A lehető leghamarabb tedd ezt, ha csomót találsz a nyakadon vagy a füled mögött

A csomók a nyakon vagy a fül mögött eléggé gyakoriak. Hogy hogyan reagálunk rájuk, az igen változó. Van, aki nem vesz róluk tudomást, mások viszont azonnal aggódni kezdenek. Egyes esetekben ezeket a csomókat akné vagy lipóma okozza, melyek valójában veszélytelenek. De előfordulhat, hogy a nyakon és a fül mögött jelentkező csomók komolyabb dologra utalnak, akár életveszélyes betegség jelei is lehetnek.
Összegyűjtöttük a csomók kialakulásának leggyakoribb okait, és megtudhatod, mit kell tenned, amint felfedezed őket.

1. Vizsgáltasd ki, hogy nincsenek-e benne rákos sejtek

A nyakon lévő csomó nasopharyngealis rák is lehet. Ez egy ritka típusú fej-nyaki daganat. A csomók általában nem fájdalmasak, de nem szabad figyelmen kívül hagyni őket. A betegségnek más tünetei is vannak, mint a halláscsökkenés, orrdugulás, orrvérzés, homályos látás, arcon érzett fájdalom, szédülés, fejfájás. Ha egyéb tüneted nincs is, csak a csomó a nyakadon, akkor is ellenőriztesd magad orvossal!

A fül mögött kialakult csomó és utalhat bizonyos típusú rákbetegségekre, mint a bőrrák, de okozhatja jóindulatú tumor is. A rossz- és jóindulatú daganatok egyaránt lehetnek fájdalommentesek, lehet, hogy idővel nőnek, de maradhatnak eredeti méretükben is. Nem számít, mekkora a csomó, keresd fel az orvost, hogy kezelje vagy eltávolítsa!

2. Ellenőriztesd a nyirokrendszeredet

Ha a nyirokrendszer működése romlik, a nyirokmirigyek megduzzadnak. Ez a betegség a lymphadenopathia. A nyirokrendszert nyirokerek és nyirokmirigyek százai alkotják, melyek kiszűrik a baktériumokat és más méreganyagokat a testünkből úgy, hogy csapdába ejtik őket.

A lymphadenopathia kiváltó oka lehet egy megnagyobbodott nyirokcsomó a test bármely pontján, pl. a nyakon, a fül mögött vagy a hónaljban. Ha észreveszed, hogy a nyirokcsomóid duzzadtak, függetlenül a csomó helyétől, keresd fel az orvost!

A nyakon, hónaljban vagy az ágyéknál kialakult csomók a Hodgkin-limfóma jellegzetes tünetei. Ez a típusú rák a fehérvérsejtekből vagy limfocitákból indul ki. A betegség egyéb tünetei az éjszakai izzadás, a fogyás, a láz és az állandó köhögés. Bár a legtöbb esetben a nyirokcsomók megduzzadását fertőzés okozza, érdemes kizárni ezt az eshetőséget is.

3. Vizsgáltasd ki, hogy fertőzésed van-e

A virális és bakteriális fertőzések miatt gyakran előfordul, hogy a nyirokcsomók megduzzadnak. Általában a mononukleózis, torokgyulladás, bárányhimlő vagy kanyaró okoz csomót a nyakon vagy a fül mögött. Egyes fertőzéseket mastoiditis vagy a csecsnyúlvány gyulladása okozza. A mastoiditisnél a csecsnyúlvány csontja előrenyomódik, és csomót okoz a fül mögött.

4. Vizsgáltasd ki, hogy nem faggyúciszta áll-e a háttérben

A nyakon és fülnél kialakult csomókat sokszor faggyúciszta okozza. Ezek a ciszták úgy jönnek létre, hogy a bőrünket borító faggyút termelő mirigyek károsodnak vagy elzáródnak. A karcolások, sérülések, az akné hatására a faggyúk eltömődhetnek, és kialakul a ciszta. Az orvosok általában ránézésre megállapítják, hogy faggyúcisztáról van-e szó, de egyes esetekben más vizsgálatokat is elrendelhetnek.

A nyakon és a fül mögött kialakuló csomók hátterében meghúzódó esetleges okokkal foglalkozni kell. Csak az orvos mondhatja ki, hogy a rajtad lévő csomó ártalmatlan vagy hogy kezelést igényel. Az egyéb tünetektől függetlenül a legjobb, amit tehetsz, ha mielőbb orvoshoz fordulsz!

betöltés...