9 élelmiszer, amit helytelenül mosunk meg

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre. Ám vannak olyan részletek, amiket jobb, ha nem hagysz figyelmen kívül!
Most olyan hétköznapi élelmiszereket gyűjtöttünk össze, amiket szinte biztos, hogy eddig rosszul mostunk meg.

Fagyasztott zöldségek és gyümölcsök

A fagyasztott zöldségek egyszerűbbé teszik az életünket. Csak beletesszük a fazékba, és megfőzzük őket. Azt tudnod kell, hogy mielőtt lefagyasztják őket, ezeket a zöldségeket megmossák vízben. Sokan nem mossák meg a mirelit zöldséget felhasználás előtt, és ezzel nincs is baj, ha magas hőmérsékleten megfőzöd. De ha roppanósan szereted, mosd meg alaposan, és úgy főzd meg, mint a friss zöldséget, hogy eltávolítsd róla a piszkot és a baktériumokat is.

Rizs

Minden fajta rizst 3-4-szer meg kell mosni főzés előtt. A legnagyobb veszélyt nem a piszok jelenti, hanem a rizsszemeket fedő keményítő. Emiatt a keményítő miatt tapadnak össze a rizsszemek, és tűnnek kevésbé gusztusosnak. Más keményítő tartalmú gabonafélét is ajánlott megmosni, egészen addig, míg a vize tiszta nem lesz.

Kagylók és osztrigák

Minden tengeri herkentyűt meg kell mosnod, aminek héja van, mivel tele lehet homokkal és más szennyeződéssel. Máskülönben megeszed ezt a sok piszkot, márpedig valószínűleg nem pont erre vágysz, mikor kagylóból készíted a vacsorát.

Tej és tejtermékek

A tej, a joghurt és más folyékony tejtermék csomagolását ajánlott elmosnod még felnyitás előtt. Vásárlók ezrei tapogatják meg a csomagolásukat, amikor pedig kinyitod őket, a mások kezéről származó baktériumok könnyen átkerülhetnek a belsejükbe is.

Hal

A nyers halat nem kell megmosnod, hacsak nem nyersen szeretnéd elfogyasztani. A magas hőmérséklet megöli a baktériumokat, és ha megmosod a friss halat, az egész konyhádban szétszóródhatnak a kórokozók. A kezeidet mosd meg és a vágódeszkát, valamint a kést, amivel a halat szeleteled.

Káposzta

Nem számít, milyen fajta káposzta, mindenképpen alaposan mosd meg. A káposztafélék családjába tartozó karfiolnak minden virágát válaszd szét, és tisztítsd meg. Ha piros vagy fejes káposztát főzöl, a legfelső két réteg levelet távolítsd el róla, mivel ezek rejtik a szennyeződéseket. Hogy megszabadulj a rovaroktól és baktériumoktól, engedd tele a mosogatót vízzel, adj hozzá kevés ecetet, és hagyd benne a káposztát néhány percig. Ezután tiszta vízzel öblítsd le.

Dobozos italok

A dobozos italok nagyon praktikusak a nyári hőségben, hiszen az ital sokáig hideg marad, és még az íze is finomabb. De ne igyál a dobozból anélkül, hogy a nyitójánál el ne mosnád. Ezek a dobozok piszkos teherautókon érkeznek az üzletekbe, ahol rengetegen megfogdossák őket. Ha van lehetőséged, inkább töltsd ki az italt a dobozból egy pohárba.

Saláta

Ha salátát készítesz, ne felejtsd el jól átmosni. Szedd leveleire, hagyd őket ázni vízben, majd alaposan mosd el. Ezután tedd egy szűrőbe, és hagyd megszáradni. Most már biztonságosan fogyaszthatod.

Alma

Az egyik legegészségesebb gyümölcs, amit azonban speciális módon kezelnek. Ha télen szeretnél almát enni, meg kell mosnod. Tanulmányok szerint, ha víz és szódabikarbóna keverékébe áztatod 12 percre, a vegyszerek többségét el tudod távolítani róla.

betöltés...