Így jelez a tested, ha túl sok cukrot fogyasztasz

Itt az ideje leállni, ha ezeket tapasztalod.

Mennyi az ideális?

Szakértők szerint nőknél az ideális napi cukorfogyasztás 38 gramm, ami körülbelül 10 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Talán mondanunk sem kell, hogy ezt elég könnyű túllépni… De mégis milyen tünetek utalhatnak arra, hogy nagy a baj?

Folyamatosan éhes vagy

A cukor hiába telít el, valójában csak üres kalóriából áll. Hiába érzed azt, hogy egy-egy sütiszelet után tele vagy, valószínűleg rövid időn belül rád fog történi a farkaséhség. Lehet, hogy a gyorsan rádtörő éhségre azt hinnéd, hogy egy kiadós, cukros kaja a megoldás, de valójában jobban jársz egy könnyű salátával, már ami a vércukrodat illeti…

Állandó puffadás

Ha a puffadásról van szó, nem biztos, hogy elsőre az édességek jutnak eszünkbe, pedig a cukor is borzasztóan képes felfújni a hasat. Jó hír, hogy amint sikerül minimálisra csökkenteni a cukoradagot, búcsút inthetsz a puffadásnak is!

Hangulatingadozások

Bizonyára te is hallottad már, hogy a depresszióban szenvedőknek az étrendjén is változtatni kell. Nem véletlenül: a túltolt cukor a neurotranszmittereknél is bezavarhat, így hiába esik jól rövidtávon egy kis jutalomcsoki, hosszútávon mégis inkább levertséghez vezet.

Nem tudod kipihenni magad

Folyamatosan fáradt vagy, de ha alvásra kerül a sor, alig tudsz elaludni? Nem kell azonnal altatókhoz nyúlni, a legjobb, ha elsősorban megpróbálsz odafigyelni az étkezésedre és lefekvés előtt 1-2 órával már nem nagyon enni – pláne nem édességet.

Bőrproblémák

Nem csak hizlal, de a bőrt is teljesen tönkreteheti, ha túlzásba viszed a cukorfogyasztást. Ha gyakoriak a pattanások az állad és a szád környékén, lehet, hogy elsősorban nem a drága arcápolókban kell keresni a megoldást, hanem a diétádban. Sőt: kutatások kimutatták, hogy minél több cukrot fogyaszt valaki, annál valószínűbb, hogy hamarabb alakulnak ki nála ráncok.

Gyengének, elesettnek érzed magad

Ha nagynehezen ráveszed magad az edzésre, szinte azonnal kifulladsz és úgy érzed, nincs energiád? Igen, ezt is valószínűleg a rossz táplálkozás okozza. Lehet, hogy elsőre borzasztó ötletnek tűnik kihagyni a délutáni nasit és gyümölcsöt enni helyette, pedig hidd el, a siker ilyen kis apróságokon múlik.

Nehézkes gondolkodás

Ugye te is érezted már, hogy éhesen szinte alig tudsz gondolkodni? A hirtelen leesett vércukorral az energiaszint és a koncentrációkészség is egyszerre zuhan. Szóval ha nem szeretnéd, hogy rádtörjön a farkaséhség és vele együtt a rosszullét már kora délután, felejtsd el a cukros nasikat.

Megemelkedett vérnyomás

Ha a magas vérnyomásról és a szívbetegségekről van szó, mindenkinek elsőre a sófogyasztás ugrik be – pedig a cukor még alattomosabb lehet. Kutatások bizonyítják, hogy minden cukorral édesített üdítő elfogyasztása után 8 százalékkal nő a hipertónia esélye, egy hétig tartó megemelkedett cukorfogyasztás után pedig szinte biztos, hogy emelkedni fog a vérnyomás.

betöltés...