Diktátorok és különleges hobbijaik

Sztálin férfiaktokat, Hitler mesefigurákat rajzolt. Szaddám Huszein romantikus könyvet írt, míg Mussolinit tehetséges hegedűművésznek tartották. Íme tíz diktátor, akik valamilyen különleges hobbinak szentelték életük egy részét – heti listánk, szokásunkhoz híven, szubjektív szempontok alapján készült.

Kim Dzsong Il és a Godzilla

A volt észak-koreai diktátor olyannyira rajongott a filmekért, hogy összesen húszezer különféle mozi szerepelt a gyűjteményében. Megszállottságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy 1978-ban – tehát még apja, Kim Irszen uralma alatt – elraboltatta a híres dél-koreai rendezőt, Shin Sang-okot, akinek megparancsolta, hogy készítse el a Godzilla koreai változatát, a Pulgasarit. A diktátor másik hobbija kedvenc sportolója Michael Jordan volt. Kim Dzsong Il állítólag el is hívta a kosarast Phenjanba egy baráti mérkőzésre, azonban a hatszoros NBA bajnok egy dedikált labdát küldött maga helyett Madeleine Albright amerikai külügyminiszter 2000-es látogatása alkalmával.

Sztálin és a meztelen férfiak

A szovjet diktátor a kertészkedésen kívül a rajzolást is a hobbijának tartotta. De nem akármilyen műveket alkotott, férfiaktokat rajzolgatott. Sztálinnak volt még egy másik igazán furcsa szenvedélye is: a fényképek alá gunyoros, ironikus megjegyzéseket írt, mivel ezt viccesnek tartotta.

Adolf Hitler, valamint a Hófehérke és a hét törpe

A német diktátor jelentkezését kétszer is elutasították a bécsi Szépművészeti Akadémián. Ennek ellenére nagyon szeretett rajzolni, méghozzá mesefigurákat. Kedvenc rajzfilmje a Hófehérke és a hét törpe volt, melyet többször vetített le vendégeinek a magánmozijában. A háború után egy norvég művészeti galéria tulajdonosa talált rá a Führer által rajzolt mesehősökre, közöttük Hófehérkére és Pinokkióra. Goebbels naplójában pedig az olvasható, hogy amikor Mickey Mouse-os kiegészítőket adott át a német diktátornak, nagyon örült neki.

Mussolini és a hegedű

Benito Mussolini, Olaszország diktátori hatalmú miniszterelnöke rendkívüli mértékben támogatta és kedvelte a művészetet. Állítólag reggelente Dantétól olvasott egy-egy versszakot, szeretett romantikus regényeket írni, és olasz klasszikusokat fordított német nyelvre. A napi tizennyolc óra munka mellett kedvelt kikapcsolódása volt a hegedülés is. Igazi hegedűvirtuóznak tartották

Szaddám Huszein és a romantikus költészet

A Szaddám Huszein által S. Hussein írói álnévvel írt A. Zabibah és a király című novellára 2001-ben CIA ügynökök lettek figyelmesek egy londoni arab könyvesboltban. Bár az Irak történetéről szóló allegorikus mű az ókorban játszódik, sokan úgy vélik, hogy inkább az Öböl-háború korának országát mutatja be. A történet meseszerű, az igazságos király – aki nem más, mint Szaddám -, beleszeret Zabibahjába, vagyis valójában Irakba. Az alig fél dollárba kerülő regényből a közel-keleti országban mintegy kétmillió példányt nyomtattak. A könyv alapján musical és húsz részes tévésorozat is készült.

Kadhafi és „’Leeza”

Moammer Kadhafi, Líbia volt diktátora rajongott az egykori amerikai külügyminiszterért, Condoleezza Rice-ért. Olyannyira, hogy „’Leeza” néven becézte, és saját kezűleg készített kreatív fotóalbumot az amerikai politikusnőről. Amikor 2008-ban Rice Líbiában járt, Kadhafi 212 ezer dollár értékben ajándékokkal halmozta el a vendégét, többek között egy gyémántgyűrűt is adott az amerikai külügyminiszternek, továbbá egy medált a saját képmásával, valamint a Zöld könyv egy dedikált példányát.

Idi Amin Dada és a rögbi

A 193 centiméter magas Amin 1951-1960 között könnyűsúlyú bokszbajnok volt. Emellett kiváló tehetsége volt az úszáshoz, valamint a rögbihez is. A félelmetes hírű játékosról egyszer ezt mondták: „Idi Amin nagyon jó rögbijátékos, de valójában csontagyú és minden szót betűnkként kell elmagyarázni neki.”Az 1950-es években Amin a Nile RFC ugandai rögbi csapatban játszott. Egy városi legenda szerint az ugandai diktátor kelet-afrikai színekben részt vett az 1955 British Lions elleni meccsen. Ennek azonban ellentmond az a tény, hogy nincs rajta a hivatalos csapatfényképen, és a névsorban sem szerepelt a neve.

Fidel Castro és a baseball

Az 1940-es években, amikor Fidel Castro a havannai egyetemre járt, dobóként bekerült az egyetemi baseball csapatba. A leendő diktátor egy nagyszerű csavart dobásával többek figyelmét is felkeltette. A Pittsburgh Pirates csapata is küldött egy pár dobót, hogy teszteljék a fiatal játékost, ami azt eredményezte, hogy 1949-ben a New York Giants 5000 dolláros szerződést kínált Castronak. Kuba leendő vezetője már ekkor politikai aktivista volt, és kritikus szemmel figyelte az amerikai imperializmust, így visszautasította a szerződést, amely nagyon meglepte a New York Giants csapatát. Ő volt ugyanis az első latin-amerikai, aki nemet mondott a híres csapatnak.

Caligula és a kagylógyűjtés

Nemcsak a közelmúlt, hanem a történelem nagy diktátorai is hódoltak különleges hobbiknak. Például Caligula császár, amikor hadseregével megérkezett a La Manche-csatornához, úgy döntött, hogy nem hódítja meg a „csatorna másik végét”, hanem ott marad a parton kagylót szedni. Az egész seregével együtt gyűjtötte a kagylókat, majd „a meghódított óceán zsákmányaival” visszatért Rómába. A kegyetlenségéről is híres Caligula ugyanakkor nagy állatbarát volt, például szeretett lovát, Incitatust konzulnak nevezte ki.

IV. György angol király és a hajtincsek

Bár IV. György királyt nem lehet diktátornak nevezni, különleges hobbijával „kiérdemelte”, hogy felkerüljön heti listánkra. Az 1762 és 1830 között uralkodó brit király ugyanis szeretői hajtincseit gyűjtötte. György nagy szeretettel látogatta a londoni bordélyházakat, ahol nyugodtan kiélhette szado-mazo hajlamát. Ráadásul az alkoholt sem vetette meg, másnaposságát ópiummal kezelte, vagy előfordult, hogy eret vágatott, de sokszor saját magán végezte el a „műveletet”.

forrás: honvédelem.hu

betöltés...