13 lélegzetelállító felhőkarcoló, ami lenyűgözte a világot

Mint a modern mérnöki tudomány remekművei, egyre több lenyűgöző felhőkarcoló nő ki a földből. Minden egyes építkezés befejezése után egy újabb, még dizájnosabb felhőkarcoló születik, olyan, amilyet korábban elképzelni sem lehetett. A következő fotók a világ minden tájáról mutatják meg ezeket a hihetetlen épületeket.

1. One World Trade Center – New York, USA

Egykor a Szabadság-torony nevet viselte a torony, amit a 2001. szeptember 11-i terrortámadás során elpusztult World Trade Center emlékére építettek. A 2012-ben épült One World Trade Center 541 m-es magasságával jelenleg az Egyesült Államok legmagasabb épülete. Ez átszámítva 1776 láb, ami utalás az 1776-ban kiadott Függetlenségi Nyilatkozatra.

2. Evolúció-torony – Moszkva

A 246 m magas épület 2015-ben második helyezést ért el az Emporis Skyscraper Awards-on, azaz a világ egyik legjobb felhőkarcolójának választották meg. Formáját tekintve a DNS alakú kettős spirál az egyének, a családok és a nemzedékek egymásba fonódását szimbolizálja – innen ered az elnevezése is.

3. Agora-torony – Tajpej, Tajvan

Tajvan “szmog-evő” tornya környezetbarát, a környék egyik legnagyobb lakóépülete. Építésze, Vincent Callebaut 2010-ben díjat nyert vele. A lépcsőzetes, zöld kialakítás úttörő koncepciója a fenntartható építészetnek. A szén-dioxid kibocsátás csökkentése valóban a jövőnk!

4. Lakhta Center – Szentpétervár, Oroszország

462 m-es magasságával nem csak Oroszország, de Európa legmagasabb épülete is egyben. A maga nemében egyedülálló épület a világon a legészakabbra található toronyház. Betonból kiöntött alapja bekerült a Guinness Világrekordok közé, mint a világ valaha készült legnagyobb egybefüggő beton alapozása. A felhőkarcoló létrejöttéhez maga a természet nyújtott inspirációt – teteje egy virágot, egy lángot, egy világítótornyot és egy spirált formáz.

5. W350 – Tokió, Japán

Mire 2041-ben elkészül, várhatóan ez lesz a világ legmagasabb, fából készült felhőkarcolója. Az épületet a természet főszereplésével tervezték és alakítják ki. Az emberek friss levegőt szívhatnak, és élvezhetik az épület belsejébe jutó napfényt. Építésének célja, hogy a városi környezetben tegye elérhetővé a nyugalmat és a pihenést.

6. Dynamic Tower – Dubaj, Egyesült Arab Emírségek

A lakók ennek a forradalmi épületnek az összes szintjét tudják forgatni, így akár minden egyes nap új kilátásban gyönyörködhetnek. David Fischer volt az építész, aki korábban sosem tervezett még felhőkarcolót. Ezt a toronyházat úgy jellemezte: az idő tervezte, az élet formálta, kinyitja a szemünket egy új világra.

7. Grand Lisboa – Makaó, Kína

Belsejét és külsejét tekintve is grandiózus ez az ikonikus felhőkarcoló, mely a modern Makaót szimbolizálja. A tollszerű megjelenését az egzotikus brazil fejdísz ihlette, tükrözve a portugál hatást, ami Makaóra és Dél-Amerikára egyaránt érvényes.

8. Moszkvai Állami Egyetem – Moszkva, Oroszország

A világ legmagasabb oktatási intézménye, melynek története 1755-ig nyúlik vissza, amikor még alapítójáról elnevezve Lomonosov Egyetem néven működött. Ez a leghíresebb és legrégebbi orosz egyetem, mely számos tudóst és Nobel-díjast nevelt ki.

9. The Big Bend – New York, USA

A 4000 m magas, U-alakú felhőkarcoló lenne a világ legmagasabb épülete, ha megépült volna. Ioannis Oikonomou úgy tervezte, hogy megfeleljen a manhattani épületek magasságát korlátozó szabályoknak.

10. Al Noor-torony – Casablanca, Marokkó

Ez az épület lesz a legmagasabb Afrikában, ha elkészül. A francia tervező, Amédée Santalo tervezte a töltőtollra hasonlító épületet, szimbolizálva Afrika jövőjének Tarek bin Laden sejk általi átírását.

11. Dzsidda-torony – Dzsidda, Szaúd-Arábia

Várhatóan 2020-ra fejeződik be az építése ennek a toronyháznak, ami a világon a legelső lesz, amelyik eléri az 1 km-es magasságot. A talajból kinövő leveleket szimbolizáló épületet úgy tervezték, hogy a jólétet, a növekedést szimbolizálja. Szaúd-Arábia gazdaságának és kultúrájának szimbóluma lesz.

12. Kingdom Center – Rijád, Szaúd-Arábia

A világon ez a 3. legmagasabb lyukas épület. A rajta lévő hatalmas nyílás éjszakánként ki van világítva és különböző színekben pompázik, ovális formája miatt a város nyakékének is nevezik.

13. Q1 – Aranypart, Ausztrália

A 6. legmagasabb lakóépület a világon, valamint a legmagasabb Ausztráliában és a déli féltekén. A 2000-es sydney-i olimpiai játékok lángja inspirálta a tervezőjét.

betöltés...