

1., 2., 3.

December

25., 26., 27., 28., 29.

munkanap: 21.

betöltés...