Tudományosan igazolt tény, hogy a macskák seggfejek

Arról már írtunk nemrégiben, hogy a macskák nem mint gazdára vagy anyára/apára tekintenek ránk, hanem sokkal inkább látnak minket érthetetlenül és indokolatlanul nagyra nőtt másik macskának. Most azonban annak is eljött az ideje, hogy szembenézzünk azzal a ténnyel, hogy a tudomány mai állása szerint a macskák elég szemét jószágok. Rettenetesen cuki seggfejek. Lássuk, mi minden támasztja alá ezt a kifejezetten tudományos állítást!

1. A macskák hallják, ha szólunk hozzájuk, csak nem érdekli őket

A macska tudja, hogyha szólunk hozzá, sőt, még a hangunkat is meg tudja különböztetni egy idegenétől. Csak éppenséggel egyáltalán nem érdekli, hogy szólunk hozzá. Egy nemrégiben készült vizsgálatban 20 házi macska viselkedését figyelték meg otthoni környezetünkben nyolc hónapon át. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az állatok észlelik-e a gazdáik hangját, illetve, hogy hogyan reagálnak rá. Azt tapasztalták, hogy a macskák 50–70 százaléka vette tudomásul azt, hogy szóltak hozzá: megmozdították a fejüket, vagy hegyezték a fülüket. De csak 10 százalék reagált a gazda hangjára nyávogással, vagy a farkuk mozgatásával. Ezt a viselkedést a kutatók azzal magyarázzák, hogy a macskák kevésbé háziasított jószágok, mint például a kutyák.

Ellenkező esetben azonban, amikor a macska szeretné felhívni magára a gazdája figyelmet, bármit megtesz. Például lelök valamit asztalról – mondjuk a kedvenc virágunkat vagy a teánkat… Ezt persze csinálhatják éppenséggel csak azért is, mert szórakoztatja őket.

2. Vannak macskák, akik utálják az egyetlen dolgot, amire használhatóak

Daniel Mills egyik kutatásában azt vizsgálta, hogy a macskák inkább magányos lények, vagy szeretnek együtt élni más macskákkal. Közben azt figyelte meg, hogy a dédelgetés és a babusgatás némelyik macskára kifejezetten frusztráló hatással van. Mills a megfigyeléséből arra a következtetésre jutott, hogy a macskáknak azért jobb, ha többen élnek együtt egy háznál, mert így könnyebben kerülhetik el a gazdának a szeretetrohamait…

3. Az, hogy a macskák dörgölőznek, még nem jelenti azt, hogy szeretnek is

Az ember önhittségében hajlamos azt gondolni, hogy a macska a dörgölőzéssel a ragaszkodását, a szeretetét fejezi ki iránta. Ez azonban, legalábbis a macska szerint, nem helyes értelmezése a gesztusnak. A macska dörgölőzése ugyanis azt jelenti, hogy azt gondolja, az övéi vagyunk, ő uralkodik felettünk. Fizikai kontaktusba nem azért lép tehát velünk, hogy kifejezze pozitív érzelmeit, hanem azért, hogy demonstrálja, hogy a tulajdonának tekint minket – ezért meg is jelöl minket a saját szaganyagával.

A macskáknak kiváló a szaglásuk. És minden macskának sajátos, rá jellemző illatanyaga van. Ezzel jelölik meg saját territóriumukat. Amikor dörgölőzés közben ezt az illatanyagot ránk kenik, az azt jelenti, hogy minket is a saját territóriumuk részének tekintenek. (Hát nem cukik?)

4. A macska antiszociális, de nem ő a legokosabb háziállat

Egy az oxfordi egyetemen készült kutatás szerint a kutyák intelligensebbek a macskáknál, mivel ők tudják, hogyan köthetnek társas kapcsolatokat. A kutyák szociális lények, így az agyuk is fejlettebb, éppen azért, hogy a szociális kapcsolatokkal járó kihívásokhoz alkalmazkodni tudjanak. A macskák ezzel szemben sokkal magányosabb lények, nem alakítanak ki szociális kapcsolatokat, így az agyuk sem fejlődött ilyen irányban.

5. A macskaimádók otromba viccek célpontjai lehetnek…

Ha Ön nő, esetleg egyedül él, és kettőnél több macskát tart, akkor számíthat arra, hogy előbb-utóbb belekerül a „bolond macskás nő” kategóriába. Ami pedig talán nem teljesen megalapozatlan, ha tudunk néhány adatot a macskatartókkal kapcsolatban…

Egy 2009-es felmérés szerint a vizsgált 463 macskatulajdonos 80 százaléka nő volt. Egy 2010-es kérdőíves kutatásban pedig a 4500 résztvevő 11,5 százaléka tekintette magát kizárólag macskapártinak, 27,7 pedig macska- és kutyapártinak. Arra is vannak adatok, hogy a cégvezetők, a milliomos vállalkozók nagyobb valószínűséggel kutyatartók… Hát, lehet, hogy a társadalommal van a baj, de még az is megeshet, hogy a macskákkal…

6. A macska nem válogat, ha ételről van szó…

Több eset is bizonyítja, hogy a gazdi a halála után maga is táplálékká válik…  Igazságügyi orvosszakértők több olyan esetről is beszámoltak, amelyben idős, egyedül élő emberek, akik háziállatot tartottak, hirtelen elhunytak otthonukban. A holttest ilyenkor napokon, akár egy héten át is a lakásban marad a kis kedvencekkel együtt.

Az esetleírások szerint a kutyák jó néhány napig nem nyúlnak halotthoz, ezzel szemben a macskák legfeljebb egy-két napig tartóztatják meg magukat. Utána az éhség az úr: ha nincs más táplálék, fogyasztanak a gazdiból.

További meggyőző érvek és rémes tények a macskákkal kapcsolatosan a The Huffington Post cikkében.

betöltés...