A gyereked egész életedben szeretni fog és melletted lesz, ha elkerülöd a következő 7 nevelési hibát!

Egyszer egy pszichológus azt mondta: “Fogjátok kézen gyerekeiteket, amilyen gyakran csak alkalom kínálkozik rá, hiszen az idő gyorsan elrepül, és észre sem veszitek, hogy többé már nem fogjátok egymást kezét.”

Ne feledd, hogy ahogyan viselkedsz a gyerekeddel, amilyen példát mutatsz neki, azt fogod évekkel később visszakapni tőle. Ha például egy gyerekben megbíznak a szülei, akkor ő is bízni fog az emberekben. Ha szeretetben és törődésben nő fel, akkor ő is képes lesz szeretni másokat és saját magát. Sajnos a felnőttek, a szülők erre nem igazán fektetnek hangsúlyt, így a gyerekekben nem alakul ki a megfelelő önbizalom, nem fognak hinni magukban, és ezáltal sokkal nehezebb lehet az életük.

Most következzen 7 nevelési hiba, amivel magadra haragíthatod a gyerekedet, és aminek évek múlva még súlyosabb következményei lehetnek.

1. Ha nem igyekszel megérteni a gyerekedet

Egy 13 éves lány vallomása következik: “Szerelmes lettem az egyik osztálytársamba, aki ugyan a legokosabb fiú az egész suliban, viszont eléggé narcisztikus személyiség. De az én szemembe ő volt az igazi, de ő nem vett észre. Minden este telesírtam a párnámat. Anyám igyekezett megnyugtatni, de közben olyan abszurd dolgokat mondott, hogy: “Ne csinálj belőle akkor ügyet, úgysem komoly az egész. Eltelik egy év, és nem is fogsz emlékezni rá.” Egyszerűen nem értett meg, hogy életemben először lettem szerelmes, ami nekem igenis nagy ügy, és nagy vihart kavart bennem.”

2. Ha nem támogatod a gyerekedet

Mikor kicsi volt, Enrico Caruso könnyes szemekkel ment haza az iskolából: “Anya, az énektanár azt mondta, hogy olyan a hangom, mint mikor a szél belefúj egy lefolyócsőbe.”

Az anyja így felelt: “Ne hallgass rá kisfiam. Neked van a legszebb hangod a földön. Én tudom ezt. Én így hallom.”

Nehéz elhinni, hogy ennyin múlott az, hogy a világ gazdagabb lett egy Enrico Caruso-val. Ezért fontos az, hogy bátorítsd, támogasd a gyermekedet. Mond azt: “Képes vagy rá, gyerünk, menni fog!”

3. Ha más gyerekekhez hasonlítgatod

“Nézd csak, milyen ügyes az a gyerek! Szépen viselkedik, okos, nem piszkos a ruhája! Te meg olyan vagy, mint egy malac.” – Ismerős szavak, nem?

Íme, egy következő helyzet: Szinte az osztály összes tanulója rossz jegyet kapott matematikából, de volt két gyerek, aki jól teljesített. Tamás ötöst kapott, Bence meg négyest. Ahelyett, hogy Bence szülei megdicsérték volna fiúkat, hogy jóval átlagon felül teljesített, így szóltak hozzá: “Látom, Tamás meg tudta írni az ötöst, te csak négyesre volták képes. Nem tudtad volna kicsit jobban összeszedni magad?”

Az ilyen szülői viselkedés tönkreteszi a gyerek önbizalmát, aki úgy fogja érezni, hogy ő sosem lesz elég jó, aminek viszont hosszú távon súlyos következményei lehetnek.

4. Ha kigúnyolod a gyereked

“Anyám, a húgom és én lementünk a boltba vásárolni. 13 éves voltam, és himlős, ami miatt kiütések voltak az arcomon. Szégyeltem magam, a piros kis foltokat az arcomon, azt gondoltam, hogy mindenki engem néz. Mikor a pénztárhoz közeledtünk, az alkalmazottak összesúgtak, hogy nézd milyen “szép” arcú vásárlónk van!” A legrosszabb viszont az volt, mikor anyám rájuk mosolygott, majd gúnyosan rám nézett. Ezután egy hétig ki nem tettem a lábam otthonról, mert féltem, hogy az emberek kicsúfolnak, de a legnagyobbat anyámban csalódtam.”

5. Ha megsérted a gyerekedet

“Kilencedikesként úgy éreztem, hogy már eléggé független, fiatal lány vagyok, aki képes megállni a helyét az iskolában, és az életben is. Egy hosszú téli estén apám igyekezett megmagyarázni egy geometriai tételt, de nekem az nem akart bemenni a fejembe. Apám ezért megelégelte a makacsságomat, és becsapott a fenekembe. Nem fájt, de lelkileg nagyon megviselt. Sokáig nem álltam szóba vele, amit ő persze nem értett.”

6. Ha hangosan rákiabálsz, azzal felborítod a kettőtök között egyensúlyt

“Emlékszem, a szülészeten feküdtem a kisbabámmal, mikor a mellettem lévő anyuka rákiabált az ő kisbabájára, mert az nem akarta abbahagyni a sírást. “És még mit akarsz, mi!?” – kiáltott rá a csöppségre. Elgondoltam, hogy vajon milyen élete lesz annak a gyereknek egy ilyen anya mellett.”

7. Ha nem foglalkozol a gyerekeddel, annak véleményével stb.

Ez egy nagyon nagy hiba, hiszen ezzel veszélybe sodrod a kapcsolatodat a gyerekeddel, ezért ne csodálkozz, ha felnőtt korában ő sem fog foglalkozni veled, csak ritkán hív fel, és a születésnapodról is megfeledkezik.

Egy japán tudós növényekkel kísérletezett. Két virágmagot ültetett el két külön cserépbe, és mikor azok kikeltek, az egyiknek kedves, bátorító szavakat suttogott, a másikra pedig minden nap rákiabált, szidta, átkozta, magára hagyta. Pár hét múlva az a virág, amelyikkel kedvesen bánt, szép nagyra, erősre nőtt, csak úgy ontotta a virágokat, a másik, amelyiket szidta, alig akart fejlődni, virága is kevés lett.

Ilyen a gyerek is, nem mindegy, hogy miként viselkedsz vele! Ezt ne feledd!

betöltés...